2008. július 5., szombat

Rántott hús, rántott cukkini, rántott tök

Ma szerencsére megint kijutottam a piacra, de megint későn és elég gyér volt már a választék. Egy őstermelőnél tudtam venni kovászolni való uborkát jó drágán, meg egy cukkínit, krumplit, paradicsomot.

Ahogy a tömegben járkáltam és kerestem a megfelelő árut, nagyon sajnáltam magam, mert van nekem egy csodálatos, rendkívül széles érdeklődési körű unokabátyám Pécsen, akinek hatalmas kertjében minden megterem, ráadásul vegyszermentesen. Annyira jó lenne, ha Pécs egy kicsit közelebb lenne Budapesthez, mert tudom, hogy nem lenne semmi gondom az árubeszerzéssel... Neki ez a szakmája és a hobbija is egyben, bár a pénzt nem a kertészkedéssel keresi, de profi szinten űzi. Jó lenne, ha elindítana egy blogot a kertészmesterségről, és abban kitanítana engem, hogy mire meglesz a házikóm és a telkem, már gond nélkül tudjak én is termelni. Nem beszélve arról, hogy milyen érdekes lenne, amint ő megírja, éppen minek van szezonja, és én tudnék kapcsolódni hozzá receptjeimmel.

Kis kitérő után vissza a főzéshez. A panírozást szerintem nem kell leírnom, kezdő unokám is már 3 éves korában tudni fogja mi a teendő, csak annyi trükköt szeretnék elárulni, amit Bori barátnőmtől tanultam, hogy nem kell besózni se a húst, se a zöldségeket, mert levet engednek és elázik a bunda, hanem a tojásba kell rengeteg sót beletenni és így tökéletesen ropogós marad minden!

A tök, a cukkíni és a hús feldarabolása és bepanírozása kábé háromnegyed órát tartott... Nagyon macerás, viszont megéri, mert a gyerekek örömmel felfalnak mindent!

Az a sómennyiség, ami a képen látható, szerintem kicsit kevés volt a zöldségeknek, de a gyerekek utánsózás nélkül megették.

A cukkinit megpucoltam, megmostam, kábé 1 cm-es darabokra felkarikáztam

A tököt is megpucoltam, két végét levágtam, megmostam és felkarikáztam, majd éles késsel a közepén magokkal teli részt kivágtam.
A csirkemellet kifiléztem, majd a csirkemelldarabokat három vékony szeletre vágtam.

A panírozáshoz a zsemlemorzsát is itthon szoktam elkészíteni, mindig elég sok zsömle szárad ránk. A folyamat a következő:

A száraz zsömléket kisebb-nagyobb darabokra vágom, beleszórom az aprítógépbe, megnyomom a gombot és kész. Még átszitálni sem kell!

Nincsenek megjegyzések: