2009. augusztus 31., hétfő

Vép 3. nap - Pulykatorta és gesztenyekocka

Vépi hétvégénk harmadik napján, szombaton kora délelőttől délutánig Szombathelyen voltunk, ahol javában folyt a karnevál. Ilyenkor A Thököly út és a Fő tér teljes egészében le van zárva az autós forgalom elől, kirakodóvásár, és különböző felvonulások színesítik Szombathelyet. Na és az az illat, ami olyankor a levegőben száll: kemencés lángosok, langallók, juhtúrós lepények, sülő kolbász, húsok, hagymás finomságok tesznek éhessé minden egyes lépésnél. Persze mi ilyenkor gondolni nem tudunk az evésre... Inkább csak nézgelődünk.

Itt egy zászlóforgató csoport mutatta be tudását:


Őket kísérték a dobosok (háttérben a Történelmi Témapark falai):

Egy középkori család sétálgat a kirakodóvásár felé:


És egy katonai bemutatót is láthattunk:


A Történelmi Témaparkban pedig különböző korabeli csatákkal, harcmodorokkal, ismerkedhettünk meg. Ezt csak Tomi nézte idén, mi már többször is láttuk az egész napos rendezvényt. Ide karszalagos jeggyel engednek be mindenkit.

Római csapatok seregszemléje:


Egy kis összecsapás:

Lovasíjász bemutató:

Szombathelyen azért sem nagyon mertünk enni - azért Tominak és nekem lecsúszott egy kemencés lángos - mert kora estére Esztiékhez voltunk hivatalosak vacsorára Vasszécsenybe. Esztiről már írtam, ő Imi unokatesója és ő az, aki amellett, hogy gyerekeket nevel, dolgozik, tanul és még a háztartást is vezeti, méghozzá nem is akárhogy.

Ilyen gyönyörű ebédlővel vártak minket (az asztalon a fehér tálkákban szemes kávé és vanília illatú mécses van, nem semmi az illata):


A menü pedig pulykatorta és gesztenyekocka volt. Szerintem én most hallottam életemben először, hogy az a rakott pulykás étel, amit már többször is ettem Esztinél pulykatorta névre hallgat. Jót mosolyogtam rajta. :)

Ez a teteje sütés után.

Eszti a következőképpen készíti (mértékegységeket nem tudok, én is majd ki fogom tapasztalni, hogy miből mennyi kell):

A kiklopfolt, megsózott pulykamell szeleteket lisztbe forgatjuk és kevés zsiradékban hirtelen megpirítjuk mindkét oldalát, ezután egy tálba kiszedjük.

Tejfölt, reszelt sajtot (akár füstöltet is), lisztet, tojást és sót összekeverünk úgy, hogy a tejfölnél lényegesen sűrűbb keveréket kapjunk.

Egy tűzálló tálat, akár kereket, akár őzgerinc formát kibélelünk bacon csíkokkal, majd belehelyezünk egy sor húst, ezt megkenjük egy réteg tejfölös szósszal egészen addig, amíg mind el nem fogy. A szósz zárja a sort.

Közepesen meleg sütőben fél óránál tovább sütjük, amíg megpirul a teteje.

Ezután tortaként szeleteljük.


Melegen a legfinomabb, de kihűtve sokkal szebben szeletelhető. Nagyon laktató étel, én alig bírtam megenni azt az adagot amit itt láttok:


Azt elfelejtettem említeni, hogy amint visszatértünk délután Szombathelyről Vépre, egy tepsi rákóczi túrós várt minket, csak úgy az érzés kedvéért.. Zavaromban elfelejtettem lefényképezni, majd jövőre pótolom. :)

Mindez a desszertről jutott eszembe, mert Eszti is sütött ám sütit, nem is akármilyent. Gesztenyekockát, ami ugyan nagyon édesnek néz ki, mégsem az. Könnyű, krémes süti.

Hozzávalók (a tésztához):
- 6 tojás
- 6 evőkanál cukor
- 10 dkg margarin
- 6 evőkanál liszt
- fél csomag sütőpor
- 2 evőkanál keserű kakaópor

A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, az olvasztott, de nem meleg margarint belecsurgatjuk és tovább keverjük. A lisztet a sütőporral és kakaóval összeforgatjuk, egyharmadát a keverékre szitáljuk és a közben kemény habbá vert tojásfehérje egyharmadával óvatosan összeforgatjuk. A többi kakaós lisztet és a tojáshabot ugyanígy, két részletben a masszához adjuk.

Egy nagy tepsit margarinnal kikenünk, kilisztezünk vagy sütőpapírral béleljük és a tésztát rásimítjuk. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20 perc alatt megsütjük.


Hozzávalók a gesztenyekrémhez:
- 2 csomag vaniliaízű pudingpor
- 6 dl tej
- 25 dkg porcukor
- 20 dkg margarin
- 75 dkg gesztenyemassza
- 2 evőkanál rum

A pudingport a tejben 10 dkg porcukorral ízesítve sűrűre főzzük, hűlni hagyjuk. A puha margarint a többi porcukorral habosra keverjük. A felengedett, puha gesztenyemasszát átpasszírozzuk, a cukros margarinhoz keverjük a hideg vaniliakrémmel együtt, rummal ízesítjük és egyenletesen a kihűlt piskótára kenjük.

Hozzávalók a habhoz:
- 6 dl habtejszín
- 3 kis csomag habfixáló
- 3-4 evőkanál kristálycukor
- 2 evőkanál keserű kakaópor

A tejszínt kemény habbá verjük, a vége felé először a habfixálókat, majd apránként a cukrot szórjuk bele. Egyenletesen a gesztenyekrémre simítjuk. A tetejére kakaóport szitálunk.
Rövid időre behűtjük a sütit, hogy megdermedjen.


Mindez ismét két kiló pluszt jelentett fejenként egy nap alatt. De ha egyszer olyan finomnak nézett ki minden, hogy muszáj volt megkóstolni!

5 megjegyzés:

Mazsolino írta...

Nos hát én kép nélkül is irigyellek titeket a rákóczi túrós miatt. :) A gesztenyés kocka baromi jól néz ki, de komolyan, annyit sajnálok csak, hogy nem szeretem a gesztenyét...
A pulykatorta meg tök ötletes.

csincsilla írta...

az anyját! micsoda dőzs! hiába, tudni kell férjhez menni:)

Andi írta...

Hát ez az!

Hedvig írta...

A pulykatorta egy-két éve kering a köztudatban felénk, ettem már, de eddig leírva sosem láttam. Most egy piknikszerű délutáni családi bulira ezt vittem hidegen és finom lett, elronthatatlan. Almás zellersalátát készítettem hozzá. Szóval köszi.

Bea írta...

Örülök, hogy segíthettem! :)