2009. április 25., szombat

Új virágok a kiskertben


Új növények érkeztek a kiskertbe, méghozzá a Szigetközből, Ági és Hédi jóvoltából. Blogjainkon keresztül összebarátkoztunk és Hédi olyan messziről elcipelte nekem ezt a sok-sok növényt, aminek ráadásul olyan súlya volt, hogy nem is értem hogy bírta!

Sajnos néhány növénynek nem tudtam megjegyezni a nevét, ezért szeretném a segítségüket kérni a beazonosításban. Ők minden virágot ismernek! :-)

Az orgonát szerencsére megismerem, hiszen a Sas-hegyen a kertünk tele volt vele a kerítés mellett. Ha jól emlékszem, egy alagútszerűséget alkottak, ami elvezetett egészen egy kiskapuig, de később eléggé összenőttek. Gyönyörű fehér és lila orgonák voltak szédítő illattal, és a szülők mindig küldtek a tanító néniknek egy csokorral, amit én nagyon cikinek éreztem. :-) Héditől és Ágitól fehér orgonát kaptam, remélem megmaradnak. Most még szomorkodnak, nyilván honvágyuk van. Remélem, megszoknak nálam.

Biokertész könyvem ezt írja az orgonáról: Az orgona a humuszban gazdag, némileg meszes talajt és a napos helyet kedveli. Elviseli azonban a világos árnyékot is is. Magassága fajtól és fajtától függően 1 és 3 méter között alakul. Május-júniusban virágzik. Dugványról szaporíthatjuk. Metszése: minden elvirágzott bugát azonnal le kell vágni, ahogyan valamennyi gyökérsarját is. Egyébként mindössze ritkítani szükséges. Ültetéskor vissza ne metsszük, mert ezt csak a második esztendő során viseli el.

Ezek a növények viselték a legjobban a megpróbáltatást. 6 szál volt, kettesével ültettem el őket. Sajnos nem tudtam megjegyezni a nevüket, szeretném Ági, Hédi ha megírnátok, 1-es sorszámmal :-)!!! Azonnal felegyenesedtek, úgy látom, jól érzik magukat.

Ági: 1. sorszámmal a pénzlevelű lizinka fut. Ez egy vadon is növő évelő virág, bárhol megnő, nem kell neki tápoldat.



Hát ennek se tudom a nevét. 2-es sorszámmal várom a megoldást, szerintem sárgarépa :-)! Nem tudtam szétválasztani, ezért egyben ültettem el amit kaptam.

Hédi: A 2-es növény színes margaréta. Korábban, mint a fehér unokatesója, úgy május végén-június elején szokott virágozni rózsaszín és bordós színben. A lombja később is mutatós a szeldelt leveleivel. Nem kényes, de ha néha kap egy kevés vizet, azt meghálálja. Ha nem, azért sem haragszik, nálam be kell, hogy érje az esővel.



3-as sorszámú: Zellerre tippelek :-). Még mindig nagyon gyengécske, nem egyenesedett fel közülük egy sem.

Ági: A 3. számú zeller berki szellőrózsa, jövőre ilyenkor már lehet, hogy nagy, bókoló, bűbájos fehér virágai lesznek. De ne edd meg, mert mérgező, de csak egy alapos hashajtás erejéig.A kókadtsága látszat, nagyon is életerős, csak vizet adj neki. Különben ez is elég agresszívan terjed.



4-es sorszám: nincs tippem. Nagyon gyenge, a medvehagyma után ő van a legrosszabbul.

Hédi: A 4-es növény az kék szamárkenyér. Gömbölyded, kékeszöld, tüskés virágzata van, ami ha teljesen kinyílik, lila csillagokkal telik meg. Ha ilyen nehezen viseli az átültetést, lehet, hogy érdemes lenne úgy kezelni, mint egy dugványt, tehát egy picit gyakrabban, úgy hetente kétszer locsolni. Egyébként végtelenül szárazságtűrő, ha rendesen begyökeresedett.



Ez pedig a Petitől kapott Pampafű. Próbáltam jó mély gödröt ásni neki, mert óriási gyökérzettel kaptam, de ahogy haladtam lefelé, egyre nehezebb volt ásni. Szinte mintha kőbe ütköztem volna. Remélem, túléli a költözést!

Pampafű: különleges helyet követel magának a kertben. Két méter magas, ezüstfehér "virágzászlói" - amelyeket rózsaszín alakváltozatban is ismerünk - egészen különleges hatást keltenek. Tápanyagban gazdag, de jó vízelvezetésű talajra van szüksége. Aszályos nyárban bőségesen kell öntözni, ilyenkor elkel a trágya is, amelyben alig van, vagy egyáltalán nincs nitrogén. Késő ősszel fonjuk copfba a leveleit, ilyenformán megvédjük a túlzott nedvességtől és a rothadástól. A téli fagytól a pampafüvet fenyőrőzsével vagy avarral takarva védhetjük. Csak tavasszal vágjuk vissza, és csak ilyenkor ültessük át!



Ez itt szintén egy orgona. Amikor Tomával ültettük a szigetközi orgonáinkat, megállt mellettünk egy kutyasétáltató nő, és mosolyogva mondta, látja hogy milyen aranyosan kertészkedünk, hozhatna-e nekünk tűzliliomot? Mondtuk, persze, és köszönjük szépen! Nem telt bele egy óra, megérkezett a drága, és hozott háromféle fűszernövényt, legalább ötféle virágot, köztük ezt az egy szál orgonát, amin jól látszik, hogy nem utazott a Szigetközből és nem várt egy napot az elültetésére.

Az előtérben az 1-es számú virágok (pénzlevelű lizinka) láthatók, mögöttük a tűzliliom és kicsit balra az Évától és Annától kapott gyönyörű boglárcserjém.

A boglárcserjék igénytelenek, bármely normál kerti talajban napos vagy félárnyékos helyen jól fejlődnek. Magasságuk eléri a 1,5-2 métert. Április-májusban virágoznak. Tarackokkal szaporíthatók. Metszésük: a télen elfagyott hajtáscsúcsokat tavasszal metsszük le, egyébként csupán ritkítsuk a hajtásokat.

Fortély: A bogárcserjék meghálálják, ha lombkomposzthoz juttatjuk őket. Alkalmasak laza, természetes sövények telepítéséhez, de önmagukban is megállják a helyüket. Vigyázat, mert a boglárcserjék tarackjaikkal burjánzanak!



5-ös sorszám. Tippem: fehérrépa. Nagyon jól viselte az átköltözést, szétválasztani sajnos nem tudtam, úgyhogy a kapott növényt egyben elültettem.

Ági: Az 5. sz. az évelő len. Kék virágokkal lep meg már a nyár folyamán, utána évente kétszer. Ez se túl kényes.




6-os növény. Ezt a kutyasétáltató kedves hölgytől kaptam, nem tudom mi lehet. Ági? Hédi? Szerintetek?

Hédi: A 6-os növény szerintem citromfű, a határozásban itt is az illata segíthet. Citromra és frissen nyírt fűre emlékeztet. Azt hiszem, indulhat a teaszezon vagy Mojito-szezon ezekkel a fűszerekkel.



7-es növény. Ugyanaz, mint a 6-osnál. Vagy lehet, hogy ugyanaz, mint a 6-os??? De ciki...

Ági: A 7-eset borsmentának nézem, végezz rajta szimattesztet, ha jószagúan mentolos, akkor ráhibáztam.



És itt vannak a medvehagymák. Szegények nagyon rosszul érzik magukat. Egy részüket cserépbe ültettem, és ott a virágok már felegyenesedtek, de a levelek kezdenek hervadozni. Nem tudom mi lesz, talán jövőre mutatják meg magukat igazán.

Még egyszer nagyon köszönök mindent, szeretnék majd rendszeresen tudósítani a virágok hogylétéről. Nagyon örülök, hogy a kertecském által ennyi jó embert ismerhettem meg! :-)

22 megjegyzés:

mazsolla írta...

júúújdeizgi! milyen szép lesz a kert! viszont egy kérdés: a répákat meg zellereket stb meg is fogod enni? én szerintem nem merném, mégiscsak egy út mellett vannak+kutyák+emberek közelében.. (mondjuk amit az ember saját magának készít...;))

Éva írta...

De azok nem igazi répák!!Van közte len a másik meg vizinka ha jól emlékszem!
Hát ez olyan mintegy 2-es belosztályi jelentés andi!! Remélem mindegyik hamarosan felépül!!

Andi írta...

Igen, elég rossz állapotban vannak, de intenzív kezelést kapnak!
Mazsi, ezek virágok, egyik sem ehető, csak enegm emlékeztettek ezekre a zöldségekre, amiket írtam! :-)

mazsolla írta...

jaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!
(asszem leszívatom a hajam.....)

Andi írta...

ideje lenne...

Ági írta...

Szia Andi!
A virágok azonosítása kép alapján igazából nehezen megy, meg tesóm állította össze a batyut, de megpróbálom:
1. sorszámmal a pénzlevelű lizinka fut. Ez egy vadon is növő évelő virág, bárhol megnő, nem kell neki tápoldat.
A 2. szám alatti sárgarépa nem tudom, mi lehet, díszpipacsnak nézem, majd Hédi pontosítja. Ha díszpipacs, akkor mérges!
A 3. számú zeller berki szellőrózsa, jövőre ilyenkor már lehet, hogy nagy, bókoló, bűbájos fehér virágai lesznek. De ne edd meg, mert mérgező, de csak egy alapos hashajtás erejéig.A kókadtsága látszat, nagyon is életerős, csak vizet adj neki. Különben ez is elég agresszívan terjed.
A 4. szám nem tudom, mi. Lehet, hogy valami gaz?
Az 5. sz. az évelő len. Kék virágokkal lep meg már a nyár folyamán, utána évente kétszer. Ez se túl kényes.
A 6-os növényhez hasonló nekem is van a sziklakertemben, nem tudom, hogy mi, pont tesómmal spekuláltunk rajta.
A 7-eset borsmentának nézem, végezz rajta szimattesztet, ha jószagúan mentolos, akkor ráhibáztam.
A medvehagymákon ne aggódj, meg fognak élni. Kicsit olyanok, mint a már elnyíló tulipánok ilyenkor. A kertünkben is alig különböznek ettől. Hamarosan úgyis visszahúzódnak a hagymáikba, és csak jövő tavasszal bújnak majd elő.
Hát igen, a kertészesdi összehozza az embereket!

Ági írta...

Fehér meg lila orgonát is húztam fel, azt hiszem. Vagy nem? Majd jövőre lehet, hogy teneked is kell írnod egy bejegyzést - szidva a fejünket :-)- a kiskerti meglepetésekről, mert a len közül előkúszik a komló, a fehér orgona meglilul, ráadásul felnyomja a járdát a gyökereivel, a szellőrózsát meg nem győzöd majd kiirtani, hogy ne nyomja el a többi virágot. Ezért is vagyunk kíváncsiak, hogyan fejlődnek. Biztos gondos "anyukájuk" leszel.

Hedvig írta...

Ági ügyes határozó, amit felismert, az hibátlan. A többiről írok.
A 2-es növény színes margaréta. Korábban, mint a fehér unokatesója, úgy május végén-június elején szokott virágozni rózsaszín és bordós színben. A lombja később is mutatós a szeldelt leveleivel. Nem kényes, de ha néha kap egy kevés vizet, azt meghálálja. Ha nem, azért sem haragszik, nálam be kell, hogy érje az esővel.
A 4-es növény az kék szamárkenyér. Gömbölyded, kékeszöld, tüskés virágzata van, ami ha teljesen kinyílik, lila csillagokkal telik meg. Ha ilyen nehezen viseli az átültetést, lehet, hogy érdemes lenne úgy kezelni, mint egy dugványt, tehát egy picit gyakrabban, úgy hetente kétszer locsolni. Egyébként végtelenül szárazságtűrő, ha rendesen begyökeresedett.
A 6-os növény szerintem citromfű, a határozásban itt is az illata segíthet. Citromra és frissen nyírt fűre emlékeztet. Azt hisze, indulhat a teaszezon vagy Mojito-szezon ezekkel a fűszerekkel.

Hedvig írta...

Öt éve ültettük a mi orgonáinkat ugyanannak a bokornak a sarjaiból, amit Andinak vittünk, és szintén így lombos állapotban. Most már mind virágzik, annak az egynek a kivételével, amelyet a Jani három éven keresztül rendszeresen nyírt fűnyíróval.
A mi frissen ültetett orgonáink levelei elszáradtak, de a júniusi esők után ismét kihajtottak. Ez egy kicsit visszavetette őket, aprók lettek a leveleik, de a következő évben behozták. Ha a gyökere a földbe kerül, akkor a lombja valószínűleg regenerálódni tud. Ugyanez igaz a medvehagymára is.

Andi írta...

Hát tessék, láthatja mindenki milyen profik! Érzem, sokat fogok tanulni tőlük!!!! :-)
Fantasztikusak vagytok, köszönöm az eligazítást, ha lesz megint egy kis hosszabb borozgatós, dologtalan estém/éjszakám, beírom a tanultakat a blogba is! Köszönöm még egyszer, és nagyon irigykedem a nagy tudásotokra! :-)))
Még azt szereteném kérdezni, hogy mivel ezek a növények évelők, mostantól már nem is szabad felásni a kiskertet?

Andi írta...

Ja, Ági, a kiskerti meglepetésekről szerintem én még jövőre sem fogok tudni írni, mert nekem minden meglepetés, a komlót fel se ismerem, így hát azt fogom gondolni, hogy az gaz, ami viszont természetes. :-)

Ági írta...

Sajnos körbe kell ásogatni az évelőtöveket, ha már ilyen növényeket telepítettél. Viszont cserébe kevesebbet kell öntözni, nem kell vetéssel, palántaneveléssel stb... tölteni az időt, mert ők szinte magktól hozzák a virágaikat.

Hedvig írta...

Én nem ástam körbe, csak megkapáltam őket.

Ági írta...

Igaza van tesómnak, csak kapálgatni kell. Az ásás megúszható. Csak ott kell majd ásni, ahova mondjuk pl. egynyári virágokat szeretnél.

Andi írta...

Részben jó hír, hogy csak kapálni kell, mert a kapálás készített ki rettentesen legutóbb. :-) De persze menni fog!

Ági írta...

Ha a virágok, cserjék megerősödnek, a kapálandó placc lecsökken. Meg már úgyse azt a földet kell akkor újra meg újra feltörnöd, amit évek óta te kapáltál először.

Andi írta...

Az igaz!

csincsilla írta...

neked erre mikor van időd???? az utolsó kis incurpincur gaz eltávolítva, körzővel kimért köralakú tányérkában az összes kis zöld izé, egyesével lefényképezve, elnevezve. mikor????

Andi írta...

Az alvásidőmben... :-)

Andi írta...

Azt nem mertem írni, hogy a gyermekem segített, mert nem állsz szóba velem :-)

tata írta...

kértem neked orgonákat!

Andi írta...

Kösziiiiiii! :-)