2009. április 29., szerda

Hasselback krumpli

Egy jó ideje készülök már ennek a köretnek a kipróbálására, de mindeddig még nem jött el a jó alkalom. Nem tudom miért ez a neve, de Anya főztje blogon így találtam, sőt, úgy tűnt az írásból, mintha minden blogon ez a krumpli lenne, de én sehol máshol nem láttam. Az igaz, hogy sajnos nem gyakran van időm nézelődni.

Az elkészítés nagyon egyszerű: az újkrumplit héjastól, megsikálva, a régit meghámozva kell használni. Az előkészítés után a krumplikat egy vékony pengéjű, nagyon éles késsel úgy kell bevagdosni, hogy nem vágjuk el egészen, hanem a krumpli egyben marad. Állítólag jó szolgálatot tesz ilyenkor egy kanál úgy, hogy belehelyezzük a krumplit és így az nem engedi teljesen átvágni az alját.

A tepsit sütőpapírral béleltem ki, majd ebbe tettem a bevagdosott krumplikat. Megsóztam amennyire tudtam, és meglocsoltam pár evőkanál olvasztott vajjal. 200 fokon sütötem 45 percig, de közben kétszer kivettem és locsolgattam újra az olvasztott vajjal. Sülés közben a szeletek kissé szétnyílnak, ilyenkor lehet újra sózni, vagy esetleg már a vajat előzőleg sóval elkeverni és azzal locsolgatni a sülő krumplit.

Amikor már majdnem kész lett, házi zsemlemorzsával megszórtam és a nagylyukú reszelőn lereszelt sajttal meghintettem. Vaj helyett olajjal is készíthető. Az eredeti recept azt írja, hogy aki szereti, megszórhatja pirospaprikával, tehet zúzott fokhagymát az olajba/vajba, és esetleg azzal locsolgathatja.


Nagyon jól állt neki a paradicsommal és sajttal sütött csirkemell, valamint a fejessalátából, paradicsomból, uborkából, lilahagymából és petrezselyemből álló balzsamecetes-szőlőmagolajos saláta. Egy kicsivel több idő a sütőben jót tett volna neki, de ezt krumplija válogatja szerintem.

11 megjegyzés:

Vegavarázs írta...

Ez nagyon tetszik! Biztosan kipróbálom. Köszi!

Andi írta...

Szívesen! :-)

mazsolla írta...

én akár erre is raknék juhsajtot! ;)

segebaga írta...

én meg inkább a villámat raknám rá, hogy utána méltóhelyére kerülhessen :) szuperül néz ki.

viki írta...

Demegennéém! Következő ünnepségre ilyet kérek :D!!

Andi írta...

Csak ne felejtsük el! :-)

Hedvig írta...

Csinos kaja, nekem is tetszik, főleg a fokhagymás.

Andi írta...

Jaj a fokhagymát én is imádom! :-)

Bea írta...

Mindig bajban vagyok, hogy mit készítsek köretnek. Ez szuper ötlet! Csak tudnám, kinek az agyából pattannak ki ilyen jópofa dolgok? Én sokszor hiába töröm a fejem, akkor is csak a krumplipüré és a sült krumpli jut eszembe, ha már a krumpliknál tartunk.

Andi írta...

Én pont így vagyok vele, azért csapok le minden ötletre, ha belefutok! :-)

Dani írta...

Kb. egy évvel ezelőtt én is kipróbáltam. Az a változat nagyon finom volt.Pont itt lesz az ideje, hogy más verziót is elkészítsek. :)