2008. november 29., szombat

Csincsilla-féle karácsonyi linzer


Rettenetesen kell sietnem ezzel a bejegyzéssel, mert versenyben vagyok Csincsillával, ugyanis azzal fenyegetett, hogy ezen a hétvégén ő is bemutatja ezt a sütit. Évek óta keresek ilyen sütikiszúró formákat (szaggatót stb-t), és most Csincsilla végre talált valahol és rendes volt tőle, vett nekem, amivel nagyon boldoggá tett. Eddig az ő készletét használtuk közösen, volt, hogy elosztottuk a formákat, volt, hogy az összeset megkaptam pár napra (ez is rendes volt tőle). Mert hát ugye nálam enélkül nincs Karácsony!
















A recept is Csincsillától származik, persze ezt is elég nehéz volt tőle megszerezni! Egyszer Karácsony előtt csinált egy csomó gyönyörű lekváros linzert, amit behozott pár napra a munkahelyi hűtőbe, mert (azt hiszem) nem merte otthon hagyni, nehogy elfogyjon. Ekkor láttam meg ezeket a szépségeket és azóta én is csinálok több tonnát minden Karácsonykor.

Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 1 tojás sárgája
  • néhány kanál hideg víz
A lisztet a cukorral elvegyítem, majd a vajjal morzsás tésztát keverek a robotgéppel. Beleteszem a tojásságrágát, valamint 2-3 evőkanál vizet és addig keverem, amíg összeáll. Folpackba csomagolva hűtőbe teszem fél órára, de akár egy napra is. Általában úgy szoktam csinálni, hogy egyik nap összegyúrom, másnap megsütöm a sütiket (170 fokon 7 perc).

Amikor minden süti kisült, az asztalra készítem a nyáron szorgalmasan eltett összes lekváromat (balról jobbra: bodza, őszibarack (Marcsitól), eper, szilva, sárgabarack) és elkezdem összeragasztgatni lekvárral a sütik alját és tetejét. Nagyon szeretem ezt csinálni, mert ilyenkor odakészítek magam mellé egy pohár bort is (ami a képen szándékosan nem látszik!), bekapcsolom a tévét vagy a rádiót és kikapcsolom a zavaró dolgokat. De mégis a legjobb, amikor tesóm és Mazsi is átjön és együtt, kalákában lekvározzuk a sütiket.

















Annyira izgi, hogy lesz-e mindegyiknek párja! Ha véletlenül nem, akkor Toma gyorsan megeszi a pártalan szegénykéket, hogy ne idegeskedjek. Ugyanis mindig igyekszem kiszámolni, hogy ugyanannyi legyen mindegyikből. Sose sikerül :-). A végén porcukorral meg szoktam hinteni az összes sütit, de láthatóan ezt most elfelejtettem.
















Tavaly ezt adtam néhány szerettemnek karácsonyra: Ikeában kapható kis kosárkába beleraktam annyit, amennyi belefért, celofánnal szépen becsomagoltam és a csomagot feldíszítettem. Szerintem örült neki mindenki!


Nagyon sokféleképpen lehet díszíteni ezt a sütit, néhányat tanultam már Csincsillától. Ezeket most nem mutatom be, mert gondolom Csincsilla bejegyzésében szebbnél szebb variációk fognak szerepelni. (Ha nem, akkor keresek a tavalyi sütikről fényképet.)

14 megjegyzés:

Renata Kalman írta...

szia!
Nagyon jól néznek ki!

Névtelen írta...

ajaj! idén is kell lekvározni? má nem vagyok depis! :)

Névtelen írta...

renáta! hogy raktál be fényképet???? :)

Andi írta...

Köszi! És nagyon finomak is :-)

Névtelen írta...

annyira megörültem nekik, hogy reggelire(délben...) rögtön teletömtem magam velük! persze mostmeg fáj a hasam, de megérte;)
(anyu kiabál is velem, hogy miért eszek még mindig ha rosszul vagyok :D)


mostmár hivatalosan is elkezdődött a karcsonyi készülődés!!!

Andi írta...

El hát! :-) Ha látnád, mi folyik itt (Gyöngyösön)!!!!

Névtelen írta...

húdeizgihúdeizgi:)

Renata Kalman írta...

Tata!
A Profilom képet teszi be, de sztem a Profil beállításnál lehet annak, akinek nincs blogja....

Névtelen írta...

én csak kommentelek, nem vagyok regisztrálva. úgy lehet hogy nem is lehet képet csatolni. azért majd még megnézem.

Névtelen írta...

ha ebből nem hozol legalább egy darabot kitagadlak!!! annyira gusztusosan gyönyörűségesek, csak így tovább. milesz még itt karácsonyig :)

Andi írta...

Viszek! :-))))

csincsilla írta...

Már megint annyira, de annyira szépek a képek, hogy nem is bánom, hogy a második helyezést értem el (ámbár: the second's good. i'm satisfied with that - na, honnan van ez ?:)). szóval az én képeim nem ilyen gyönyörűek, és sajnos, a linzerjeim is, én nem felejtem el a porcukrozást, mert muszáj rájuk egy kis alapozó.
egyébként már csak 10 dkg cukrot teszek bele, egy zacsi vaníliás cukor társaságában...

Andi írta...

Nem tudom honnan van! Szabad a gazda!

Névtelen írta...

Köszi tesó, nagyon finom volt!!! CSAK KEVÉS!!