2010. október 23., szombat

Erdei gombás olívaolaj


Ezt a szépséges üveget kaptam Mazsitól és Vikitől szülinapomra, és már alig vártam, hogy találjak végre egy jó kis receptet a megtöltéséhez. Stahl Judit Végre otthon! szakácskönyvében leltem rá a megoldásra az ajándékok a konyhából c. fejezetben. Minden adott volt hozzá, Csicsilla finom szárított trombitagombája (aminek az üvegét ha kinyitom úgy szabadul ki belőle az az isteni erdőillat, mint a Dzsinn a palackból), az olívaolaj, a rozmaringág az erkélyről és ez a gyönyörű üveg.

De még mielőtt nekiálltam volna, szerencsére ráakadtam Piszke aszalt paradicsomjára, ahonnan két nagyon fontos dolgot tanultam: az egyik, hogy a rozmaringágat felhasználás előtt egy percre forró vízbe kell dobni, majd lerázogatni róluk a vizet, majd megszárítani, ezzel meg lehet akadályozni a penészedést. A másik, hogy az ilyen fűszeres-olívaolajos finomságoknak a hűtő ajtajában van a legjobb helyük, itt még nem dermed meg az olaj - ahogy írja -, akkor pici sárga gömböcskék jelennek meg az üvegben, de ezért nem szabad kidobni, csak egy kicsit meleg helyen hagyni. Milyen kár, hogy ezeket a trükköket a csilis olaj készítésekor még nem tudtam! Hát mindig tanulok valamit!

Hozzávalók:

- 5 dkg szárított erdei gomba
- 1 l olívaolaj
- 5 evőkanál szárított, morzsolt zsálya (ez nekem sajnos nem volt)
- néhány friss rozmaringág

A szárított gombát egy kisebb szűrőben hideg víz alatt alaposan átmostam, majd egy tiszta konyharuhán szétterítve megszárítottam. Egy kicsi lábosban vizet forraltam és ebbe dobtam a rozmaringágakat egy percre, trükkös módon a víz alatt tartva őket. Kivettem, lerázogattam a vizet róluk, és még meg is szárítottam ugyanazon a tiszta konyharuhán. Amikor a gomba már nem volt nedves, egy mélyebb serpenyőbe öntöttem az olívaolajat, beledobtam a gombaszemeket és ekkor kellene hozzákeverni a szárított zsályát is. Takaréklángon 8-10 percig melegítettem (vigyázat, forrni nem szabad!). Végül a tűzről levéve meg kellene várni, hogy kihűljön, de nekem erre nem volt időm, úgyhogy egyből a tisztára mosott üvegekbe szűrtem a finom fűszeres olajat. Díszítésként az üvegekbe ezután egy-egy rozmaringágat állítottam. Hűtőben (hűtőajtóban!) 1-2 hónapig eláll.


A trükkös mód a rozmaringágak víz alatt tartására pedig az volt, hogy egy húsfogó ollóval összecsippentettem őket, majd az ollót beleállítottam a forró vízbe, ezáltal nem tudtak a víz tetejére feljönni. Én nem használtam egy liter olajat, hanem épp csak annyit, amennyi a két szép üvegembe belefért, majd a másik üveget egyből tesómnak adtam. Úgy tervezem, hogy ezt a finom olajat olaszos tésztákhoz, sült hússzeletekhez, salátákhoz fogom használni. Az olajból leszűrt gombákat pedig betettem a mélyhűtőbe, tökéletes lesz majd valamilyen rizottó vagy tészta ízesítésére.

5 megjegyzés:

csincsilla írta...

istenien néz ki, nagyon kíváncsi vagyok, hogy milyen, és hogy használod-e, várom a további beszámolókat:)

Marcsi írta...

gyönyörűű!

mazsolla írta...

nagyon teccik, kíváncsi leszek az ízére is :)

Andi írta...

én is! :-)

Bea írta...

Én meg arra, hogy milyen ételhez használod fel. :)
Nagyon szeretem ezeket a szép olajos üvegeket. Ha egyszer szép új konyhám lesz, biztos hogy jó néhány polccal többet szereltetek be, hogy legyen hova pakolni a különböző olajos, díszes üvegeket.