2008. július 4., péntek

DNK zsömlék



Amióta egyszer kipróbáltam, szinte csak ilyet eszünk kenyér helyett , annyira finom. 4 adagot sütök meg egyszerre, aztán lefagyasztom, és onnan bányászom elő a napi betevőt. Nem is tudom, leírjam-e a receptet, mert egyrészt már annyiszor és annyi mindenkinek elmondtam, másrészt meg úgysem csinálja meg soha senki.

De rendes és szorgalmas leszek, és leírom, hátha mégis hiányolná valaki.


A mérőpoharam 2 deciliteres.

Az alap: egy jó nagy tálban összekeverünk 3 púpos mérőpohár lisztet, egy púpos kávéskanál cukrot és egy nem púpos kávéskanál sót, egy nyolcadnyi friss élesztőt (de lehet még ennél is kevesebb), és annyi langyos vizet, hogy még össze lehessen keverni fakanállal, de éppen csak – ez nekem kb. három pohárnyi szokott lenni. A liszteket lehet variálni, a felét teljes kiőrlésűre cserélni, akár búza, akár rozs, stb., meg mindenféle magokat is lehet hozzátenni. Én a legjobban a a fele Graham-liszt, fele kenyérliszt változatot szeretem, 125 gramm lenmaggal. Ha kész, akkor bele kell tolni egy nagyobb zacsiba, és félretolni valami csendes meleg helyre, legalább 12 órára, de az sem baj, ha többre.

Utána kiöntjük nagyon lisztes gyúródeszkára (a teljes kiőrlésű nem, de a csak fehérlisztes rémesen elfolyósodik), jól átgyúrjuk, és megpróbálunk valami zsemleféleségeket gyártani belőle, nem könnyű :) De nem is igyekszem szépekre csinálni, mert külön finom sok kis ropogós rusztikus sarkocska. Egy adagból kb. 9 zsömlét szoktam csinálni, az a méret tetszik.

A kész zsömléket sütőpapíros tepsibe teszem, ahol elterülnek, mint a nagyalföld, és leterítve még legalább egy órát hagyom kelni. Közben a lehető legforróbbra felmelegítem a sütőt, és amikor beteszem a zsömléket, akkor visszaveszem olyan 230 fokra. Kb. 25-30 perc alatt sülnek meg.


Tegnap volt még egy kis maradék sonka, amit sürgősen el kellett használni, apró kockákra vágva megpirítottam, a tészta egy darabkáját kinyújtottam, alaposan megkentem vajjal, és megszórtam a sonkakockákkal, meg ráreszeltem trappistát és füstölt sajtot, aztán szépen csigákra vagdostam. Miután megkelt, még megkentem a tetejét felvert tojással. Ez is nagyon jó lett.

És most megint tele a fagyasztó zsömlével.


6 megjegyzés:

Andi írta...

Nem is igaz, én már háromszor próbáltam és háromszor nem sikerült. Minden lelkierőmet össze kell szednem a következő próbához. Ez a fénykép sokat segít a lelki erősítésben... Gyönyörű zsömlék! És végre pontos mérőpohárméret!

Andi írta...

Mi az, hogy csigákra vagdostam? Bocsánat, de ebből az ÉN unokám nem fogja tudni megcsinálni. Pedig biztos nagyon szeretné, mert igen jól hangzik!

Névtelen írta...

mondd meg neki ica! mondd csak meg! :)

Névtelen írta...

Csak kipróbálom, hogy lehet-e regisztrálás nélkül commentet írni. Choose an identiti -> Name/URL -> Name: ... Lássuk

Andi írta...

Sikerült! Dezsőkém, nagyon várom a hozzászólásaidat!

Andi írta...

Sajnos nem volt időm megcsinálni ezen a hétvégén, de megőrülök, ahányszor csak ránézek ezekre a gyönyörű zsömlékre, hogy nekem nincs ilyen!