2011. október 18., kedd

Zelleres burgonyakrémleves


Már sokat hallottam arról, hogy levest, főzeléket úgy is lehet sűríteni, ha a főtt zöldséget merülőmixerrel turmixoljuk, és mivel gyenge vagyok rántásból, gondoltam most kipróbálom ezt a módszert. A krumplilevessel próbálkoztam, de állítólag sok más zöldségnél is működik, például karfiolnál, karalábénál.

Hozzávalók:

- 1/2 fej hagyma
- kis darab zeller
- 3 nagyobb krumpli
- 2 evőkanál tejföl
- só, bors, piros paprika

A hagymát apróra vágtam és olajon elkezdtem dinsztelni. Hozzáadtam a szintén apróra vágott zellert, és pár percig együtt sütöttem őket, amíg megpucoltam és feldaraboltam a krumplit. Az egyik krumplit kicsire, kettőt pedig nagyobb darabokra vágtam. A zelleres hagymára piros paprikát szórtam, felöntöttem vízzel, majd beletettem a krumplit és megsóztam. Annyi vízzel pótoltam, hogy jócskán ellepje. Amikor a nagyobb szemek is megfőttek, ezeket kihalásztam a levesből (ez volt a legbonyolultabb művelet), és a visszamaradt levest merülőmixerrel és két evőkanál tejföllel simára turmixoltam. Visszatettem a krumplikat és 1 tojásból készült nokedlit szaggattam bele.

Egész más íze van így, mint a rántásos krumplilevesnek, de finom, méghozzá annyira finom, hogy rögtön megkívántam egy második tányérral is belőle. Na meg gyorsan elkészül, és kevesebb edényt kell mosogatni utána.

2 megjegyzés:

Bea írta...

Én a minestrone levesnél tanultam meg ezt a turmixolt zöldséggel való sűrítést. Nagyon szeretem, tényleg más ízt ad a levesnek.
Levest mostanában én sem rántok be, egy hozzá nagyon hasonló sűrítési módszert tanultam Imi keresztanyujától: pl. borsóleves esetén a borsót és a sárgarépát olajon pirítom néhány percig és már ekkor megszórom valamennyi liszttel és együtt kevergetem az egészet. Ezután félrehúzom a tűzről, megszórom pirospaprikával és felöntöm vízzel. Így sokkal egyeszerűbb szerintem és edénytakarékosabb, mert nem külön készül a rántás :)

csincsilla írta...

én is megkívántam! nagyon szeretem a zellert. és nem is tűnik annyira bonyolultnak.
én is nagyon utálok a rántással szórakozni, a fokhagymás rántásos leveseket rántom (bableves, hagyományos krumplileves), de a többinél hanyagolom, vagy azt csinálom, amit a Bea, vagy a merülőmixerrel nyomulok:)