2011. október 24., hétfő

Tojásos-kolbászos egybesült fasírt

Nem tudom kinél hogy van, de nálunk nem egyszer előfordul, hogy egy bizonyos ételt annyira megkedvelünk, hogy rendszeresen ismétlődően, az unalomig esszük, utána pedig évekre elfelejtjük. Ez a fasírt is ilyen. Anyuék egy időben elég gyakran készítették és most valahogy beugrott nekik, hogy milyen régen volt már. A recept egy ezer éves Nők Lapjából való, már eléggé el van rongyolódva.


Hozzávalók a fasírthoz:
- 1 szikkadt zsemle
- 4 + 2 db tojás
- só, bors
- 1 piros húsú paprika (kápia, pritamin vagy kaliforniai)
- 1 nagy csokor petrezselyem
- 1 nagy fej hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 10 dkg füstölt kolbász
- 1 evőkanál + 1 kávéskanál olaj
- 1/4 kávéskanál szárított kakukkfű
- 1 evőkanál dijoni mustár
- 1 kávéskanál csípős paprikakrém
- 50 dkg darált hús
- 15 dkg sajt

A joghurtos mártáshoz:
- 2 dl joghurt
- 2 gerezd fokhagyma
- 1/2 dl fehérbor
- 1/4 kávéskanál porcukor
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1-2 csipet chilipor
- maradék petrezselyem
- só, bors

Igen, jól látjátok, ehhez a fasírthoz egy ilyen különleges mártás is jár. :)


A zsemlét beáztatjuk langyos, sós vízbe. 4 tojást sós vízben keményre főzünk, hideg vízben lehűtjük, majd meghámozzuk és felkarikázzuk. A paprikát kicsumázzuk, kis kockákra vágjuk. A petrezselymet megmossuk, leveleit lecsipkedjük és felaprítjuk. A kolbászt is kisebb kockákra vagdaljuk. A hagymát nagyon apróra vágjuk, a fokhagymagerezdeket áttörjük.

Felforrósítunk 1 evőkanál olajat, a hagymát megfonnyasztjuk benne, majd hűlni hagyjuk.
A zsemlét alaposan kinyomkodjuk, a hagymával, a petrezselyem felével, a maradék 2 tojással, a kakukkfűvel, a mustárral, a paprikakrémme és a fokhagymával a húshoz adjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, jól összedolgozzuk.

A sütőt előmelegítjuk 180 fokra. Egy kb. 30 x 40 cm-es tepsit kibélelünk alufóliával, és megkenünk olajjal. Egyenletesen elsimítjuk rajta a húsmasszát, a tetejét megszórjuk reszelt sajttal, majd úgy, hogy a hosszanti széleken 5-5 cm szabadon maradjon, beterítjük a tojáskarikákkal, valamint a kolbász- és paprikakockákkal.

A fólia segítségével szorosan feltekerjük (eltávolítjuk róla a fóliát), betesszük a sütőbe és kb. 45-50 perc alatt szép pirosra sütjük. Tálalás előtt 10 percig pihentetjük, aztán tálra emeljük és felszeleteljük. Sült krumplival, friss salátával a legfinomabb.



Na és persze a joghurtos mártással, ami a következőképpen készül:

A joghurtot, bort, porcukrot, olívaolajat, chiliport, a maradék petrezselymet és 2 gerezd fokhagymát valamint ízlés szerint sót és borsot turmixgépbe helyezzük és néhány pörgetéssel sűrű péppé keverjük. Jól lehűtve kínáljuk a fasírt mellé.



Ebből sajnos most nem ettem, de emlékeim szerint különlegesen finom ízű, főleg a mártással együtt. Kicsit tavaszias hangulatú a paprika és a petrezselyem miatt. Különösen ajánlott annak, aki nagyon szereti a fasírtot, de már unja a gombóc formájút, vagy az egybesültet csak tojással töltve.

10 megjegyzés:

csincsilla írta...

gyönyörű!!!! én nagyon bírom, de a fasírt, sajnos, tiltólistás nálunk. olyan jó, hogy vannak fázisfotók, irtó rendesek a szüleid!

Mazsola írta...

A szülők mellett azért a fotós is egész jó fej! :D

csincsilla írta...

igen, ezt külön ki szeretném emelni!!! :)

Bea írta...

Jaj bocsánat, a fotósomat elfelejtettem méltatni, valószínűleg azért, mert olyan természetes, hogy jó fej :)

Andi írta...

Nagyon jól néz ki, bár én napközis élményeim miatt a fasírtot nem szeretem egyben sütve. Ebből azért biztosan megkóstolnék egy szeletet.

Névtelen írta...

:D :D

(Mazsolino voltam, de a rendszer nem akar beengedni)

Anyci írta...

Máskor te csinálod meg nekünk! Remélem az is mindenkinek tetszik majd! :)

Bea írta...

Anyaaaa! Itt van anyukám is :)

Anyci írta...

Csodálkozol hogy itt vagyok?

Bea írta...

Inkább örülök nagyon :) És remélem sokszor fogsz hozzánk szólni. Puszi!