2009. augusztus 31., hétfő

Paradicsompasszírozó, a csodagép

Csincsilla kedvéért felteszem a paradicsompasszírozásról szóló történelmi videókat, meg amúgy is sokan érdeklődtek a csodagépről (gípsárkányról). Remélem érzékeltetni tudom vele a gyorsaságot és a vele való munka "nehézségét". Egyszerre kábé 5 kiló paradicsommal szoktam dolgozni, ezt nagyjából 10 perc alatt nyomom át rajta. Ezen a hétvégén 19 kiló paradicsomot főztem be tesóm segítségével, plusz még 3 kilóból ketchupot csináltam. További 10 kilóból kéne paradicsomlét eltenni a héten, de az tényleg csak a minimum, és másik 10 kilóból pedig ketchupot kéne csinálni. Remélem, megint lesz segítségem a beszerzésnél a cipelésre is! :-)


Frissen elvált 23 éves koromban, 1 éves kisfiammal költöztem Fótra, ahol rengeteg, számomra új és szörnyűséges házimunka várt rám, többek között egy nagy veteményeskert, és a rettegett befőzések, pedig én leginkább bulizni, "élni" szerettem volna. Emlékszem, egyik nyáron a Tina Turner koncerten elég közel kerülve a színpadhoz, egész idő alatt azt néztem, hogy ennek a tehetséges és jó hangú szép nőnek milyen könnyű élete van, biztos soha életében nem kellett paradicsomot befőznie. Márpedig másnap (és heteken át még sok-sok másnap) rám ez a borzalmas feladat várt, már előre sírtam miatta. Akkoriban ugyanis kézi passízrozót használtam, ami összefröcskölte az egész konyhát, még a frissen meszelt falakat is, nem beszélve az órákig tartó fizikai munkáról, amit néha-néha megszakított a passzírozó apró darabokra szedése és elmosogatása, mert dugulás miatt már semmi nem ment át rajta. Iszonyúan sajnáltam magam!

Most se állnék neki azzal a szerkezettel. Nem véletlen tehát, hogy az anyutól kapott eletromos Bosch húsdarálómhoz már az első paradicsombefőzős nyaramon vásároltam 10 ezer forintért egy passízrozó kiegészítőt, amivel aztán álomkönnyű lett a befőzés. Mert manapság, 20 évvel később, már igen fontosnak tartom a bulizás mellett azt is, hogy lehetőleg minél kevesebb vegyszert együnk meg, amit leginkább a házilag elkészített finomságokkal tudok elérni. És szerencsére a családom szereti is ezeket a házi befőtteket, savanyúságokat, szörpöket és leveket.


A fenti videón a ketchup passzirozása folyik, amit azért tettem fel külön, hogy jól látható legyen, hogy nem csak paradicsomot lehet átnyomni a gépen. Ezen a rövid videón még az is látszik, hogy ha lazábbra csavarom a szerkezetet, sokkal több szemetet csinál (ez persze még így is nagyon kevés a régi módszerhez képest!), mert, ha jól meghúzom, akkor semmi szemét nem jön ki, mindent átnyom a pici lyukakon.

13 megjegyzés:

Hedvig írta...

Te Andi, bocsi, de az első képen lévő cuccost valami beöntéshez használandó kelléknek néztem. Mi az?

Amikor az esküvőnk volt, csináltattam a műkörmössel egy sorozat rózsaszínes-csillámos csodaműkörmöt, ami horrorisztikus pénzbe került, mert öt készlet tippből válogatta össze a darabokat, annyira szabálytalanok a körmeim. Azért csináltattam, mert nem akartam úgy meghalni, hogy műkörmöm sem volt. Gyönyörködtem benne, mert egyébként nem csinálok túl nagy ügyet a körmeimből, levágom rövidre és kész, utálom, ha alámegy a piszok. Parasztleánynak műköröm...
Aztán az esküvő utáni héten anyu leszedett négy nagy vödör enyhén rohadt paradicsomot, amit megpucoltunk, és mire készen lettünk, csak négy csillivilli rózsaszín műköröm maradt. Visszamentem a műkörmös hölgyhöz, de azt a lesajnáló arcot... Leszedte, vagyis lefeszegette a maradék négyet, lelakkozta színtelen lakkal a körmeim felpuhult maradványát, de úgy, mintha valami nagybeteget ápolna. Ha joga lett volna elmeosztályra utalni, biztos megtette volna. Asszem, soha többé nem lesz csillogós édes műkörmöm.

Andi írta...

:-) Nem te lennél, Hédi, ha nincs egy ilyen történeted magadról! :-)))

Az első képen egy fütyis paradicsom látható, tesómnak annyira tetszett, hogy lefotóztatta velem. :-) Ha ismernéd őt, tudnád miért...

csincsilla írta...

nagyon köszönöm! listás:)

mazsolla írta...

annyira, de annyira profi!!! :)

Andi írta...

Sajnos a tesóm felvételét nem siekrült feltöltenem, pedig egész éjjel ment a gép, csak azt hiszem túl nagy lett, pedig az a legprofibb! :-9

Bea írta...

Nem semmi energiád van, Andi! Majd szólj, hogy sikerült-e megvalósítani tervet! Bár miért ne sikerülne? Egy ilyen csodagéppel? :)

csincsilla írta...

érdekelne nagyon a végeredmény, hogy összesen hány tonna paradicsomot tettél el??? és mennyiért kaptál és hol???

Andi írta...

Szombaton a 20 kilót 140 Ft-ért vettem az újpesti piacon. Szerintem ezen a héten drágább lesz, mert elromlott az idő. Majd beszámolok róla.

Andi írta...

illetve 22 kilót, bocs.

Ági írta...

Azt nem írta le a tesóm, hogy az első, kristálydíszes csodaműkörme a WC mélyébe veszett oda, amikor harmadnapos fiatalasszonyként a toalettpapírt rendeltetésszerűen használta. (Ez)A papír mindent kibír, de a műköröm aztán nem, szegény a csatornában fejezte be rövid, dicstelen életét... :-)

zsuzsika írta...

Sziasztok!
Tetszik a blogotok, kérdésem az lenne, hogy mennyire drága ez a gép, vagy a kézi passzírozó nagyon nagyon macerás e? Nem lehet egy főző szitán átnyomkodni? Egy újdonsült termelő ;-))

zsuzsika írta...

Sziasztok, nagyon klassz a blog, csak elszörnyedtem a gép látványától, mármint a gondolattól, hogy milyen drága lehet. Mint újdonsült termelő cca: 50 kg paradicsom termés várományosa ;-) kérdem én, lehet ezt kézzel is??? Köszi előre a választ!!!

Andi írta...

Szia Zsuzsika, bocsánat, hogy nem válaszoltam, nem vettem észre az előző kommentedet.

Persze meg lehet oldani kézzel is, csak úgy nagyon nagy munka. Persze úgy, hogy saját termésed, könnyebb lesz majd beosztani az időt, mert naponta annyit teszel el, amennyit bírsz. Én piacon veszem a parit, és olyankor nagy mennyiséget, hogy ne kelljen gyakran menni.

Kézzel eltenni én már nem mernék. Szitán áttörni borzalmas nagy munka, vannak viszont kézi passzírozógépek, esetleg egy olyanba beruházhatnál. Keress rá az interneten, hogy lásd, milyen az.

A robotgép 30 ezer körül van, a paszírozó kiegészítő 10 körül. Elég drága, de a géppel lehet még dagasztani is, meg még egy csomó dolgot, és csak egyszer kell megvenni, életed végéig nagy segítség.