2011. október 4., kedd

Szezámos rúd, paradicsomos és bazsalikomos változatban



Semmi extra, csak másként formázott pogácsa. Pékségekben szokott lenni néha valami ilyesmi, és meg lehet kívánni, jó ropogós a sok tekeréstől, és finom íze van a kencéktől.
Valószínűleg bármilyen tésztából el lehet készíteni, akár még bolti levelesből is, én most a nagy pogácsaverseny során nálam nyertes Piszke-féle tésztát választottam, annyi változtatással, hogy a tésztába kerülő 25 dkg sajt fele sajtkrém volt (az élesztőt meg automatikusan veszem le a felére, tehát olyan 12 grammnyit használtam összesen, inkább tovább kelesztem).
A tésztát még este összegyúrtam, egyszer-kétszer hajtogattam, és ment a hűtőbe egy jó hosszú éjszakára. Másnap délelőtt kivettem, hagytam egy kicsit szobahőmérsékleten puhulni, még egyszer hajtogattam, és utána formáztam meg.
A kész rudakat sütőpapírral bélelt tepsire pakoltam (nem túl közel, mert még jócskán nőni fognak), és még tepsistől visszamentek a hűtőbe legalább egy fél órára, ettől mindig sokkal csinosabbak lesznek.

Formázás:
A kész tésztát két cipóra osztottam, és nagyon vékony téglalappá kinyújtottam. A téglalapok felét megkentem a krémmel, ráhajtottam a másik felét. Megkentem tojássárgájával. Pizzavágóval vékony, kb. egy cm-es csíkokat vágtam belőle (hossz ami tetszik), a csíkok tojásos felét belenyomtam a tányérba szórt szezámmagba, aztán jó sokszor megtekertem (közben megint arra gondoltam, hogy az Andi mennyivel szebb és egyformább rudakat gyártana:)).

Paradicsomos krém:
Az Andi fantasztikus házi kecsapját összekevertem némi olvasztott vajjal. Isteni lett!

Bazsalikomos krém:
Rebeka csinált tésztára pesztót, annak a maradékát használtam fel, szerintem rengeteg friss bazsalikom, olívaolaj, pici fokhagyma, só és mandula volt benne.

 

Napi  cukinak meg egy kis tésai tespedés, kihasználva az utolsó melegcseppeket is:


5 megjegyzés:

Andi írta...

Hú, ez gyönyörű!

Kisnánán mi is pontosan ezt csináltuk, le is fényképeztem a bandát, amint a kertben elszórtan itt-ott-fekszik valaki valamin, pont mint Kóficka és Zsuzsika, egyik árnyékban, másik napon, harmadik félárnyékban.

csincsilla írta...

remélem, napi cukinak megkapjuk a képeket!!!!!!!!!!!

Andi írta...

Próbáld inkább elképzelni! :-)

Bea írta...

Én is szeretném látni azokat a képeket :) Úgyhogy közösen megszavaztuk Csincsillával.

Köszi az ötletet, ez lesz a következő amit megsütök. Mostanában úgyis annyi édeset ettünk.

Piszke írta...

Csak a képet láttam, amikor már kattintottam a könyvjelzőre és azután olvastam, hogy nálam is megtalálom :D . Nagyon jó ötlet így csavarni, olyan vacsorásabb-tízóraisabb, mint egy pogácsa. És a krémsajt bele biztos dobott még rajta egyet...