2011. október 7., péntek

Csirkehúsleves


Megint Daniel Green-Catherine Collins: A koleszterinszint csökkenthető - Étrend, főzés, receptek szakácskönyvből próbáltam ki egy receptet. Fotó nem volt hozzá, nyilván a szerző előszava miatt kaptam kedvet ehhez a leveshez. Így szól:

Ezt a fogást a világ minden pontján előszeretettel készítik. A kínaiak a jó erőnlét érdekében fogyasztják, és jótékony hatása miatt neve évszázadokon át "zsidó penicillin" volt. Nagyon meggyzőző."

Valahogy engem is meggyőzött! :-)

Hozzávalók hat személyre:

- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 hagyma felkockázva
- 2 szál zellerzöld apróra vágva
- 2 répa apróra felkockázva
- 55 g finomliszt
- 1,2 l házi készítésű, vagy alacsony sótartalmú leveskockából készült csirkehúsleves-alap
- frissen őrölt fekete bors
- 450 g kicsontozott főtt csirkehús bőr nélkül és feldarabolva
- 1 evőkanál petrezselyem felvágva.

Azzal kezdtem, hogy elfeleztem a mennyiségeket, mégse három, hanem két adag lett belőle. Egyet megettem azon nyomban, egy pedig tesómé lesz, legalább néha diétázzon egy kicsit! A 2 répát nem tudtam értelmezni, ezért egy közepes sárga-, és egy közepes fehérrépát használtam, még a fele adaghoz is. A főtt hús helyett pedig sült csirkecombot tettem bele, szerintem nincs túl nagy különbség, és persze sóztam is rendesen. A végeredmény finom laktató, melengető leves lett, nincs is jobb ennél ilyen hűvös, szeles őszi időben.

Felmelegítjük az olajat egy nagyméretű lábosban. Hozzáadjuk a hagymát, a zellerzöldet és a répát, majd 3-4 percig sütjük alacsony hőfokon. Beleszórjuk a lisztet, és további 1 perci sütjük, ezután beleöntjük a levesalapot, és forrásba hozzuk. Frissen őrölt borssal ízesítjük, és 10 percig lassú tűzön főzzük. Hozzáadjuk az apró falatkákra vágott főtt csirkehúst, és még 5 percig melegítjük, majd petrezselyemmel díszítve tálaljuk.

(Egy adag tápértéke: 1021 kJ (244 kcal), 8 g zsír, 2,2 g telített zsír, 0,17 g nátrium)

Nincs is más hátra, mint hogy várjam a jó erőnlétet.

Nagyon gyorsan elkészíthető, finom, laktató leves, nem mellékesen tökéletesen el lehet adni vele maradék főtt vagy sült húsokat a finnyás közönségnek.

5 megjegyzés:

csincsilla írta...

hű, pont ezt szeretném ma ebédre! sajnálom, hogy ilyen nagyétkűek vagytok, és nekem már nem maradt, pont ilyen trágya napokra való.
elég érdekes az elkészítése (mármint hogy tulképp kétszer kell levest főzni), de értem a logikáját. tetszik.

Andi írta...

Azt elfelejtettem beírni, hogy leveskockát használtam, de tervezem, hogy lesz nálunk is levesalap.

Bea írta...

Igen, pontosan ez az amire most én is vágyom. Nem bííírom a hideget és most ez lesz márciusig :(

tata írta...

nagyon finom volt ez a leveske!

Andi írta...

Örülök, hogy ízlett! és kábé 10 pö az elkészítése!