2008. augusztus 23., szombat

Almás pite

Anyu hozott Erdélyből egy kiló bioalmát. A házinénije, akinél el volt szállásolva, direkt nekem küldte, mert valahonnan megtudta, hogy én értékelem az ilyesmit. Persze a bioalmához hozzátartozik, hogy pucolás után jóval kevesebb lesz, mert a kukacos és ütődött részeket ki kell vágni, és ez nem volt kevés, úgyhogy ki kellett egészítenem a készletet pár szem vegyszeressel is.

A receptet Hajninál találtam, és az az érdekessége, hogy így kezdődött: Andi almás pitéje... Nahát! Így hát nem tudom megadni az eredeti forrást (nyilván mindegy is, ez csak nekem fontos).

Hozzávalók:
  • 1 kg alma
  • 45 dkg rétesliszt
  • 15 dkg cukor
  • pici só
  • 1 csomag sütőpor (nekem most csak fél csomi volt itthon és úgy tűnik, az is bővel elég!)
  • 15 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 1/2 tejföl

Az almát lereszeltem, kicsit elfőztem a levét, közben ízesítettem fahéjjal és cukorral. Amíg hűlt, géppel gyorsan összeállítottam a tésztát. Először a lisztbe belekevertem a cukrot, sütőport, sót, majd kisebb darabokra vágva a vajat is. Amikor jó morzsás volt már a tészta, hozzáadtam a tojást és a tejfölt. Ezt is egy darabig kevertettem a géppel, végül kézzel összegyúrtam. Kivajaztam a fodros tortaformámat, belelapítottam a tészta nagy részét, megszórtam zsemlemorzsával, majd rátettem a (majdnem) kihűlt almát. A süti tetejét berácsoztam, hogy szép legyen.


180 fokon sütöttem kábé 30 percig. A tetejét még melegen megszórtam porcukorral.

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

de jól néz ki!!!! nálunk most meggyes csokis muffin van, az is nagyon fini, simán lenne helye itten:)

Andi írta...

akkó mé nincs fénykép róla?n Máris feltehetném!

csincsilla írta...

istenien néz ki:) kérek egy kis szeletkével az éjszakai kávémhoz :)

Névtelen írta...

mert nekünk nincs jó fénykléplezőnk...és lusták vagyunk...

Andi írta...

Már elindítottam futárral a szeletet!
De hát te ilyenkor már aludni szoktál! Ne zavarj bele légy szíves!

Névtelen írta...

nagyon finooooooooom