Pár éve unokatesómnál, Évánál ettem életem legfinomabb lángosát, ő is maradék krumpli elhasználására sütötte. A kész lángosokat jól megkentük fokhagymás tejföllel, és a tűzhely mellett állva ettük a kisülés ütemében. Azóta tervezgetem, hogy én is megpróbálkozom vele, de mivel az olajban sült, emiatt mindig meghátráltam a feladattól. Mint kiderült, mostanában gyűjtöm azokat a ételrecepteket, amiben a hagyományos olajban sütést a kellemesebb sütőben sütéssel (fánk, rántott hús) lehet kiváltani, ezért nagyon megörültem Chef Viki napokban közzétett sajtos-tejfölös kenyérlángosának.
Legutóbb két hete volt itthon maradék krumplipüré, és már akkor is lángosban gondolkodtam, sőt felmerült bennem a sütőben sült lángos terve is, de kellett hozzá ez a löket, hogy kipróbáljam. Istenem, hogy miért nem írta Viki két héttel hamarabb ezt a receptet?!
Épp akkoriban beszélgettünk tesómmal arról, hogy vajon most, hogy lecsökkentette az évek óta tartó napi 12 órás munkáját rendes napi 8 órára, vajon miért jön ki jobban a fizetéséből, mint akkoriban, és arra a következtetésre (is) jutottunk, hogy nagyon sokat számít, ha az ember nem dobálja ki kilószám a kaját csak azért, mert nincs elég ideje és energiája arra figyelni, hogy a hűtőjében éppen minek jár le a szavatossági ideje, vagy épp azért, mert olyan maradék, ami már semmiképpen nem fogyhat el. Ilyen maradék lehet például a krumplipüré, ami hidegen vagy melegítve már nem olyan finom, legalábbis az én elkényeztetett gyermekem úgy már nem eszi. Akartam egy szép bejegyzést írni nektek akkor a maradékok felhasználásáról, de az abból a krumplipüréből végül is kipróbált hercegnő burgonya végül ehetetlen lett, így ez elmaradt. Pedig írhattam volna a spórolásnak arról a "vicces" esetéről, amikor ahhoz a bizonyos maradékhoz még hozzáadunk pár tojást, némi tejszínt, esetleg jó sok cukrot, vagy egyéb jó drága alapanyagot, majd hosszas energiafogyasztással elkészítjük, és csak ezután kerül a szemétbe - mint az én hercegnő bugonyám akkor. De nem találtam elég szórakoztatónak ezt a témát - legalábbis a magam számára...
Hosszas bevezető után jöjjön ennek a szuper kajának a receptje. Zsuzsi kérésére szeretném kitenni a figyelmeztető jelzést (karikát) szénhidrátfüggők részére: "Csak szülői felügyelettel, vagy saját felelősségre olvassák!"
Hozzávalók:
- 55 dkg liszt
- 20 dkg maradék krumplipüré/főtt krumpli
- 2 teáskanál cukor
- 2 mokkáskanál só
- 1/4 kocka friss élesztő
- 2,5 dl víz
- 2 evőkanál olaj
Reménykedtem benne, hogy a mostani maradék krumplipürém nem 20, hanem csak 10 deka, ezzel megúszhatom a kenyérsütést, de pont 20 deka volt, így kénytelen voltam elkészíteni a teljes receptet. Nem bántam meg.
Dagasztókarú robotgéppel összekevertem a lisztet a maradék krumplipürével, a cukorral, sóval, élesztővel, és amikor mindezek már jól elvegyültek, beleöntöttem a vizet és az olajat. Ezzel szép fényesre dagasztottam a tésztát, és 1 órát kelesztettem. Amikor megkelt, újra átgyúrtam, öt darabot levágtam belőle, ebből lettek a lángosok, a megmaradt tésztát kenyérnek formáztam és félretettem újra kelni. A lángosokat kinyújtottam-húzogattam, és elrendeztem a tepsin szépen egymás mellé.
A lángos tetejére valók:
- 1 deci tejföl
- fokhagyma
- reszelt sajt
- én még vettem hozzá füstölt-főtt császárszalonnát, de azt elfelejtettem rákockázni. Nem rontotta volna el!
A tejfölt kicsit megsóztam, és a reszelt fokhagymát is elkevertem benne. Ezzel megkentem a lángosokat, a tetejükre reszelt sajtot szórtam és 180 fokos sütőben 20 percig sütöttem. Nagyon finom lett, külön előnye - a maradék-felhasználáson kívül -, hogy vacsora után nem kellett tányérokat mosogatni, úgy ettük állva-ülve-járkálva, mint a strandon szokás.
19 megjegyzés:
Azt a lángost én is szívesen eszegetném akár tótágast állva is:)
Tényleg csodás lett a kenyered.
:-)))
Köszi Ildy!
Nekem ez a töki pompos receptjére hasonlít inkább, hiszen a lángos fő jellemzője a vaskos olajbevonat. De persze megint nem a név számít! Móni
ajajajaj :) hétköznap ilyet feltenni......... csodaszépek a lángosok is, s a kenyér is...
a tökipompost úgy is hívják, hogy kenyérlángos, úgyhogy ugyanott vagyunk :) egyébként nagyon teccik, imádom az ilyen kajákat!
A másnapos krumplipürére meg van egy trükköm! melegítés után csinálok bele egy krátert a villával, amibe öntök egy kis tejet, majd az egészet összekeverem. Olyan lesz mintha tök friss lenne :)
Hát igen, én is majdnem beírtam, hogy tisztára olyan, mint a töki pompos, főleg ha a szalonnát nem felejtettem volna le róla. De mivel nem vagyok szaktekintély, nem tudom, hogy mitől pompos, mitől lángos valami, ha ugyanabból a tésztából van. Lehet, hogy a formája különbözteti meg? Ezek a kis kerekek lángosok? Ha meg óriási a formátum, akkor pompos? És mikortól pizza?
Bármi is legyen, de valami fenséges :)
hű, nagyon szép mind a kettő! a kenyeret hogy sütötted, formában, vagy csak úgy magától lett ennyire formás? és milyen belülről?
jó ötlet az ifjúságtól a krumplipüré-frissítés, szerintem is ehetetlen melegítve, ámbár, nálunk ez is embargós, és csak nagyon-nagyon ritkán csinálok.
Mivel sokat álltam már sorba pomposért, ahol mindig le van írva a sztori ezért tudom a megfejtést:D
tehát: a pompos tészta megmaradt tésztát jelent. tehát régen, amikor az öreg nénik saját kezűleg dagasztották a kenyereket meg mindenféle finomságokat, akkor a megmaradt nyers tésztát úgy használták fel, hogy kinyújtották és bedobták a kemencébe. amikor megsült megrakták mindenfélével amit otthon találtak. egy igazi magyar otthonban ugye mindig volt (van) tejföl,hagyma,szalonna,sajt, de bármi más kerülhet rá. a töki pompos pedig azért töki, mert tök község receptje alapján készül. a kenyérlángos, langalló stb ugyanez csak máshol csinálják ezért máshogy is hívják. gondolom az hogy valami lángos vagy pompos, attól függ hogy hogyan készül - kemencében vagy olajban. ezért is hívhatják szerintem a pompost kemencés lángosnak is. mert nem olajaban készült, hanem kemencében :D
a pizzának meg kb ugyanaz a sztorija, ugyanúgy a szegények kajája volt, kinyújtották, megsütötték majd azt raktak rá ami otthon volt. csak nincs a tésztájában krumpli. aztán egy nagy fejesnek (királynak vagy királynőnek?) készítettek ajándékba, ami nagyon ízlett neki és ezért elterjedt mindenhova.
na, ki a király? :D
Imádom a töki pompost és a krumplis lángost is. Na meg a házi kenyeret. Szóval nekem mindegy, hogy mitől lángos a lángos vagy pompos a pompos, mindenféleképpen jöhet! :) Nagyon szép lett a kenyér is Andi, arra én is kíváncsi vagyok, hogyan tudtad elérni ezt a szép formát.
Mazsi a király! :-) Köszönjük a kimerítő választ. Akkor ez nem is lángos, hanem kispompos.
Ja igen, a kenyér formája. Hát én nem csináltam semmit, illetve úgy formáztam, ahogyan a tévében láttam Limarától, azt hiszem, nála fotókkal van ábrázolva. Egyébként a nyersanyag is olyan volt, hogy így szépen tartotta a formáját, nem akart szétterülni, mint általában a kenyértészták. Belülről majd teszek fel képet róla hamarosan.
de lángos! csak a sütőből ;)
Ja, igen! :-) Köszi Mazsi!
Összevetettem a receptet, leírást Chef Viki féle közléssel, s innen valósítok meg. Mert szép és finom is. Neki is ugrok. Hey!
Hey, Beastie, ha lesz majd kedved, beszámolhatnál a végeredményről! Azt pedig, hogy innen valósítasz meg, pluszdicséretnek veszem, jó?
Én a felét sütőben, a másik felét olajban sütöttem ki, fincsi lett, ma vacsira is ezt kért a család:-)
Tündi
Szia Tündi, örülök, hogy ízlett a családodnak, nagyon rendesek! :-) Jó, hogy eszembe juttattad, én is csinálok ilyet hamarosan.
Jó pár év eltelt amióta ez a poszt íródott! De én most találtam rá! Már kel a tészta! Mi anno a suliban ettünk ilyent , én most a kinézete alapján kerestem! Mert ettem már kenyérlángost meg simát meg pizzát de egyik sem volt olyan mint anno a suliban! Szóval remenykedre, hogy megtaláltam amit kerestem! Jelentkezem amint kész van! :)
Megjegyzés küldése