2011. október 9., vasárnap

Zöldbab japán módra


Nem is gondoltam, hogy ez ennyire finom lesz! Egyszerűen csak megkívántam a piacon a gyönyörű halmokba rakott zöldbabot, és amikor rátaláltam a receptre Daniel Green-Catherine Collins A koleszterinszint csökkenthető diétás szakácskönyvében, el is zarándokoltam újból a piacra, hogy megvegyem a hozzávalót.

Hozzávalók négy személyre:

- 900 g zöldbab
- 1 evőkanál olaj
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- 4 evőkanál szezámmag
- 4 evőkanál szezámolaj
- 2 evőkanál csökkentett sótartalmú szójaszósz
- egy kevés tabasco szósz
- frissen őrölt feketebors

Bár van itthon szezámolaj, de annak már kb. 10 éve lejárt a szavatossága, csak még nem dobtam ki a szép üvege miatt. Nem hiányzott róla, különlegesen finom illatú és ízű lett a zöldbab enélkül is.

A zöldbabot 3 percre egy lábosnyi forrásban lévő vízbe tesszük, majd lecsepegtetjük. (Én sós vízbe tettem, és betartottam a 3 percet, de nyugodtan lehet akár 5 percig is főzni. A vékonyabb zöldbabszálak, amik jobban átfőttek, édesebbek és finomabbak voltak.)
Az olajat egy nagyméretű serpenyőben vagy wokban felmelegítjük. Beletesszük a babot és a fokhagymát, 1 percig pirítjuk közepes-magas hőfokon, majd hozzáadjuk a maradék összetevőket. Egy percig főzzük, majd tálaljuk.

(Egy adag tápértéke: 1067 kJ (255 kcal), 21,8 g zsír, 2,7 g telített zsír, 0,33 g nátrium)

Nagyon-nagyon finom!

Tartsatok ki, már csak két receptem van ebből a szakácskönyvből! :-)

2 megjegyzés:

csincsilla írta...

irtó jól néz ki, kérem a listámra, mindig súlyos körethiányban szenvedünk (a szokásos, krumplit ne, a rizst unjuk, stb.), és ez magában is nagyon finom lehet.

Bea írta...

Nagyon szeretem ezt a fajta zöldbabot és mindig olyan ritkán jut eszembe, hogy egyáltalán létezik ilyen :( Köszi az ötletet.