2009. augusztus 29., szombat

Vép 2. nap - Sült oldalas, csalamádé és baconos stangli

Múlt hétvégi beszámolómat folytatva, a második napon történteket - és megevetteket - írom le. Mivel péntekre még jó időt jósoltak, úgy gondoltuk, Sárvárra megyünk, ahol mi már voltunk többször is, de Tomi még nem és kiváncsi volt rá, hogy tényleg olyan jó, mint ahogy hallotta. Utólag azt mondta, hogy biztos visszamegy még valamikor, tehát nem hinném, hogy csalódott. :)

Én még akkoriban is jártam a sárvári fürdőben, vagy strandon, ki hogy emlékszik rá, amikor még nem építették át, sokkal kisebb területen helyezkedett el és csak néhány medencéje volt. Most pedig már élmény- és wellnessfürdő kategóriába tartozik a rengeteg kinti és benti medencéjével, ahol mindenki megtalálhatja a kedvére valót.

Egész nap nagyon meleg volt, felhő nélküli tiszta ég, úgyhogy a vízimádók ki is használták a lehetőséget:


A gyerekek élvezik - Eszter, Imi és Tomi :)


Eszter és Tomi

Miközben mi a napon süttettük a hasunkat, Erzsi néni arra készült, hogy kiéhezve érünk haza, ezért egy egész hadseregre való étellel várt minket.


Először is: sült oldalassal, amit ő úgy készít, hogy megmossa, feldarabolja a húst. Ezután belehelyezi egy nagy, rozsdamentes lábasba, olajat önt alá, vagy zsírt tesz bele, sok vöröshagymát szeletel alá, valamint fokhagymagerezdeket dob mellé. Néha füstölt szalonnát is tesz a hús alá (most volt benne). Felönti vízzel, megsózza és fedő alatt puhulásig párolja. Ekkor leveszi a fedőt, és berakja a sütőbe a húst lábassal együtt és ott süti, amíg megpirul.

Köretnek rizst készített és wokban pirított krumplit.



Persze, aki nem akart oldalast enni, annak tejszínes csirkét sütött. Nehogy már ne legyen választék.


Házi csalamádét kínált mellé, ami káposztából, uborkából, hagymából, paprikából áll. Ezeket felszeletelte, lesózta, fél napig állni hagyta. Ecetet, cukrot főzött össze vízzel, szalicilt tett bele és amikor kihűlt, az üvegekbe töltött zöldségekre öntötte.

Ezután pedig baconos stanglit ehettünk még, amiről már sokat hallottam, de még csak most sikerült úgy összehozni, hogy meg is tudjam kóstoli. A kinézete és az elkészülési módja kísértetiesen hasonlít Andi szezámmagos sós kiflijéhez, csak ebben bacon csíkok is voltak elrejtve.

Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 10 dkg élesztő
- 6 dl tej
- 1 tojás
- 6-8 dkg margarin
- só
- bacon csíkok

Erzsi néni az élesztőt langyos tejben felfuttatta, majd összedolgozta az összes hozzávalót. Duplájára kelesztette, átgyúrta, 3 részre elvágta és cipókat formált belőle. A cipókat egyesével kör alakúra nyújtotta, a kört elnegyedelte és minden negyedből három-három szeletet vágott (tehát egy körből 12 cikkely lett). Megkente olvasztott margarinnal, ráfektette a bacon csíkokat és a szélesebbik végétől feltekerte. Szezámmaggal díszítette a tetejét és megsütötte.


Sós stanglinak szokták hívni, mert nem mindig tesznek bele bacont. De mindig elfogy kivétel nélkül, amit nem is csodálok. :) Frissen a legfinomabb.

A jó kis vacsora után bementünk Szombathelyre, ahol már javában folyt a karnevál. Én már meg sem lepődök, mikor a zebrán szembe jön velem egy tógába öltözött szenátor, vagy egy teljes harci felszerelésben lévő gladiátor, lovasíjász, stb. Ilyenkor ez természetes. A szombathelyiek nagyon élvezik, hogy visszatérhetnek a múltba egy kicsit.

Esztivel Boban és Marko Markovic koncertet néztünk, Imi és Tomi pedig elindultak felfedezni a különböző pálinkaházak kínálatát...

15 megjegyzés:

Mazsolino írta...

Kicsit irigykedem... Na nem úgy sárgán, csak olyan "de jó lehetett" módon. :)
Nekem a stangli és a csalamádé tetszik a legeslegjobban. :) És persze a Sárvári fürdő se rossz, pénteken vissza is térek oda. :)
Bea, Tomit is elhívjuk? :)

Andi írta...

Jól hangzik! Még nem sikerült nekem olyan családtagot találnom, aki ennyi kajával várt volna, amíg én strandolok, úgyhogy le a kalappal Erzsi néni előtt! Már az is meglepett, hogy wokot használ, nagyon modern háziasszony lehet!

A stanglit biztosan ki fogom próbálni, az oldalast is, ha lejjebb viszik az árát! :-)

tata írta...

meg ne szakadjon a szívem! :)

Andi írta...

Beszótá vazze?

tata írta...

úgy tűnik... de véletlen vót! :))

Andi írta...

Fogjad vissza magad, de gyorsan! Nehogy előforduljon "mégegyszer"!!!

tata írta...

mondom hoty véletlen vót na! én is csak most vettem észre, mikó szótá! valahogy megtörtént... boc!

Andi írta...

Ejnye na!

Bea írta...

Gyerekek, ne vitázzatok itten! :)

Tesókám, szerintem nyugodtan vigyétek magatokkal őt is, két nő között biztos jól érezné magát. :)
Vagyis két nővel...

Marcsi írta...

Lányok, a kedves családi pillanatok helyett szeretnék egy rácsos lekváros linzerszerű pite-torta receptet..:) van ilyen???? vagy szóljak be? :)

Andi írta...

Ne szólj be lécci, hanem nézd meg ezt: http://csincsilla.blogspot.com/2008/08/alms-pite.html

Anyunak van egy olyan igazi rácsos linzer sütireceptje, amilyenre vágysz, lekvárral, dióval, iszonyat édes stb. stb., de anyu most nyaral, úgyhogy várni kell a recire egy hetet.

csincsilla írta...

hű, de jó lehetett az a koncert! meg egyetértek az Andival, Erzsi nénit illetően:)én is a stanglira szavaznék, nagyon jól néznek ki.

Mazsolino írta...

Mennyi időre is mentetek? Két hétre? :))

Bea írta...

ÁÁÁ, ez még csak a második nap volt! Ez csak a fele a teljes mennyiségnek :)

Mazsolino írta...

Bibibíííí! Barátosném megcsinálta a baconos kiflííít!!! És nagyóón finóóóm! :))