2009. január 10., szombat

Gombaleves


Szerettünk volna ma kirándulni egyet a Makovecz Imre tervezte kis-hárs-hegyi kilátóhoz és arra gondoltam, hogy a kirándulás után, amikor átfagyva, elfáradva hazaérkezünk, nagyon jól fog esni egy tányér tűzforró, finom gombaleves. Minden kedvezően alakult: jó társaság jött össze (Éva, Anna, Micike, én, és esetleg még Segebaga és Toma is); szikrázóan sütött a nap, csak azt nem kalkuláltam be, hogy lebetegszem. Emiatt sajnos le kellett mondanom a túrát, de az előre elképzelt jó kis sós-borsos-petrezselymes gombalevesemről már nem tudtam lemondani.


Kábé 30 deka felcsíkozott gombát nagyjából egy liter vízben feltettem főni. Sóztam és alaposan megborsoztam. Amíg a gomba főtt, bekevertem egy kicsi tojásból egy adag nokedlit, és felaprítottam egy jó csokor petrezselymet. Ezután egy evőkanál lisztből rántást készítettem, beleszórtam az apróra vágott petrezselymet és egy kis pirospaprikát is, végül hideg vízzel felengedtem és a levesbe öntöttem. Amikor a leves újból felforrt, beleszaggattam a nokedlit, majd legvégül úgy másfél deci tejfölt a forró leves levével egy tálkában simára kevertem, és a leveshez adtam azt is. Az elkészítés nem tartott annyi ideig, mint utána a hozzávalók elmosogatása...


Viszont cserébe nagyon finom lett, és tényleg jól kimelegedtem tőle, és már csak mellé kellett képzelnem a kirándulást, amit - remélem - jövő héten pótolunk!

11 megjegyzés:

Névtelen írta...

milyen szép a kilátás ebből a kis-hárs-hegyi kilátóból!! nekem mindig a szendvicseim jutnak eszembe az ilyen tájakról, amiket anyu csomagolt nekem az iskolai kirándulásokra(arra sokra amin voltam:D), és alig vártam, hogy megérkezzünk már a célállomásra, hogy befalhassam mind :D csak utána voltam hajlandó körbenézni(persze akkor még nem nagyon hatott meg a sok fa meg fű...)
tényleg kár, hogy beteg lettél mert ma különlegesen szép idő volt, drukkolok, hogy jövőhéten is az legyen és gyógyulj meg!:)
mellesleg a gombaleves is nagyon gusztára sikerült!!:D

Andi írta...

köszi!
Ha van kedved, gyere te is és csinálok neked szendvicseket! Hm?

Névtelen írta...

oooolyanokat, mint amikor együtt dolgoztunk??? :))))
rendben,kedvem is lenne,de lesz előtte egy uccsó vizsgám, viszont jó lenne már kimozdulni és végre használhatnám az okos gépemet szép tájképekre is:)(meg ugye nem utolsó sorban a szendvicsek is....:D)
de a hidegtől félek h széjjelfagyok:D
szóval ezeket figyelembe kell vennem..nehéz az élet:D

Andi írta...

Nem emlékszem, milyeneket csináltam akkor! Kóbászost?
Jóvan, jöhetsz másik kirándulásra is, mert tudod, megfogadtam, hogy idén többet kirándulok és kevesebbet alszom, és van néhány tervünk...
Ráérsz eldönteni aznap is!

Névtelen írta...

igen kóbászos és saját kiflibő!!(szívesen megkóstolnám azokat a dnk vagy dkn zsömléket is:) )
oké akkor addig eldöntöm magam és aznap szólok, úgy tökjó!:)
és ha már a tervekről van szó, alig várom a tavaszt ;)

Névtelen írta...

szia Andi, remélem jobban vagy nem akartalak hívni, mert tanulnom kell... Tök jól néz ki a gombaleves de nekem sajnos a krumplileves úgy sikerült hogy a gyerek MEG SE VOLT HAJLANDÓ kóstolni... Úgyhogy itt állok egy kondér krumplilevessel! (közpesen sikerült)
Mivel elmaradt A NAGY kirándulás ezért csak ide a kopaszi gátra mentünk Annával és láss csodát valami hihetetlen élményben volt részünk!!! Máskor is észrevettem már, hogyha nem készülsz nagy dolgokra akkor történnek a csodák. Megpróbálom leírni: BEFAGYOTT a dunai öböl és majdnem száraz lábbal tudtunk átkelni az egyik partról a másikra! a háttérben hatalmas narancsszínű volt a nap (gondolom a szmog miatt) és kacsák sirályok meg vizityúkok százai pörlekedtek a megmaradt kis területen. (szenyvízkiömlőrésznél). VARÁZSLATOS volt, el kell jönnöd látni! (hangulatos kis kávézó is nyílt a gáton ahol csonttá fagyva kávéztam a megejtő élményekkel a fejemben, de ne reménykedj, nem egyedül).

Andi írta...

Remélem, nem ma szeretnéd, hogy megnézzem! Lefényképezted legalább? feltenném ide a blogba!
Ja, és persze készültem a kirándulásra, hogy viszek neked a sütiből 2 szeletet, meg a gombalevesből is vittem volna...

Andi írta...

Mazsikám! hát izé ööööö én is várom már a tavaszt, izééé ;-)

csincsilla írta...

bírom nagyon az ilyen naplószerű fényképözönt:)

Névtelen írta...

én is kapok a szendvicsbő?

Andi írta...

Persze, ha jössz!