2008. július 21., hétfő

Saslik

Marcsi még pénteken említette, hogy a hétvégén saslikot szeretne csinálni, úgyhogy szépen elloptam az ötletét és azt csináltam én is.

Az elkészítése nem túl gyors, de megéri a fáradozást, mert nagyon finom. Körülbelül háromnegyed órát tart a hozzávalók feldarabolása és felfűzése, majd egy óra a sütés.
Nagyjából 85 deka pulykahúst felkockáztam, ráöntöttem egy kis olivaolajat, szórtam rá sót, borsot, pirospaprikát (ezt nem szoktam, de most kipróbáltam), kakukkfüvet. Jól összekevertem és ebben pácolódott, amíg a többi hozzávalót feldaraboltam. Általában a pácolást egy nappal korábban meg szoktam csinálni.

Három nagy fej hagymát megpucoltam, elvágtam négy cikkbe, majd utána a cikkeket keresztben szintén elvágtam. Jó sok kolozsvári szalonnát is felkockáztam.





























Ezután kezdődhet a felfűzés: hagyma-szalonna-hús, hagyma-szalonna-hús, hagyma-szalonna-hús, amíg az ember bele nem őrül. De aztán végül szerencsére megtelik mind a 8 saslikpálcám a finomságokkal.

Nem túl szorosan egy sütőpapírral bélelt tepsibe fektetem őket, rászórom a maradék hozzávalókat, amik nem fértek fel a pálcára, majd 200 fokon sütöm kábé 1 órán keresztül. Lehet tovább is, ránézésre kell megállapítani. Félidőben persze az összeset meg kell fordítani, ilyenkor szoktam jól megégni.

Én mindig pulykamellből csinálom, mert Toma csak ezeket a száraz húsokat szereti, de biztos nagyon finom filézett csirkecombból, vagy pulykacombból is. És nyilván lehet még rá fűzni más finomságokat, ha nem finnyás az ember családja.


Sült krumplival, tejfölös uborkasalátával isteni hármas!

Nincsenek megjegyzések: