2009. augusztus 10., hétfő

Szabolcsi krumplileves

Nagyon régen ettem utoljára szabolcsi krumplilevest. Akkor jutott eszembe, amikor a virslis zöldbableveshez Csincsilla azt kommentelte, hogy milyen jól tud esni nyáron egy savanykás zöldséges leves. Eszembe jutott az is, hogy az esküvőm napján anyukám ezt főzte ebédre, fodrász és smink között gyorsan magamba kanalaztam egy egész nagy tányérnyit. :) Akkor hirtelen arra gondoltam, hogy az volt az utolsó ebédem otthon, de aztán rájöttem, hogy ez mekkora butaság! Azóta hányszor de hányszor ebédeltem, vacsoráztam különböző finomságokat anyuéknál otthon.... nem pedig itthon... :)

Hozzávalók:
- 50 dkg krumpli
- 2 savanykás alma
- 1/2 citrom leve
- 1 csokor petrezselyem
- 1 evőkanál liszt
- 2 dl tejföl
- majoránna
- ételízesítő
- cukor
- őrölt fehér bors
A krumplit megtisztítjuk, felkockázzuk és feltesszük vízben főni. Megszórjuk majoránnával, ételízesítővel, borssal.
Az almát kicsumázzuk és héjával együtt szintén felkockázzuk. Meglocsoljuk a kifacsart citromlével, nehogy megbarnuljon.
Amint a krumpli megpuhult, hozzáadjuk az almát is a citromlével együtt és még 5 percig főzzük. Ezután belekeverjük a tejföllel és 1/2 dl vízzel simára kevert lisztet. Jól kiforraljuk, végül cukorral és felaprított petrezselyemmel ízesítjük.
Melegen is, hidegen is finom.

Mivel már régen szerepelt Frakk és Vilma a blogban, megmutatom a legfrissebb képeiket. Ezek a múlt szombati bográcsolás előtt készültek (erről beszámoló hamarosan), amikor még a tűz sem volt megrakva, de ők már ott várakoztak feszült figyelemmel, nehogy lemaradjanak valamiről:

Valaki tudja esetleg milyen növény nő a háttérben? Ez az egyetlen, ami megmarad nálunk, mert nem zavarja a kutyákat.

Vilma és Frakk itt Imit figyeli, aki éppen a fát aprítja.
Most éppen így fekszenek mellettem miközben a bejegyzést írom:

Fárasztó napjuk lehetett. Pedig ma csak 1 db gödröt ástak ki. :) Hiába, kutya életük van nálunk.

6 megjegyzés:

Andi írta...

Jaj de tündériek! Nagyon édesen alszanak melletted!

Nagyon érdekes ez a leves, még sosem hallottam ilyenről! Amint Mazsi megérkezik végre, gondolom kipróbáljuk!

csincsilla írta...

annyira, de annyira tüncik!!!! nagyon különleges a leves, együtt az alma, krumpli és majoránna, csak isteni lehet!

Bea írta...

Isteni bizony! Én három napig ettem és nem untam meg. :)

Mazsolino írta...

Én csak két napig, mert az én Tesóm sajnálta tőlem. :P ;-) :))

zokni írta...

Szerintem zöld és büdös, egyszóval ehetetlen! A leves ennek az ellentetéte. Ebtársaim meg okosak és szépek és marha nagy szerencséd, hogy jól tartod őket, me tudok ám én harapni is, vaúúú!

eszterka írta...

Hahó! A növény alkörmös névre hallgat, amerikai eredetű invazív növényfaj. A termését természetes festőanyagként lehet használni. Szerintem azért nem eszik a kutyáid, mert mérgező...
A receptet köszi, hamarosan megfőzöm! :-)
Minden jót!