2009. augusztus 17., hétfő

Fűszeres paradicsommártás télire


Nagyon szeretjük a paradicsomszószos tésztát, mint például ezt is, ilyen sajttal vagy olyannal, hússal, bármivel, összesütve vagy anélkül, szóval ez az a tuti étel, amiből soha egy gramm nem marad, garantáltan elfogy. És hát most minden teli van finom, édes olcsó paradicsommal, és ha súlyos eszközhiányomban nem is tudok eltenni olyan finom házi ketchupot, mint az Andi, maradt mégis menekülő útvonalam paradicsomfronton. És milyen jó lesz télen csak lekapni a polcról, és 10 perc alatt meleg ételt varázsolni belőle. Vagy akár nyáron is:)
A recept innen van, és ha már úgyis odakattintasz, akkor - ez itt a reklám helye! - olvasd is végig a blogot kötelező olvasmányként, mert remek! (És nagy élvezettel olvasom B.T. másik blogját is - már a neve is milyen szép, nem???)
Hozzávalók:
- 3 kg paradicsom
- 2 dl olívaolaj
- 2 teáskanál szárított oregánó
- 1 teáskanál bors
- 2-3 teáskanál só
- 1 evőkanál cukor
- 2 fej vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- nagy csokor friss bazsalikom

A paradicsomokat megmossuk és héjatlanítjuk (tetején kereszt alakban bevág, forró vízben tart fél percig, utána lehúz). Az eredeti recept szerint itt kéne botmixerrel nem teljesen simára pépesíteni, de én eléggé utálom a köpködő forrongó paradicsomszószt, szóval én csak tessék-lássák összenyomtam-kockáztam a szemeket, hogy azért ne egészben tegyem fel, mindenesetre nagyobb darabokban.
Egy nagy lábasban 1 dl olajon kicsit megpirítom (fél perc, max.!) a lereszelt fokhagymát. Mehet rá a paradicsom. Só, cukor, bors, oregánó. Mehet a két fej hagyma, meghámozva, de egészben. Közepes lángon 2,5-3 órát kell főzni, hogy kb. a kétharmadára sűrűsödjön. (Rém hosszú idő, de nincs vele sok munka közben, néha meg kell keverni, érdemes vastagtalpú lábast használni, nem hajlamos a leégésre, és nem is fröcsköl.)
Amikor kész, akkor a hagymát ki kell belőle dobni, és belekeverni a nagy csokor apróra vágott friss bazsalikomot.
Aztán a szokásos eljárás, forrón előmelegített (ezt úgy szoktam, hogy egy kisebb tepsibe lobogó forró vizet töltök, és ebbe állítom bele az üvegeket) tiszta üvegekbe töltjük, a tetejére kevés olívaolajat öntünk (ezt elfelejtettem :(), rátekerjük a fedelét, és öt percig így tartjuk. Aztán gondosan újságpapírba bugyolálva mehet a szárazdunsztba, egy-két napig, amíg teljesen ki nem hűl.
Nagyon finom szósz lett belőle, és persze az eket is mind kihagytam. Három adaggal csináltam, a paradicsom volt 900 Ft, a bazsalikom 300, legyen a többi cucc is 300, de ezt már nagyon felfelé kalkuláltam (főleg, hogy a 2. deci olívaolajat kifelejtettem), ez 1500 meg az energiaár, de arról tényleg fogalmam sincs, menni. És ebből lett vagy 10 nagy üvegnyi prémim minőségű (:)) tésztaszószom (még a dunsztban csücsülnek, és nem számoltam meg, de majd pontosítok). Szerintem nem rossz ár.

6 megjegyzés:

segebaga írta...

Két dolgot szeretnék reklamálni! Hun a fotó föntről?! Hun a kostoló?!

Mazsolino írta...

Engem az érdekelne, hogy honnan ennyi energia?
És miért változott meg a blog?

csincsilla írta...

a képet elkavartam. brühü. majd lesz máásik. energia meg csak-csak akad, idővel állok általában nagyon rosszul:)

Andi írta...

Húúúúúúúúúúúú!

Andi írta...

Kérek szépen olcsó paradicsomot még 30-40 kilót!!! Köszönöm!

Névtelen írta...

Hât nem tudom,hogy hogy csinâlod,hogy 3kg-bol 10 üveged lesz,mert én másodazot csinàlom,de alig lett 4 üveg!????