2009. október 15., csütörtök

Padlizsánlegyező


Szombat este Micikénél ezt a finom padlizsánlegyezőt ettem a mediterrán csirke és a héjában sült krumpli mellé. A mediterrán csirke elmaradhatatlan tartozéka a Micikénél töltött, akár a hajnalba is belenyúló világmegváltó estéinknek, de mindig kitalál mellé nekem valami különleges újdonságot. Ez megint annyira finom volt, hogy ajánlom mindenkinek, próbálja ki, soha többé nem veszi le az étlapról!


Így készült ez a finom padlizsán Micike precíz leírásában:

Hozzávalók:

- 2 közepes padlizsán
- só, bors
- 1 citrom
- 30 dkg apró, kemény paradicsom
- 3-4 gerezd fokhagyma (vagy inkább 5-6 :-))
- ½ ek. szárított bazsalikom
- 2-3 ek. olívaolaj
- 2-3 szál petrezselyem

A padlizsánokat megmossuk, a szárvégüket leválasztjuk, törzsüket hosszanti irányban, vékony szeletekre bevágjuk úgy, hogy a szár felőli részen 4-5 cm egyben maradjon. A szeletek közét besózzuk, és megkenjük citromlével, majd szűrőedénybe állítjuk őket, hogy kesernyés levük elfolyjon (1 óra).

A paradicsomokat megmossuk, a padlizsánokkal azonos vastagságú szeletekre vágjuk, megsózzuk, a fokhagymát megpucoljuk, kiolajozunk egy akkora tűzálló tálat (nálam ez egy kisebb méretű tepsi volt), hogy a padlizsánlegyezők inkább szorosan, semmint kényelmesen elférjenek benne. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

A padlizsánokat leöblítjük, jól kinyomkodjuk, és a tálba fektetjük. A szeletek közét megkenjük egy kevés (szerintem inkább sok! :-)), fokhagymaprésen áttört fokhagymával, majd a paradicsomot a padlizsánszeletek közé csúsztatjuk, így azok legyezőszerűen, kissé kinyílnak. Meghintjük bazsalikommal és borssal, végül meglocsoljuk a maradék olajjal. Fóliával betakarjuk, és a sütőben kb. 1 órán át pároljuk, majd fólia nélkül további 20 percig, enyhe pirulásig sütjük. Tálaláskor meghintjük finomra vágott petrezselyemmel.


Előételként vagy hirtelensült, natúr húsok, halak mellé köretként kínáljuk, de önmagában, friss kenyérrel (főleg, ha Andi sütötte! :-)), héjában sült burgonyával is mennyei, sőt, hidegen, de nem behűtve is finom (én így szeretem a legjobban).

Az eredeti recept, amit nagynénémtől kaptam, és kissé „átköltöttem”, egy régi Nők Lapjából származik."


Micike csomagolt nekem otthonra is a szülinapi vacsimból (nehogy vasárnap éhen haljak), és én finom krumplipürét és sült paradicsomot csináltam hozzá. Köszönöm a receptet és a hihetetlenül jó hangulatú estét!

Folti-rajongóknak itt egy kép róla közelről. Szerintem itt olyan, mintha két puha szőrmók gombóc lenne egymáshoz illesztve...


És még egy kép, egy ágyneműreklám, ha már a blogon olyan népszerű ez a műfaj. (Ez a kép egyébként pár évvel ezelőtt készült róla.)

8 megjegyzés:

csincsilla írta...

Micike annyira jó padlizsánban, hogy csuda! és még akarunk cicát, még és még!

Andi írta...

És még van Micikének egy padlizsánkrém receptje is. Csak azt a padlizsánkrémet hajlandó megenni tesóm, sőt még ízlik is neki. Még azzal is jövünk! És természetesen cicával is.

mazsolla írta...

Hát ez gyönyörű, nagyon finom lehetett!

Andi írta...

Igen, az volt! :-)

segebaga írta...

Csak azt nem értem Micust mié nem veszitek be blogtársnak, akinek illen remek érzéke van a csudafinomságokhoz meg illen gyönyörű szőrmókja van, szerintem ott(itt) a helye!!! Hajrá Micus!És még a dalárda-körben is megállta a helyét!!

Bea írta...

Ezt én is feltétlenül megcsinálom! Nagyon látványos.

Marcsi írta...

nagyon szép a padlizsán, ki fogom próbálni:) de Folti a legeslegszebb:))

Hedvig írta...

Nagyon jó kis kaja, kár hogy nálunk csak nagy ritkán kapni padlizsánt, pedig szeretjük.