2009. augusztus 18., kedd
Sertésszelet karamellizált hagymával
Bejegyezte:
csincsilla
A Szakácsok könyvéből van a recept.
Hozzávalók:
- 5 evőkanál olivaolaj (sima étolajat használtam)
- 85 gramm vaj
- 4 szelet csontos karaj (8 szelet sertéscombot használtam helyette)
- 8 kis fej hagyma (10 nagy fej)
- 2 gerezd fokhagyma felszeletelve (4 gerezd)
- 6 ág kakukkfű levelei
- 1 csokor zsálya (nem volt, kihagytam)
- 1 teáskanál szárított zsálya (2 púpos teáskanálnyival használtam)
- 4 babérlevél
- só, bors
Egy nagy serpenyőben 2 evőkanálnyi olaj és 25 gramm vaj keverékén átsütjük a hússzeletek mindkét oldalát. Utána egy sütőedénybe szépen lepakoljuk a húsokat, sózzuk, borsozzuk. A serpenyőbe beletesszük a maradék olajat és még 25 gramm vajat, és a vékonyra felszeletelt hagymákat (ez volt a legrémesebb, azt a rengeteg hagymát felszeletelni) 10-15 percig sütjük benne. Aztán mindezt ráterítjük a hússzeletekre, rászórjuk a felszeletelt fokhagymát, fűszereket, maradék vajat rámorzsoljuk. Fólia alatt olyan 180-200 fokos sütőben kb. egy óráig sütjük.
Amikor elkészült, akkor én még kiemeltem a hússzeleteket, meg persze gondosan kikerestem a négy babérlevelet és kidobtam, és a szószt egy merülőmixerrel selymesítettem (a kicsit megdöntött tepsiben, hogy ne kelljen annyit mosogatni). Visszapakoltam rá a hússzeleteket, és főtt krumplival tálaltam.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
11 megjegyzés:
Hú, nekem ez a karamelizált hagyma kb. olyan, mint az ecetes sárgadinnye. :) Lehet, hogy együtt kéne megkóstolnom, igazán eredeti lenne. :)
tudod, Mazsolino, horrorhét van:) holnapra is kieszelek valami finomságot! de már csak egy nap a hét:) szóval fel a fejjel!
A karamellizált dolgok nem cukorral készülnek? Ebben a receptben nem láttam édes dolgot (szerintem Mazsolino valami édes-sósra gondolt), úgyhogy biztos nagyon finom!
Hát kíváncsi vagyok, mi ilyet tudsz még! :)
nagyon finom lehet, mindnképp megpróbálom... ügyes vagy! A kép is kitűnő!
Hát ez aztán jól hangzik! Nyolc szelet tarjával is bevállalnám, többnapos adagban de csak hogy ne kelljen annyit mosogatni.
Úgy látszik ugyanazon az oldalon ütöttük fel a könyvet....A hétvégén nálam is ez volt az ebéd,csak oldalasból készült.(miután kiengedett a hús,derült ki,hogy nem tarja-pedig annak néztem:))Beának mondom,hogy a hagyma édes,és cukor nélkül is tud karamellizálódni!
Nagyon finom,illatos husi!
vannak ilyen napok, amikor mindenki valamiért ugyanazt főzi, biztos valami kozmikus jelenség az oka:) és igen, a hagyma elég édes magában is.
Ááá, így már értem, miért karamellizált! Köszönöm szépen, hogy felvilágosítottatok, olyan jó tőletek mindig újat tanulni! :)
Ez az étel nagyon jól néz ki. Azt a "nagy" könyvet már átlapoztam néhányszor, de a blogokon mindég találok olyat, amit nem vettem észre, és nagyon jó. Nálunk is rengeteg hagyma fogy hasonló ételeknél.A sütőm már három hete nem működik és kezdek kifogyni a nélküle készíthető receptekből. Nekem karaj van most a mélyhűtőmben, abból fogom megfőzni.
Nagyon finomnak tűnik, és mivel hagyma van benne - nem is kevés - biztosan kipróbáom!
Megjegyzés küldése