2009. augusztus 24., hétfő

Vép 1. nap - Raguleves, kókuszkocka és Erzsi néni bolognaija

Imi keresztszüleinél, Vépen töltöttük az augusztus 20-i négy napos hosszú hétvégét. Délelőtt 10-re értünk oda hozzájuk, de már akkor készen várt minket az ebéd. Azt hiszem, ha felsorolom, mennyi mindennel készültek a 4 nap alatt, meg fogjátok érteni, miért nem várhattam tavaly Miki bácsit grízes tésztával. Most pedig gondolkodhatok, mit főzzek-süssek, mikor legközelebb ők jönnek hozzánk, hogy ne maradjak szégyenben. Úgy tervezem, hogy azok közül, amit ott ettünk, a 70 %-át megmutatom, leírom a receptet, akármennyire is egyszerű, vagy esetleg zacskós por kiegészítésével készült. Erzsi néni soha nem mér semmit, amit ő diktált, annál nem tudok mértékegységet írni.

Az egyik leves gyümölcsleves volt, amit Erzsi néni jó sűrűre szokott készíteni. Az ízéről Imi tudna nyilatkozni, mert ahogy említettem már, én ritkán eszem gyümölcslevest, nekem legyen meleg egy leves.

Pont ezért választottam én inkább a ragulevest, aminek az elkészítési módja a következő:

Vöröshagymát apróra vágunk, olajon megpirítunk és a pici darabokra vágott húst rádobjuk, kicsit kevergetjük, majd felöntjük vízzel és puhára főzzük. Bármilyen húsból nagyon finom, ez most sertésből készült és kb. 1 x 1 cm-es kis kockákra volt aprítva.
Közben egy másik edényben szintén egy kis olajon sárgarépát, fehérrépát és valamilyen levesbetét tésztát pirítunk, megszórjuk egy kis pirospaprikával és liszttel, felöntjük vízzel és az otthon található összes zöldségféléből tehetünk bele (karfiol, zöldbab, brokkoli, zöldborsó, krumpli, stb.), valamint egy-egy zöldpaprikát és paradicsomot, amit kiveszünk miután megfőtt a többi zöldség.
Ezután a húst beleöntjük a zöldséges lébe, sóval ízesítjük és összeforraljuk.

Az én kérésemre bolognai makaróni volt a következő fogás. Ezt már jó előre leegyeztettük telefonon, mert évekkel ezelőtt ettem Vépen ilyen bolognait és azóta sem találtam sehol ezt az ízt. Nem gondoltam volna, hogy ilyen egyszerű elkészíteni, ráadásul zacskós bolognai mártás-por segít ezt az ízt eltalálni.

Szóval:
Apróra vágott hagymát olajon megpárolunk, rádobjuk a darált húst, picit megpirítjuk, felöntjük egy kis vízzel, sózzuk. Kevés ideig főzzük-puhítjuk a húst, ezután házilag eltett paradicsomlével meglocsoljuk és beleszórunk egy zacskó bolognai port. Sűrűsödésíg főzzük és rengeteg sajttal tálaljuk, ahogy a képen is látható.
Desszertnek pedig almás pitét és kókuszkockát ehettünk. Már aki tudott még ezek után enni. Sajnos az almás pitét valami miatt nem fotóztam le, de a kókuszkocka receptjét le is írtam.

Hozzávalók:
- 2 egész tojás
- 5 dkg zsír vagy vaj
- 1,5 dl tej
- 30 dkg cukor
- 37 (!) dkg liszt - érdekes mennyiség
- 1,5 zacskó sütőpor
- 3 kanál olvasztott méz
A vajat habosra keverjük a tojással és a cukorral, majd hozzáadjuk az olvasztott mézet, a sütőporral elkevert lisztet , a tejet és azt egészet összedolgozzuk. Sütőpapírral kibélelt tepsibe simítjuk a masszát és előmelegített, 180 fokos sütőben tűpróbáig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni a tésztát, majd kis kockákra vágjuk.

Hozzávalók a mázhoz:
- 25 dkg vaj
- 25 dkg cukor
- 6 kanál tej
- 5 dkg kakaó
- 4 evőkanál rum
Egy lábasban felmelegítjük a tejet, hozzáadjuk a cukrot, vajat, kakaót, jól összefőzzük és a végén belekeverjük a rumot is.
A sütikockákat egy villa segítségével belemártogatjuk a csokiszószba majd kókuszreszelékben megforgatjuk.

Nem győztük enni, olyan finom lett.


Ebéd után nem ártott nekünk egy kis szabad levegő, ezért fogtuk magunkat, Miki bácsit, Tomit - a mi Tomi barátunk is jött velünk rokonlátogatásra - Esztit és lányát Esztert és elmentünk Velembe, ahol Novák Tamás létrehozta Novákfalvát, a környékbeli emberek nagy bánatára. Ugyenis Novákfalva egy gyönyörűen kialakított üdülőtelep, ahol emléket állítanak a magyarságnak, a magyarok bejövetelének és mindennek ami a trianon előtti Nagy Magyarországot jelentette.

Az összes nagymagyarországi vármegyének kopjafát állítottak. Azon a kopjafán, ami trianon után elcsatolt vármegyét jelképez, egy-egy fekete gyásszalag lóg a piros-fehér-zöld szalag mellett.

És hogy miért nem örülnek a környékbeliek? Azért, mert sokan a házukat, házrészüket kiadják turistáknak, ebből élnek. Amióta felépült Novákfalva, inkább oda özönlik a nyaralni, telelni vágyó nép, ami picit érthető is. Hatalmas, gondozott, szépen kialakított területen található és minden benne van, ami a pihenni vágyó embernek kell. Aranyos kis házak, apartmanok, uszoda, rendezvényterem, múzeum, játszótér a gyerekeknek, tűzrakóhelyek, kemencék.
Amikor ott voltunk, éppen bográcsban főtt lecsót vehettünk volna kemencében sült házikenyérrel. Ha tudtunk volna még enni...


Ilyen környezetben fekszik az üdülőfalu:

Velem után Kőszeg felé vettük az irányt, ahol a várudvarban Imit jól bezártam a rácsok közé.

Este pedig elfáradva a koránkelés és a jó falusi levegő miatt hamar elaludtunk, készültünk a másnapi, Sárvári fürdőzésre. Itt szeretném megjegyezni, hogy Vép eddig nagyközség volt, közvetlenül Szombathely mellett található, de néhány hete városi rangot kapott.

7 megjegyzés:

Andi írta...

Gratulálunk Vépnek! :-)

És gratulálunk a finom kajákhoz Erzsi néninek is. A ragulevest és a sütit ki fogom próbálni! Köszi!

ÉVa írta...

Hétvégén lehet hogy ezzel a kókuszossal várom haza a kislányom!! Szép a táj is ahol voltatok!!

Mazsolino írta...

Mmmm, de szívesen megkóstoltam volna néhány elrontott ételt... :)))

Bea írta...

A kókuszost biztos imádni fogja Anna, egy pillanat alatt fel lehet falni belőle egy tányérnyit!

Tesókám, volt ott elrontott étel megint :) És milyen finom volt!

Andi, nincs mit, hamarosan folytatom a felsorolást.

Andi írta...

Nagyon várom már! :-)

csincsilla írta...

tetszik a család:) engem főleg a kókuszos kocka izgatott fel:) látom, másokat is:)

Bea írta...

Remélem, a többi recept között is találtok majd olyant, ami felizgat benneteket. :)