Marcsi búcsúztatására készítettek a kolléganők mindenféle finomságot, köztük Kati ezt a finom salátát. Már akkor könyörögtünk neki a receptért, ám eddig még nem volt ideje leírni, de mivel nekem pont most van egy kis maradék sült csirkém, kikényszerítettem a receptet belőle a folyosón kutyafuttában. Azt ígérte, majd kijavít, ha valamit rosszul írok! :-)
- 1 adag házi majonéz
- 2 nagy pohár tejföl
- maradék sült hús
- savanyú uborka (vagy kovászos, vagy csemege, mindegy, de ez a lényeg!)
- krumpli
- a krumplinál kevesebb alma
- lilahagyma
- jégsaláta-darabkák
- esetleg sajtkockák
Kati nem mondta el pontosan, hogy csinálja a majonézt, de nem is volt erre szükségem (gondoltam én!), mert van itthon néhány szakácskönyv, plusz még anyu receptje. Össze is hasonlítottam több receptet: anyuét, Stahl Juditét és a Szakácsok Könyvéét.
Anyué: 2 tojás sárgája, pár csepp olaj, 2 kávéskanál mustár, 2 kávéskanál porcukor, pici só, 1 pohár tejföl (2 decis), 12 csepp citromlé. Ezt fiatalasszony koromban gyakran készítettem, és mindig nagyon elégedett voltam vele, csakhogy most már sokkal jobban tudok főzni...
Stahl: 1 tojás sárgája, 1/2 teáskanál só, 1,5 deci nagyon jó minőségű olivaolaj, frissen őrölt fekete bors, pár csepp citromlé.
Szakácsok Könyve: 2 tojás sárgája, 1 tk dijoni mustár, 1 tk fehérborecet, 150 ml napraforgó- vagy repceolaj, 2 tk citromlé.
Sikerült persze a legszerencsétlenebbül választanom, 2 tojás sárgájával és kábé 1 deci extra szűz olivaolajjal készítettem, majd még a fűszerezés után belekevertem egy fél pohár tejfölt, és amikor megkóstoltam, gyorsan kerestem egy zacskót, amibe kiönthetem az egészet, mert az olivaolaj erős ízétől ehetetlen volt... (Akkor már inkább csak egy tojást áldoztam volna be!)
Ezután elővettem a majonézes flakont amiben volt kábé fél deci majonéz és hozzákevertem a maradék fél pohár tejfölt (de ez pont a legeslegsűrűbb fajta tejföl volt, úgyhogy igazán elkelt volna bele mág egy pohár kefír is, de az nem volt), mustárt, cukrot, citromot. Mindegy, elszántan folytattam a salátakészítést: minden hozzávalót egészen apróra vágtam, a lilahagymát uborkagyalun hajszál vékonyra reszeltem, és az egészet jól összekevertem.
Az biztos, hogy ez sajnos nem olyan lett, mint Katié!!! De majd legközelebb! :-)
És eközben elkészítettem második próbálkozásomat a rozsos minibagettből, de ennek a formázása se sikerült igazán. A kenyértészta nem olyan, mint a nudlitészta, ezért minden hajtogatás, formázgatás mentén szétnyílik sülés közben. Újabb próba következik, ötleteket várok: hogyan lehetne hangyatojás formájúra és teljesen sima héjúra készíteni. Ha lehet ne azt javasoljátok, hogy nudlitészta-lágyságúra gyúrjam a kenyértésztát!
16 megjegyzés:
degusztaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaezis!!!
a formázásról hirtelen az jutott eszembe, hogy fagyiskanállal szaggasd és paccsantsd oda a sütőre:D
nem lehet szaggatni és paccsantani, mert kenyértészta, és én nem is pacsnikat szeretnék, hanem hangyatojásokat! :'-(
vagy csinálj valamiből olyan tölcsért, mint amiből a krumplipürét szokták kinyomni és azzal formázd!
(elképzeltem, ahogy a négycsillagos szállodábn paccsantgatják a tésztákat...:D)
ne sírj!
Nem sírok (hüp-hüp)...
hű, nagyon jól néznek ki, mind a kettő! mi lenne, ha még kisebbre vennéd a hangyatojásaidat? felezni? persze, lehet, hogy több ötletem lenne, ha meg tudnám kóstolni:)
mégis megkockáztattam egy szendvicset. nagyon finom vót, köszönöm szépen! :)
nagyon ügyes vagy micike,köszi szépen! :-)
nagyon nagyon finom volt!
Rendes vagy te is, Mazsi!
szóval most már tapasztalatból állíthatom, hogy tényleg nagyon finom a zsemlécske! tökéletes tészta ilyen kis apró péksütik számára. nekem tetszik a jelenlegi formája is:) és a sali is fincsi volt!
Ne legyél elkeseredve Andi, nagyon finom volt így másnaposan és harmadnaposan is! Képzelem, frissen milyen lehetett!
És ne akard leutánozni a szállodai formát, mert így egyedi, így andis :)
Köszi, tényleg nagyon rendesek vagytok!!!!
bea is kapott szendvicset? :)
Szegény Bea csak száraz zsömléket kapott, mert nem jutott eszembe megtölteni salátával, csak épp akkor, amikor már elmentek!
Nem kell annyira sajnálni, feltaláltam magam! :) A bagett pedig önmagában is finom volt!
Megjegyzés küldése