2009. január 19., hétfő

Rosszindulatú csokitorta


Nem emlékszem, hogy csináltam-e már csokitortát. Gyakran biztos nem, mert a családban csak én szeretem. Elvitelre sütöttem már Sacher tortát, meg feketeerdőt is, de ilyen normál, tészta és krém csokitortára nem emlékszem.
Anyukám születésnapjára csináltam, mert ő nagyon szereti. Persze, mint ahogy mindig, ha valamiért fontos lenne, hogy valami jól sikerüljön, rémesen ment minden. Ha jól számolom, háromszor akartam kidobni a kukába. Mindezek után nem hagyta magát fényképezni sem. Hát, a ronda és gonosz tipikus esete. Persze, biztos kicsit gördülékenyebben menne minden, ha nem kísérleteznék mindig, legalább ilyenkor.
Kezdődött a tésztával az egész. Sima ügy lett volna, ha csinálok egy egyszerű kakaós piskótát, tíz perc alatt összedobom. De a feketeerdő tortát (azt hiszem, Lianna receptje alapján) ezzel a tésztával szoktam csinálni, és jobban ízlett, mint a piskóta. Gondoltam, ide is nagyon jó lesz, kevésbé fűrészporszerű, mint a sima piskóta. Hát, nem volt jó ötlet. Mindent úgy csináltam, ahogy szoktam, összekevertem a tésztát (25 dkg liszt, 1 zacskó sütőpor, 3 evőkanál holland kakaó, 5 dkg vaj, 10 dkg cukor, 1 tojás, 3 dl tej), sütőpapírral kibéleltem a kisebbik tortaformám alját, beleöntöttem a tésztát, és 200 fokra előmelegített sütőben sütöttem. A tészta úgy viselkedett, mint egy makrancos tűzhányó, a közepe irtózatosan magasra kiemelkedett (nem púpos lett, hanem kinőtt egy hegy!), belül lávaként fortyogott a nyers tészta, közben pedig szénné sült a széle. Horror, na. Kivettem, fejre fordítottam egy rácson, hogy majd itt kihűl és kipúptalanodik. Ekkor kifolyt a belének egy része, rám, a konyakőre és a konyapultra. Ja, és a rácsra, persze. Ekkor gondoltam rá először, hogy egyszerűen belefordítom a kukába. De visszatoltam az indulataimat, meg a sütit is még egy kicsit a sütőbe, most már csak olyan 160 fokon, hátha megsül a közepe is. És többé már nem fordítottam fejre, biztos, ami biztos.
Ennyi sikerélménnyel felvértezve nekifogtam a krémnek. Eredetileg párizsikrémet akartam, de visszariadtam a vaj mennyiségétől, szóval gondoltam, csinálok valami rigójancsi-féle habos-csokis könnyűséget. Felmelegítettem 6 dl tejszínt, felolvasztottam benne egy 125 grammos 80%-os étcsokit, meg biztos, ami biztos, tettem bele két evőkanál holland kakaót és 4 evőkanál cukrot. Amikor minden szépen felolvadt, eltettem kihűlni. X óra múlva, amikor már jó hideg volt, nekiálltam felverni habbá. Nulla százalékos sikerrel, még csak be sem sűrűsödött egy kicsit. Azt nem is részletezem most, hogy mi mindent fröcsköltem össze közben. Ekkor akartam megint kidobni az egészet. Legalább a csokit ne tettem volna bele. Bánatomban a jó öreg zselatinhoz nyúltam. Egy 10 grammos zacskót kis tejben felmelegítettem, összekevertem a csokis tejszínnel.
A tűzhányóból közben tortalapot gyártottam, levágtam a púpját, és a maradékot cérnával kettévágtam (egyetlen siker egész este! nagyon szépen lehet cérnával tortalapokat vágni:)).
Az egyik lapot visszatettem a csatos tortaformába, meglocsolgattam konyakkal - rummal akartam, de mellényúltam! –, megkentem baracklekvárral, ráöntöttem a csokis-zselatinos-tejszínt, és valahogy ráügyeskedtem a másik lapot, nagyon aggódtam, hogy bugyborékolva el fog merülni... De valahogy fenn maradt a tetején. Az egész mehetett a hűtőbe. Rémes volt az állaga, egyébként pedig egyszerűen savanyúnak és keserűnek éreztem a krémet.
Reggel megint kacérkodtam a gondolattal, hogy kidobom, és veszek egy kész boltit, bármiből is van, legalább ehető. Aztán annyiban maradtam magammal, hogy befejezem (azaz leöntöm 20 dkg olvasztott csokival), hazaviszem, és legfeljebb ott kimászom a helyi cukrászdába, ha ehetetlennek bizonyul. Bonbonokat akartam tenni a tetejére, persze ez az elképzelésem is bebukott, mert csúnya szürkének bizonyultak a kibontott bonbonok, nem lehetett rátenni őket a fényes csokimázra.
Aztán már tényleg csak annyi volt, hogy a fényképezőgép bemondta az unalmast (kifogyott az akkumlátor, tartalékot nem vittem, kimentem a helyi boltba elemért, és azzal sem működött a gép, itthon kiderült, hogy nem a gép romlott el, csak az elem volt rossz, amit vettem). Így aztán nemhogy a tortát nem tudtam egyben lefényképezni, de még anyukámat sem, a 82. születésnapján.
Viszont a torta tejszínhabbal egyszerűen mennyei volt, brutálisan csokis, és mégsem émelyítően édes. Anyukám egy hatalmas szeletet evett meg belőle, szerintem nagyon ízlett neki. Én is kaptam belőle otthonra egy kis ferde szeletet, hátha valaki nálunk mégis megkívánná, meg még volt olyan titkos tervem is, hogy lefényképezem, viharverten, tejszínmaszatokkal. És végre sikerült.

16 megjegyzés:

Andi írta...

Anyukádnak gratulálok 82. születésnapján és gratulálok még a lányához is! Ennyi megpróbáltatás után én biztosan tomboló őrült lettem volna és kényszerzubbonyban szállítanak a diliházba.
Isteni volt a beszámoló, sokat röhögtem rajta, miközben éreztem, hogy ez nem helyes viselkedés egy ilyen helyzetben, bocsánat!!!

csincsilla írta...

megérzéseid most sem csalnak:)

Névtelen írta...

úristen! van ami még neked sem sikerül? :) sose hittem volna!

Névtelen írta...

Nagyon élveztem a beszámolót hangosan kacagtam néhány helyütt de végig azt hittem kedves szerzőtársad követte el ezeket a bákikat... Már majdnem gratuláltam neki a gyorspostán amikor rájöttem a tévedésre...
Iseni cikk, jó érzés, hogy nemcsak én vagyok balek!!! Anyucidnak is boldog, boldog, boldog születésnapot.....

csincsilla írta...

köszönjük. örülök, hogy mindenki ilyen jól mulat:) most már sajnálom, hogy nem írtam be banános kölessütit:)
mert az tényleg a kukában landolt. de ezentúl akkor ezekre koncentrálok:)

Andi írta...

Alig várjuk! Végre valami kis élet a blogban! :-)

szazala írta...

Nagyon boldog szülinapot anyukádnak!
Szerintem tényleg gonoszak a torták,ha csak úgy sütünk,akkor finom is szép is,de,ha alkalomra kéne jól kinézniük,akkor "beintenek".A beszámolón én is jókat kuncogtam,elvégre is "legszebb öröm a káröröm":)

Ottis írta...

Fincsi lehetett a torta,szerintem a kép egészen jó lett!Nekem is vannak ehhez hasonló élményeim a konyhában, csak nincs időm leírni,sajnos.Jó volt a sztori,tényleg humorosan van leírva!

erős ildikó írta...

Most akárhogy is vesszük, a képen látható eredmény abszolút meggyőző (ugyanakkor nehéz bármi rosszindulatot feltételezni róla). nyilván jól titkolja!

Névtelen írta...

... és mire föl a tortától ez a bosszú??? SZEMÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉT!! Még szerencse, hogy a végén betörted a "kis dögöt"! Anyudnak nagyon boldog szülinapot és nagyon jó egészséget kívánok!

Névtelen írta...

Este nálunk ez a sztori volt AZ esti mese, Anna is hangosan kacagott a megpróbáltatásokon. Jó ha már most edződik az ilyesmikhez, nemde bár?

Névtelen írta...

Amikor ma reggel szokásom szerint először a blogra kattintottam, és megláttam a csokitortád, felkiáltottam, hogy "hú, de gyönyörű". Pont olyan jó csokis-kesernyésnek látszik, amilyennek én szeretem. :) Ja, és júniusban lesz a szülinapom:):):)

Andi írta...

Odaírhattad volna, hogy ki kicsoda!

Andi írta...

És kik vannak a fotón?

csincsilla írta...

Anyukám anyukája, és a négy nagyobb lánya (az ötödik,, a legkisebb, a Bözsi néni még nem született meg).
Hátul balra a legmagasabb a Peta néni, előtte áll Zsuzsika nagynéném. Középen nagyanyám. Jobbra fent Marcsa néni, előtte az anyám, Boriska. Már senki sem él közülük.

Andi írta...

Köszönöm! Nagyon jó volt egyenként beazonosítani őket.