2008. július 21., hétfő

Ratatouille


Ratatouille, a francia lecsó hozzávalói a képen láthatók, de azért sorolom a rózsaszín Stahl-könyvből: 15 deka hagyma, 2 fokhagymagerezd, 2 db paprika, 30 deka padlizsán, 30 deka cukkini (tésai!), 1 evőkanál olivaolaj, 1 doboz 40 dekás hámozott paradicsomkonzerv (helyett 5 db igazi paradicsom!), só és frissen őrölt bors, 1 evőkanál provanszi fűszerkeverék, 1 nagy maréknyi friss bazsalikom (helyett 1 teáskanálnyi friss kakukkfű). Itt a képen a háttérben még látszik a ma Erdélyből kapott finom ribizliborom is!

A továbbiakban nem szabad Stahl receptjét követni, mert ő főzi ezt az ételt, én pedig Boritól azt tanultam, hogy éppen úgy, mint Csincsilla lecsójánál, itt is végig csak sütni szabad a zöldségeket és a legeslegvégén hozzáadni a paradicsomot.

Nagy teflonserpenyőben olajat forrósítok, megdinszteltem rajta a hagymát (én most fél pórét és fél lilát), majd az apróra vágott fokhagymát is hozzátettem. Kicsivel később a serpenyőbe dobtam még a kis kockákra vágott padlizsánt és cukkínit, majd hamarosan a paprikát. Együtt pirítottam-sütöttem őket és a legvégén raktam bele a hámozott, apró kockákra vágott paradicsomokat. Sóztam, borsoztam, provanszi fűszerkeverékkel megszórtam. Amikor teljesen elkészült, az erkélyről betakarított friss kakukkfűből szórtam rá egy kicsit.



Ha jól sikerül, nagyon finom önmagában is friss kenyérrel, de sült húsokhoz köretként, krumpli helyett vagy amellé isteni! Jól fel lehet dobni vele maradék sülteket, mint amilyen például a tegnapról megmaradt saslik.

És ime az Erdélyből épp ma érkezett gyönyörű ribizliborom, amit emellé a nem túl diétás vacsi mellé kortyolgattam! :-) Köszi!

9 megjegyzés:

Névtelen írta...

júúúj ilyet szeretnéééék!!! :)

Névtelen írta...

júúúj ilyet szeretnéééék!!! :)

Névtelen írta...

upsz! vihi

Andi írta...

Van még, parancsolj!

Névtelen írta...

Már megint ott a kosár! :) Nem érvényes ám, hogy kora reggel ilyen finomságokat mutogatsz nekem! :)

Névtelen írta...

ezt hogyan kell kiejteni? vihhi

Névtelen írta...

ratatúj??:D

Névtelen írta...

a ratatuj receptjét a francia nő is írta, amit gépeltem abban.

Andi írta...

Akkó letörlöm innen!
Kömben ratatujnak kell mondani, szerintem is.