2009. augusztus 18., kedd

Sertésszelet karamellizált hagymával


A Szakácsok könyvéből van a recept.
Hozzávalók:
- 5 evőkanál olivaolaj (sima étolajat használtam)
- 85 gramm vaj
- 4 szelet csontos karaj (8 szelet sertéscombot használtam helyette)
- 8 kis fej hagyma (10 nagy fej)
- 2 gerezd fokhagyma felszeletelve (4 gerezd)
- 6 ág kakukkfű levelei
- 1 csokor zsálya (nem volt, kihagytam)
- 1 teáskanál szárított zsálya (2 púpos teáskanálnyival használtam)
- 4 babérlevél
- só, bors

Egy nagy serpenyőben 2 evőkanálnyi olaj és 25 gramm vaj keverékén átsütjük a hússzeletek mindkét oldalát. Utána egy sütőedénybe szépen lepakoljuk a húsokat, sózzuk, borsozzuk. A serpenyőbe beletesszük a maradék olajat és még 25 gramm vajat, és a vékonyra felszeletelt hagymákat (ez volt a legrémesebb, azt a rengeteg hagymát felszeletelni) 10-15 percig sütjük benne. Aztán mindezt ráterítjük a hússzeletekre, rászórjuk a felszeletelt fokhagymát, fűszereket, maradék vajat rámorzsoljuk. Fólia alatt olyan 180-200 fokos sütőben kb. egy óráig sütjük.
Amikor elkészült, akkor én még kiemeltem a hússzeleteket, meg persze gondosan kikerestem a négy babérlevelet és kidobtam, és a szószt egy merülőmixerrel selymesítettem (a kicsit megdöntött tepsiben, hogy ne kelljen annyit mosogatni). Visszapakoltam rá a hússzeleteket, és főtt krumplival tálaltam.


11 megjegyzés:

Mazsolino írta...

Hú, nekem ez a karamelizált hagyma kb. olyan, mint az ecetes sárgadinnye. :) Lehet, hogy együtt kéne megkóstolnom, igazán eredeti lenne. :)

csincsilla írta...

tudod, Mazsolino, horrorhét van:) holnapra is kieszelek valami finomságot! de már csak egy nap a hét:) szóval fel a fejjel!

Bea írta...

A karamellizált dolgok nem cukorral készülnek? Ebben a receptben nem láttam édes dolgot (szerintem Mazsolino valami édes-sósra gondolt), úgyhogy biztos nagyon finom!

Mazsolino írta...

Hát kíváncsi vagyok, mi ilyet tudsz még! :)

Éva írta...

nagyon finom lehet, mindnképp megpróbálom... ügyes vagy! A kép is kitűnő!

Hedvig írta...

Hát ez aztán jól hangzik! Nyolc szelet tarjával is bevállalnám, többnapos adagban de csak hogy ne kelljen annyit mosogatni.

szazala írta...

Úgy látszik ugyanazon az oldalon ütöttük fel a könyvet....A hétvégén nálam is ez volt az ebéd,csak oldalasból készült.(miután kiengedett a hús,derült ki,hogy nem tarja-pedig annak néztem:))Beának mondom,hogy a hagyma édes,és cukor nélkül is tud karamellizálódni!
Nagyon finom,illatos husi!

csincsilla írta...

vannak ilyen napok, amikor mindenki valamiért ugyanazt főzi, biztos valami kozmikus jelenség az oka:) és igen, a hagyma elég édes magában is.

Bea írta...

Ááá, így már értem, miért karamellizált! Köszönöm szépen, hogy felvilágosítottatok, olyan jó tőletek mindig újat tanulni! :)

Daisy írta...

Ez az étel nagyon jól néz ki. Azt a "nagy" könyvet már átlapoztam néhányszor, de a blogokon mindég találok olyat, amit nem vettem észre, és nagyon jó. Nálunk is rengeteg hagyma fogy hasonló ételeknél.A sütőm már három hete nem működik és kezdek kifogyni a nélküle készíthető receptekből. Nekem karaj van most a mélyhűtőmben, abból fogom megfőzni.

Andi írta...

Nagyon finomnak tűnik, és mivel hagyma van benne - nem is kevés - biztosan kipróbáom!