Most se állnék neki azzal a szerkezettel. Nem véletlen tehát, hogy az anyutól kapott eletromos Bosch húsdarálómhoz már az első paradicsombefőzős nyaramon vásároltam 10 ezer forintért egy passízrozó kiegészítőt, amivel aztán álomkönnyű lett a befőzés. Mert manapság, 20 évvel később, már igen fontosnak tartom a bulizás mellett azt is, hogy lehetőleg minél kevesebb vegyszert együnk meg, amit leginkább a házilag elkészített finomságokkal tudok elérni. És szerencsére a családom szereti is ezeket a házi befőtteket, savanyúságokat, szörpöket és leveket.
2009. augusztus 31., hétfő
Paradicsompasszírozó, a csodagép
Bejegyezte:
Andi
Csincsilla kedvéért felteszem a paradicsompasszírozásról szóló történelmi videókat, meg amúgy is sokan érdeklődtek a csodagépről (gípsárkányról). Remélem érzékeltetni tudom vele a gyorsaságot és a vele való munka "nehézségét". Egyszerre kábé 5 kiló paradicsommal szoktam dolgozni, ezt nagyjából 10 perc alatt nyomom át rajta. Ezen a hétvégén 19 kiló paradicsomot főztem be tesóm segítségével, plusz még 3 kilóból ketchupot csináltam. További 10 kilóból kéne paradicsomlét eltenni a héten, de az tényleg csak a minimum, és másik 10 kilóból pedig ketchupot kéne csinálni. Remélem, megint lesz segítségem a beszerzésnél a cipelésre is! :-)
Most se állnék neki azzal a szerkezettel. Nem véletlen tehát, hogy az anyutól kapott eletromos Bosch húsdarálómhoz már az első paradicsombefőzős nyaramon vásároltam 10 ezer forintért egy passízrozó kiegészítőt, amivel aztán álomkönnyű lett a befőzés. Mert manapság, 20 évvel később, már igen fontosnak tartom a bulizás mellett azt is, hogy lehetőleg minél kevesebb vegyszert együnk meg, amit leginkább a házilag elkészített finomságokkal tudok elérni. És szerencsére a családom szereti is ezeket a házi befőtteket, savanyúságokat, szörpöket és leveket.
Most se állnék neki azzal a szerkezettel. Nem véletlen tehát, hogy az anyutól kapott eletromos Bosch húsdarálómhoz már az első paradicsombefőzős nyaramon vásároltam 10 ezer forintért egy passízrozó kiegészítőt, amivel aztán álomkönnyű lett a befőzés. Mert manapság, 20 évvel később, már igen fontosnak tartom a bulizás mellett azt is, hogy lehetőleg minél kevesebb vegyszert együnk meg, amit leginkább a házilag elkészített finomságokkal tudok elérni. És szerencsére a családom szereti is ezeket a házi befőtteket, savanyúságokat, szörpöket és leveket.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
13 megjegyzés:
Te Andi, bocsi, de az első képen lévő cuccost valami beöntéshez használandó kelléknek néztem. Mi az?
Amikor az esküvőnk volt, csináltattam a műkörmössel egy sorozat rózsaszínes-csillámos csodaműkörmöt, ami horrorisztikus pénzbe került, mert öt készlet tippből válogatta össze a darabokat, annyira szabálytalanok a körmeim. Azért csináltattam, mert nem akartam úgy meghalni, hogy műkörmöm sem volt. Gyönyörködtem benne, mert egyébként nem csinálok túl nagy ügyet a körmeimből, levágom rövidre és kész, utálom, ha alámegy a piszok. Parasztleánynak műköröm...
Aztán az esküvő utáni héten anyu leszedett négy nagy vödör enyhén rohadt paradicsomot, amit megpucoltunk, és mire készen lettünk, csak négy csillivilli rózsaszín műköröm maradt. Visszamentem a műkörmös hölgyhöz, de azt a lesajnáló arcot... Leszedte, vagyis lefeszegette a maradék négyet, lelakkozta színtelen lakkal a körmeim felpuhult maradványát, de úgy, mintha valami nagybeteget ápolna. Ha joga lett volna elmeosztályra utalni, biztos megtette volna. Asszem, soha többé nem lesz csillogós édes műkörmöm.
:-) Nem te lennél, Hédi, ha nincs egy ilyen történeted magadról! :-)))
Az első képen egy fütyis paradicsom látható, tesómnak annyira tetszett, hogy lefotóztatta velem. :-) Ha ismernéd őt, tudnád miért...
nagyon köszönöm! listás:)
annyira, de annyira profi!!! :)
Sajnos a tesóm felvételét nem siekrült feltöltenem, pedig egész éjjel ment a gép, csak azt hiszem túl nagy lett, pedig az a legprofibb! :-9
Nem semmi energiád van, Andi! Majd szólj, hogy sikerült-e megvalósítani tervet! Bár miért ne sikerülne? Egy ilyen csodagéppel? :)
érdekelne nagyon a végeredmény, hogy összesen hány tonna paradicsomot tettél el??? és mennyiért kaptál és hol???
Szombaton a 20 kilót 140 Ft-ért vettem az újpesti piacon. Szerintem ezen a héten drágább lesz, mert elromlott az idő. Majd beszámolok róla.
illetve 22 kilót, bocs.
Azt nem írta le a tesóm, hogy az első, kristálydíszes csodaműkörme a WC mélyébe veszett oda, amikor harmadnapos fiatalasszonyként a toalettpapírt rendeltetésszerűen használta. (Ez)A papír mindent kibír, de a műköröm aztán nem, szegény a csatornában fejezte be rövid, dicstelen életét... :-)
Sziasztok!
Tetszik a blogotok, kérdésem az lenne, hogy mennyire drága ez a gép, vagy a kézi passzírozó nagyon nagyon macerás e? Nem lehet egy főző szitán átnyomkodni? Egy újdonsült termelő ;-))
Sziasztok, nagyon klassz a blog, csak elszörnyedtem a gép látványától, mármint a gondolattól, hogy milyen drága lehet. Mint újdonsült termelő cca: 50 kg paradicsom termés várományosa ;-) kérdem én, lehet ezt kézzel is??? Köszi előre a választ!!!
Szia Zsuzsika, bocsánat, hogy nem válaszoltam, nem vettem észre az előző kommentedet.
Persze meg lehet oldani kézzel is, csak úgy nagyon nagy munka. Persze úgy, hogy saját termésed, könnyebb lesz majd beosztani az időt, mert naponta annyit teszel el, amennyit bírsz. Én piacon veszem a parit, és olyankor nagy mennyiséget, hogy ne kelljen gyakran menni.
Kézzel eltenni én már nem mernék. Szitán áttörni borzalmas nagy munka, vannak viszont kézi passzírozógépek, esetleg egy olyanba beruházhatnál. Keress rá az interneten, hogy lásd, milyen az.
A robotgép 30 ezer körül van, a paszírozó kiegészítő 10 körül. Elég drága, de a géppel lehet még dagasztani is, meg még egy csomó dolgot, és csak egyszer kell megvenni, életed végéig nagy segítség.
Megjegyzés küldése