2009. január 26., hétfő

Krumplis tészta


Már nem tudtam csirkemellből mit kitalálni vacsorára. Egyszerűen nincs több ötletem! Pedig ma is bementem szépen a henteshez, megvettem a két darab csirkemellet, majd pedig krumplis tésztát főztem belőle :-)

Életemben talán kétszer készítettem, nem is tudom miért. Mindig a gyerekre fogom, hogy nem szereti, pedig dehogynem! Így hát elővettem a konzervatívabb fajta szakácskönyveimet, azokat, amelyikekben a Frankfurti leves receptje után kutattam, de nem találtam egyikben sem. Illetve az egyikben megint találtam valamit, ami nem volt megfelelő, mivel külön sós vízben kellett volna megfőzni a krumplit, majd krumplinyomóval áttörni... hát nem! Még anyut is felhívtam, hogy kell krumplis tésztát csinálni, mondta: két verzió van, az egyik, hogy megfőzöd a krumplit, mire közbevágtam, nem az a verzió érdekel! Akkor, mondta, hagymát kell dinsztelni és ezen a hagymán a krumplit is saját levében megdinsztelni. Jó, jó, mondtam, de mikor teszem rá a piros paprikát? Anyu azt mondta, tegyem a kész krumplira, nehogy megégjen. Oké. És azután persze a hagymára tettem a piros paprikát... egyszóval végül úgy csináltam, ahogy emlékeim szerint szoktam, amelyik receptet - ne felejtsem el beírni e fontos személyt - tesómtól tanultam.


Miután ellenőriztem, hogy van-e itthon elég kockatészta, egy fej hagymát apróra vágtam, kicsi olajon elkezdtem dinsztelni. Ezalatt megpucoltam 5 közepes szem krumplit, félbevágtam és felkarikáztam vékonyan. A hagymára piros paprikát szórtam, jól elkevertem, erre az alapra tettem a krumplit, sóztam, borsoztam, és mindig pici víz adagolásával szép lassan puhára pároltam. Közben ahogy puhult a krumpli, a fakanál élével apróra törtem. Ezalatt a másik lapon a víz felforrt, beleöntöttem a tésztát (reménykedtem, hogy elég lesz kettőnknek), és mire az megfőtt, a krumpli is elkészült. Még kóstolgattam, sóztam, majd a leszűrt tésztát a krumplival alaposan összekevertem.

Emlékszem gyerekkoromban ahogy Anyuci állt a sparhelt mellett este és kis láboskában melegítette az ebédről megmaradt krumplis tésztát úgy, hogy kicsit odakapatta az alját. Mennyire jó volt ezt a lekapott részt villával fölkapargatni és mennyivel finomabb is volt, mint a többi rész! Gyerekkoromban nem értettem, miért nem szeretik a felnőttek, ha lábosból eszünk, esetleg felkapargatva az aljáról a kaját? Imádtam lábosból enni! Ma már ha meglátnék egy gyereket, aki a lábosomat villával karistolgatja, biztosan összevonnám a szemöldökömet ... minimum!


Mivel mi mindent savanyúsággal eszünk, ezért finom Erzsike-/Ilonka néni-féle házi savanyú uborkámmal tálaltam. Isteni volt hozzá! Ezzel a finomsággal ünnepeltük meg, hogy ma sem volt bizonyítványosztás :-)!


19 megjegyzés:

Névtelen írta...

szemöldök vonás...no persze...:D
ja és egyébként ez a verzió a világ legfinomabb krumplistésztája, főleg jó sok borssal és jó sok ubival hmmmmmm de rég volt itthon krumplistészta:D
anyuuuuuuuuuuuuu

Névtelen írta...

fontos ember lettem! fontos ember lettem! hétvégén csinálok krumplistésztát paradicsomlevessel! ócsó! :)
és fontos ember lettem.

Andi írta...

Miért, szerinted nem vonnám össze a szemöldökömet???

És igen, a nagy klasszikus: paradicsomleves, krumplistészta ... eléggé olcsó és eléggé vega. Jó lesz!

Névtelen írta...

úgy értettem, hogy nem csak ennyit néznék ki belőled:D
jupiiiiii paradicsomleveeeeees!!
anyuka, te eddig is fontos ember voltál!!!

Névtelen írta...

Csak hogy örüljetek nálunk ez a menü számít ünnepi fogásnak... Annával madaradt lehet fogatni, ha kiejtem a számon hogy KRUMPLISTÉSZTA! Profin lett elkészítve ez itten a blogon merthogy persze hogy nem külön kell megfőzni a krumplit hanem a dinsztelt hagymára kell nagyon picire vágva tenni! Még egy dolgot tanított nekem az anyukám, hogy egy teáskanál cukrot is tegyek a hagymára így kiemelvén még jobban az ízeket! És a tetejére tejfölt szoktunk tenni. Anna egyszerűen imádja!!(még jó hogy nem a töltöttkáposztáért van oda!!)

Névtelen írta...

ja, szerintem meg krumplistészta... egyben!

Andi írta...

És káposztástészta? és tejfölöstészta? és mákostészta?

Névtelen írta...

1-0 Andinak :D:D

Andi írta...

Köszi Mazsi! Megpróbált beszólni, mi? :-)

Andi írta...

És még folytathatnám, hogy pirosautó? hosszúlábúasszony? stb.

Névtelen írta...

minket senki nem győzhet le, tudod ;)

Andi írta...

Ühüm... izé...

Névtelen írta...

Szerintem ha a tésztára krumplit teszünk miután kifőztük kvázi később tesszük rá a krumplit akkor külön kell írni, ha viszont a krumplival együtt készítjük (mint esetünkben is) akkor egybe írandó, nem gondoljátok? Szóval itt keletkezik egy új egység egy új "világ" ezért kellene egybeírni!

Andi írta...

Nem gondoljuk! Előbb nézd meg a szótárat!
(Krumplistészta = krumpliból készült tészta = szilvás gombóc tésztája stb.) Esetleg. De amin rajta van a krumpli, úgy, mint a mák vagy a lekvár az nem egybeírandó!
Okoska! Milyen iskolában is lett kitűnő a félévi bizid? Korrektorsuliban?

Andi írta...

Elolvastam még egyszer a magyarázatodat, és nem a krumplival együtt készítettem a tésztát, hanem később tettem rá, amikor a krumpli elkészült.

Andi írta...

Ja, és annyira belejöttem a nyelvészkedésbe, hogy szeretném újmagyarra fordítani: még egyszer = mégegyszer, ezt mindig elrontom. Igen, mert elég konzervatív vagyok ebben is... :-)))

Névtelen írta...

Juhéjvégrekrumplistésztakészültamiténisnagyonszeretekmondhatnámnekemisezakedvenckajám! NeszenektekegykisnyelvÉSZKEDÉS:):):)

Andi írta...

Ezt nehéz lehetett így leírni :-)))

Névtelen írta...

volt is dolgom vele, bőséggel :)