2011. október 11., kedd
Málnás-ribizlis joghurtos kocka
Bejegyezte:
csincsilla
Jók lettek az arányok, fel kell írjam, hogy jövőre se felejtsem el. Könnyű, finom, kánikulai napokra való süti:) Jövőre újrasütjük!
Alul egyszerű kakaós piskóta, rajta vaníliás joghurtkrém, zselatinnal megkötve, a tetején meg rengeteg gyümölcs, némi tortazselével. Nagyon-nagy adagot csináltam, normális családban a harmada is bőven elég. (Hűtőben sokáig eláll, szóval azért nem kell kidobni, ha nem fogy el aznap.) Egy nagy gáztepsinyi (az enyém 33*38 cm) adag következik.
Hozzávalók a piskótához:
- 6 nagy tojás
- 6 evőkanál cukor
- 5 evőkanál liszt
- 1 evőkanál holland kakaó
- néhány evőkanál lekvár
A szokásos módon piskótát készítünk. Én mostanában úgy, hogy az egész tojásokat a cukorral nagyon habosra verem (tálas mixerben, 5-6 perc), utána pedig kanalanként óvatosan belekeverem a lisztet és a kakaót vagy kézzel, lyukas fakanállal vagy a habverőt lecserélem a tésztakeverő fejre, és azzal, 1-2 perc alatt. Mindenféleképpen kicsit össze fog esni a hab, de nem bánom. Sütőpapírral kibélelek egy magas falú tepsit (nem vajazok), és 180 fokra előmelegített sütőben sütöm tűpróbáig. Ez a lapos tészta hamar megsül, nem mértem, olyan 10-15 perc lehetett.
A kész, forró piskótával kicsit eljátszom, rácsra borítva hagyom kihűlni, de néha már beleragadt a rács a friss, puha tésztába, szóval először kiborítom a tepsiből egy nagy deszkára, lehúzom a papírt a fenekéről (állítólag ez forrón jön le a legkönnyebben), utána ezt a papírt átrakom a nagy rácsra, és átborítom a piskótát, így majd nem ragadnak bele a rács szálai.
Amíg hűl, elmosom a tepsit (ebben rakom majd össze a sütit), és összeállítom a joghurtkrémet.
Hozzávalók a krémhez:
- 1,5 liter joghurt
- 4-5 dl tejszín
- porcukor, édesítőszer ízlés szerint
- két zacskó vaníliás cukor
- 2 zacskó Horváth Rozi porzselatin (2*25 g)
A zselatint beáztatom egy lábasban kb. 3 dl. vízbe. A habtejszínt kemény habbá verem. Egy jó nagy tálban összekeverem a joghurtot, a vaníliás cukrokat és a cukrot (édesítőszert). A zselatint folyamatosan kevergetve forrásig melegítem. Kicsit félre teszem, és óvatosan, de azért alaposan összekeverem az édes joghurtot a tejszínhabbal (most még meg kell kóstolni, hogy elég édes-e, a folyékony zselatinnal már nem szoktam nyalogatni). Egy-két merőkanállal átszedek belőle a zselatinhoz, nagyon alaposan összekeverem, aztán megint és még egyszer. Ezt a már jól lehűlt keveréket öntöm a nagy tálamba a többi habos joghurthoz, összekeverem.
Közben tuti kihűlt a piskóta. Visszafektetem a tepsibe, kicsit mindig összeugrik, de nem baj. A piskótát megkenem a lekvárral, és ráöntöm a joghurtkrémet. Most mehet 1-2 órára a hűtőbe, hogy megdermedjen.
Hozzávalók a tetejére:
- kb. 2 liternyi bármilyen bogyós gyümölcs, nálunk most málna és ribizli volt, fagyasztva
- 3 zacskó tortazselé, a ráírtaknak megfelelően elkészítve (12 g/db)
A fagyasztott gyümölcsöket nem kell felengedni, sokkal könnyebb bánni a fagyasztottal, és még szebb is lesz a végén.
Ha már megdermedt valamelyest a joghurtkrém, akkor befejezhetjük a sütit. A tetejét kirakjuk gyümölccsel, és ráöntjük a három zacskónyi elkészített tortazselét.
Aztán megint hűtő még legalább egy órára. Utána már nyugodtan lehet szeletelni.
És akkor jöhetnek a napi cukik, ilyen szép helyeken jártunk hétvégén:
A bűvölet tárgya egy kolbászos szendvics:
Nagyon elfáradtunk.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
6 megjegyzés:
hát ez gyönyörű!
Akkor még egyszer: gyönyörű!
Gyönyörű továbbá a hely, ahol kirándultatok, (pontosan hol is van?) és cukik az elfáradt ebek is!
Látom, nálad is tavaszodik (málna, ribizli, eper)
Ezt meg fogom csinálni!!! Nagyon-nagyon szép (gyönyörű).
Jó sokat túrázhattatok mert szegény kutyik eléggé ki vannak dőlve :) Nagyon szép helyen jártatok, engem is érdekelne hogy merre van?
Lajosforrástól indultunk (azért van tele forrásvízzel a csomagtartó:)), és ennek megfelelően a Pilisben tettünk egy kisebb kört. A szép kilátást a Prédikálószék oldalából lőttük, asszem, Szent Bernát Kunyhó, vagy valami ilyesmi.
Az ebek eléggé elfáradtak, Kóficka konkrétan két napig sántított, szegénykém, és egyáltalában beleragadt a kis kosarába (előző nap is volt egy kis futásuk:))
Csak hogy ne hagyjam ki: gyönyörű! Annyira guszta! Bárcsak ne ebéd előtt tévedtem volna ide... :)
A túra miatt sárga vagyok az irigységtől! Remélem ha vége ennek az őrületes népszámlálásnak, engem is elvisz valaki, akárhova. Csak el. :)
gyönyörű... :) és hogy vágtad ilyen tökéletesen egyenesre a sütiket?
Megjegyzés küldése