2009. október 5., hétfő

Aludttejes kifli


Mostanában tele vagyunk romlott tejjel. Ha tehetjük, akkor a bocimobilból szoktunk igazi tehéntejet venni (tejivó családtagjaim szerint sokkal finomabb, mint a bolti dobozos testvérei), rögtön felforraljuk, gyorsan lehűtjük, és már megy is a hűtőbe. Mégis, mostanában három-négy nap után már megsavanyodik, pedig nyáron, a legnagyobb kánikulában egy hétig is simán elállt. Szerintetek mért???
De azért annyira nem sírok, mert ha savanyúságot észlelünk, akkor egyszerűen átöntöm a tejet egy (több) szélesebb szájú üvegbe, és elöl hagyom egy fél napig a konyhapulton, hogy ha már elkezdte, akkor fejezze is be, és finom aludttej lesz belőle. Szóval még a joghurtgyártásnál is jóval egyszerűbb az aludttejgyártás. Aztán megint mehet vissza a hűtőbe. Finom csak úgy magában kanalazva is, de ekkora mennyiség már nem fogy el, valamibe el kellett hát használni. Egyik feléből epres panna cottát csináltam, az is nagyon finom lett, persze mért is lett volna rossz. A másik feléből meg lett ez a kifi. Eddig is előfordult, hogy tettem némi aludttejet a kelt tésztákhoz, de ebbe már nagyon sokat tettem:) Tulajdonképpen a császárzsömle tésztája, csak már annyira átalakítottam, hogy szegény édesanyja sem ismerne rá.

Hozzávalók:
- 700 gramm kenyérliszt
- 125 gramm öregtészta (receptje szintén a császárzsömlénél)
- 425 ml aludttej
- 2 evőkanál méz
- 1 kávéskanál só
- egy negyed kocka friss élesztő (5/4 dkg)

Mindent beleborítottam a kenyérsütőgép üstjébe, és a géppel kidagasztattam a tésztát. Az aludttejet nem mertem meglangyosítani, szóval olyan hidegen tettem bele, ahogy kivettem a hűtőből. Érdemes néha ránézni, és vagy egy kis lisztet, vagy egy kis langyos vizet adni hozzá, ha szükséges.
Nagyon szép, fényes tészta lesz belőle. Hagytam a duplájára kelni. Lisztezett deszkára borítottam, jól átgyúrtam, két cipóra osztottam. Az egyik cipót kinyújtottam olyan 30-35 cm átmérőjű körré, nyolc körcikké vágtam, és kiflikké tekertem. A másik cipóból lett négy virslis tekercs meg négy zsömle. Ez utóbbiak már nem érték meg a másnapot, szóval csak a kiflit tudtam lefényképezni. Letakarva hagytam kelni egy jódarabig, megint kb. a duplájára kell keleszteni. Sütés előtt lekentem a tetejüket langyos sós vízzel. 220 fokra előmelegített sütőben sütöttem, 5 perc múlva levettem 200 fokra a hőmérsékletet. Vigyázni kell, nagyon gyorsan megsül!
Ez még a császárzsömlénél is finomabb tészta, pillekönnyű, de mégsem az a rémes bolti lufi, vékony, ropogós héj, és kifejezetten érezni az aludttej ízét is, tényleg remek.

6 megjegyzés:

Hedvig írta...

Nézzetek be hozzánk, van egy kis meglepetésünk!

Hedvig írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
mazsolla írta...

hogy te milyen kreatív vagy!!! :)

Andi írta...

Én-is-fo-gok-i-lyet-csi-nál-ni!

Bea írta...

Már a bocimobilok sem a régiek...:)
Ez a kifli viszont nagyon jó találmány!

Andi írta...

Meg kéne kérdezni a bocimobilos eladót, mert felfoghatatlan, hogy miért megy össze. Az én tehenészeti tejem 9-10 napot bír felforralva.