2009. január 16., péntek

Frankfurti leves


A kelkáposztasalátához vett kínai kel maradékából arra készültem, hogy megcsinálom Csincsilla különleges kelkáposztáját, és még a kiflikrumplit is megvettem hozzá, de aztán mégis inkább egy kis levesre vágytam. Így jutott eszembe a Frankfurti leves, amit én még sohasem főztem, így hát gyorsan elkezdtem keresni a receptjét itthon található szakácskönyveimben. F. Nagy Angéla A család szakácskönyvében és Verő Juli, Hónapok, napok, ételekben egyáltalán nem szerepel ilyen leves, az 1965-ben kiadott A választékos konyha, dr. Porpáczy Aladárné receptjeiben találtam Frankfurti levest, de abban a hozzávalók a következők: borjúcsont, vegyeszöldség, zsír, liszt, hagyma, petrezselyem, tejfel, víz, paprika, só, bors. Én persze nem erre gondoltam, hanem arra, amelyikben kelkáposzta és virsli van. Rákerestem az interneten, és a Mindmegettén találtam is egy nagyon szimpatikus receptet, így hát azt csináltam meg.

Hozzávalók:
- 40 dkg kelkáposzta
- 1 fej vöröshagyma
- 1 grezd fokhagyma
- 2 nagyobb burgonya
- 1 dl olaj
- kevés liszt
- 20 dkg virsli
- 1 csokor petrezselyem
- 1,5 dl tejföl
- majoranna, só, bors ízlés szerint

A finomra vágott vöröshagymát az olaj felén lepirítottam, hozzátettem a zúzott fokhagymát és a burgonyát, amelyet meghámoztam és kis kockákra vágtam. Sóztam, borsoztam, tettem még bele majorannát, icipici őrölt köményt (csak amennyi az üveg alján maradt), és egy picike őrölt babérlevelet. Ezt csak azért tettem bele, hogy bosszantsak mindenkit, hogy ilyen különleges fűszert használtam, de egyáltalán nem kötelező! :-) Felengedtem kábé másfél liter vízzel, és a krumplit félig megfőztem Ekkor hozzáadtam a vékony csíkokra vágott kelkáposztát is. Amikor már majdnem kész volt, az olaj másik feléből és 1 csapott evőkanál lisztből rántást készítettem, megszórtam piros paprikával, tejföllel és egy merőkanálnyi forró levessel simára kevertem, és ezzel besűrítettem a forrásban lévő levest. Ezután tettem bele a felkarikázott (füstli) virslit.


A recept azt írja, hogy a virslit előzőleg pár csepp olajon megpirítva kell a levesbe beletenni, de ehhez most nem volt türelmem, pedig nagyon jól hangzik! Majd egyszer kipróbálom sült virslikarikákkal, de így is nagyon finom lett! Még Toma is evett belőle egy tányérral :-)

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Jaj de jó, én is vettem egy negyed kelkápit a piacon. Csinálok belőle egy ilyen levest és megpróbálom eladni virsli-leves néven!!! Kreatívnak kell lenni egy finnyás 8 éves mellett.

Andi írta...

Ugyanez vonatkozik egy finnyás 20 évesre! :-) Nekem sikerült eladni egy (azaz 1) tányárral! Sok sikert! ;-)

csincsilla írta...

szerintem nagyon jó ötlet a római kömény is, meg az őrölt babér is. nekem nagyon tetszik.

Andi írta...

Köszi! Számítottam rád! :-)