A krumpligombóccal is alapvető problémáim vannak, egyszerűen még sosem sikerült olyan finomra, mint amilyeneket anyu tud készíteni. Egyszer régen Éva unokatesóm áradozott anyu krumpligombóccal készült krumplileveséről, amiről aztán anyu is büszkén beszámolt, és elárulta, hogy a gombóchoz főzött krumpli levét is felhasználta a leveshez, így az dupla, azaz krumpli-krumpli-leves volt. Hogy biztosra menjek, így tettem most én is: azzal kezdtem, hogy megfőztem a krumplit, majd a levét felhasználtam a leveshez. Na tehát:
Hozzávalók a leveshez:
- 3 sárgarépa
- 2 fehérrépa
- 1 kicsi zellergumó
- 1 kis fej karalábé (nálam ehelyett egy közepes burgonya lépett be)
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kis fej hagyma
- 1 paprika (ehelyett házi paprikakrémemet használtam)
- só, bors, pirospaprika, majoranna, babérlevél, petrezselyem (itt jegyzem meg: babérlevelet szeretnék kérni a beszállítómtól!)
- csirkefarhát (ha nincs, úgy is jó)
- tejföl és liszt a habaráshoz
A zöldséget megpucoltam, daraboltam és karikáztam, és egy kicsi erdei gombás olívaolajon megpirítottam. Jut eszembe, az erdei gombás olívaolajom elfogyott, de meg kell, hogy mondjam, egyáltalán nem érződött rajta se a gomba, se a rozmaring íze. Ezt tapasztaltam legutóbb a chilis olajomnál is, ezért egyre inkább az a meggyőződésem, hogy a boltban kapható ízesített olajok és ecetek aromával készülnek. Miközben az aromák és aromásított termékek szinte teljesen kiszorultak már a konyhámból, egyről még mindig nem tudok lemondani, nevezetesen a bolti fokhagymás ecetemről. Hogyan tudnék én házilag fokhagymás ízű és illatú ecetet készíteni aroma nélkül?
Amikor a zöldségek megpirultak, a lábosba szórtam az apróra vágott fokhagymát is, és amikor szállingózni kezdett a finom fokhagymaillat, megszórtam az egészet piros paprikával, felöntöttem vízzel és a krumpli főzőlevével, majd hozzáadtam a többi fűszert (borsot, majorannát, babérlevelet, paprikakrémet és a hagymát egyben) és a félkarikára vágott krumplit is. Sót óvatosan használtam, mert a főzőlé és a paprikakrém már sós volt. A farhátat is ekkor helyeztem szépen a leves közepére, és együtt főztem, amíg a hús már szinte magától leomlott a csontról.
Mialatt a leves főtt, a krumpligombócot is elkészítettem, ehhez először anyuval konzultáltam, mivel amit nemrég készítettem, sem volt az igazi.
Hozzávalók a krumpligombóchoz:
- 2 közepes/nagyobb (kinek mi a közepes vagy a nagy) szem burgonya
- 1 púpozott kiskanál vaj
- 1 tojás sárgája
- liszt
A megfőtt krumplit leszűrtem, krumplinyomóval összetörtem, egy kis darabka vajat dugtam a forró krumpli közepébe. Amikor készítettem, hozzágyúrtam még kézzel egy tojás sárgáját, 3 evőkanál lisztet és egy adag petrezselymet. Diónyi gombócokat formáztam és beletettem a megfőtt levesbe. Legvégül egy laza tejfölös habarással az egészet behabartam, aprított petrezselyemmel díszítettem.
7 megjegyzés:
mi volt az ítélet?
szerinted?
Remélem ízlett :))))
Nagyon guszta
Nekem nagyon! :-)
hát, ez nagyon finomnak tűnik, kérem szépen a listámra:) és igenis, hozom:)
Miért is nem én vagyok a te gyereked, Andi? :) Nekem biztosan ízlene.
Akár lehetnél, Bea, és semmi kifogásom nem lenne ellene!
Megjegyzés küldése