2009. augusztus 10., hétfő

Sajtos-sonkás-tejfölös tészta


Hát ez tényleg egy nagyon egyszerű kaja, én speciel tesómtól tanultam a receptet. Ő annak idején, még nagycsaládos korában készítette gyakran ezt az ételt vacsorára. De bátran ajánlhatom gyermekét egyedülnevelőnek, agglegénynek, fiatal házasnak, tehát minden olyan épeszű embernek, aki nem akar 10 percnél több időt szánni munka után a kajakészítésre. Én persze nem ez a kategória vagyok (nem is vagyok épeszű!), mert bármennyi időt hajlandó vagyok a konyhai pepecselésre rászánni, de most egyszerűen sarokba lettem szorítva azzal, hogy már két hete várakozott egy kicsike tök a hűtőmben, ideje volt elkészíteni (természetesen magamnak) töltött tök III. formájában. Közben persze Tomát is meg kell etetni (valakinek) valamivel!


Egyszerűnek ugyan egyszerű, de az ember kiélheti a kreativitását. Mert hol van még egy olyan étel, ami bármikor elkészíthető, mivel minden hozzávalója még a legegyszerűbb háztartásban is megtalálható, és aminek minden elemét ennyiféleképpen lehet variálni: a sonka lehet bármilyen sonka: gépsonka, selyemsonka stb.; a sajt is akár trappista, edami, gouda stb.; a tészta: spagetti, széles metélt stb., na a kakukktojás a tejföl lesz, de abban is lehet kreatívkodni, hiszen annyiféle márka és zsírosság közül lehet választani! :-) Egyszóval nem kell lebecsülni ezt a kaját!


Egy lábosban feltettem vizet forrni, sóztam, majd beleöntöttem a spagettit és a csomagoláson előírt ideig főztem. (Ez ugyan most nem igaz, mert lemerült az elem a konyhai órámban, szóval főztem valameddig, de közben telefonáltam, mosogattam, és a többi hozzávalót is előkészítettem.) Amikor megfőtt, csak le kell szűrni és gyorsan a forró tészta tetejére szórni a többi hozzávalót.

Közben a reszelő kislyukú oldalán lereszeltem a sajtot. Ez a legnehezebb rész!

Aztán felkockáztam a kétféle sonkát. Persze mindkettő maradék, meg kellett mentenem Zokni-kutya elől. (Bocsánat!)


A tejfölt csak a fotózás kedvéért tettem ki ilyen szép kics bögrébe, ezt egyedülállók és gyermeküket egyedülnevelők föltétlen a dobozból mérjék rá a kajára - ha lehet - azzal a villával, amivel enni fognak, hogy ne kelljen sokat mosogatni.


Amikor minden hozzávaló az asztalra kerül, a forró tésztára kell szórni a sonkát, rá a tejfölt és a tetejére a sajtot. És itt megint előveheti mindenki a mélyben rejtőzködő kreativitását: a sorrend is variálható, talán még jobb lett volna, ha a forró tésztára kerül a sajt, hogy szépen ráolvadjon. De végül is tök mindegy, mert úgyis összekeverjük az egészet és gyorsan befaljuk! Nagyon finom!


Mazsinak küldöm 21. szülinapjára ezt a menő Jacko-imitátort, aki szombaton Micike házibuliján lépett fel. Ez az én ajándékom, Mazsikám, erre a fantasztikus (egyben meghökkentő) alkalomra, ami után még Amerikában is megengedhető neked, hogy nyilvános helyen elfogyassz egy pohár (üveg, hordó stb.) pezsgőt! BOLDOG SZÜLINAPOT MAZSI! (Mama is ezt üzeni!)

13 megjegyzés:

mazsolla írta...

annyiiiiraaaaaaaaaaaaaaaaa jó ez a kééép!!! :D :D
Jó kis buli lehetett, majd otthon megtanítalan moonwalkolni. Ha lehet választani jelenleg a hordó pezsgő mellett voksolnék! Mamának is köszönöm, meg mindenkinek aki eddig felköszöntött, vagy csak gondolt rám! PEACE!
(nyamiiiiiiiiiiiiiiiiiii)

Andi írta...

vihhi!
Képzeld én is megtanultam táncolni, úgyhogy bátran állok a moonwalkolás elébe! :-)

mazsolla írta...

rendben, az első buli alkalmával a lovak közé csapunk!!! Ahogy szoktuk!! ;)

Éva Jackson írta...

jöhetek én is?

Andi írta...

Oké, Mazsi!

Évaaaa! Föltétlen ott a helyed!

mazsolla írta...

Éva persze!!! Az egész családot beszervezzük!! :D

Andi írta...

Csak tudnám, hogy Éva kit fog előadni?

csincsilla írta...

isteni a fénykép!!!

Hedvig írta...

Szia, Andi, üdvözlünk itthon. Kipihented a nyaralást?

Andi írta...

Csincsilla! Melyik? :-)

Szia Hédi! Még nem tudtam kipihenni a nyaralást, pláne, hogy szombaton egy szuper házibuliban "léptem fel", aztán vasárnap már a nyaralást és a bulit egyszerre kellett kipihennem, de feltöltődtem és nagyon jól éreztem magam. Készülök a következő nyaralásra!

Bea írta...

Imádom a sajtos-tejfölös tésztát! Az az én alap táplálékom, langyosan, úgy hogy ne olvadjon rá a sajt a tetejére. Ki fogom próbálni sonkával is, köszi a tippet! :)

Mazsinak még egyszer boldog szülinapot!!!!!

zokni írta...

Kedves Andrea Jackson! Csak ne tessék mentegetni a falatkákat, elég hogy Dzsozef Fatima(nus) elől kell!!
Mazsinak cupppcupppcuppp (nyalnyalnyalnyal)!

Névtelen írta...

Örülök, hogy vannak emberek akik szeretnek enni is . Kevésbbé
főzni.