2009. október 25., vasárnap

Spenótos sült csirkemell

Múltkor megcsináltam Andi paradicsomszószos, spenótos hosszúmetéltjét (spagettivel) és rengeteg spenótom megmaradt. Egy hétig törtem a fejemet, hogy mit is csináljak belőle, végül amellett az étel mellett döntöttem, amit hasonló formában többször is ettem már a megboldogult Ribai Vendéglőben. Az egy jó kis étterem volt, szerettem. Valószínűleg utolérte őket is a gazdasági válság.

Szóval náluk ettem spenótos sült pulykamellet és most megpróbáltam leutánozni. Kb. 70%-os eredményt értem el. :) Az első különbség: én csirkemellből készítettem.

A második: a Ribaiban a vékonyra szeletelt húst grillen sütötték meg. Én Imi tanácsára a csontról lefejtett, egészben hagyott csirkemellet Erzsi néni módszerével készítettem el. Vagyis besóztam a húst, beletettem egy lábasba olajat öntöttem alá, hagymát karikáztam és 7-8 gerezd fokhagymát dobtam mellé. Felöntöttem vízzel, fedő alatt addig pároltam míg megpuhult a hús. Ezután fedő nélkül mehetett be a sütőbe sülni-pirulni.

Közben elkészítettem a spenótot. Egy edényben olajat hevítettem, ebben 10-12 gerezd, karikára vágott fokhagymát gyorsan megpirítottam, majd rádobtam a rengeteg spenótot. Olyan sok volt, hogy egyszerre nem is fért a lábasba, ahogy esett össze, úgy raktam rá az újabb adagot. Sóztam, borsoztam, szerecsendióval ízesítettem és kevergettem. Közben levet eresztett és ekkor lefedve hagytam párolódni. A harmadik különbség: a Ribaiban nem volt szerecsedió íze a spenótnak.

Az elkészült sült húst két-két szeletre vágtam, így összesen 4 negyed csirkemellem lett. A sütőpapírral bélelt tepsibe először is beleöntöttem a visszamaradt hagymás-fokhagymás szaftot, majd ráfektettem a hússzeleteket. Jó vastagon betakargattam a megpárolódott spenótlevelekkel. (Egy kis kupacnyi nem fért a csirkére, ezt csak úgy mellé helyeztem a tepsiben, a fenti képen jobb oldalt láthatjátok.) Imi nem kért a saját adagjára sajtot, én trappistát reszeltem az enyémre. Negyedik különbség: a Ribaiban mozzarellával fedték be.
Kb. negyed óráig sütöttem 180 fokos sütőben.

Rizst készítettem hozzá, amit tálaláskor meglocsoltunk a sült hús levével és megszórtunk petrezselyemmel. Határozottan finom lett. :)

Most pedig elmesélek egy történetet. Arra, hogy kicsi a világ, már múltkor rájöttem, amikor kiderült, hogy Hédi és Ági valamint a mi kedves Bee-nk ismerik egymást, méghozzá Halásziból, ami a közös pont, hiszen mindhárman ott laknak. Vagyis Bee többnyire Pesten él, hiszen itt lakik a barátjánál Dávidnál és itt dolgozik, de nagyon gyakran látogat haza szüleihez egész hétvégékre.

Pénteken felhívott Eszti, Imi unokatestvére, hogy egy rendezvényen összefutott régen látott másodunokatestvérével (aki tulajdonképpen Iminek is másodunokatestvére), Ágival. Beszélgettek, majd Ági mondta, hogy látta Eszti szüleit (Miki bácsiékat) az interneten. Eszti nagyon csodálkozott, hogy hol láthatta. Aztán kiderült, hogy Ági rendszeresen olvas egy gasztroblogot és ott az egyik bejegyzésben látta a képeket, leírást. Igen, igen, a mi blogunkat olvassa! :)

Kedves Ági! Üdvözöllek így a blogon keresztül, remélem továbbra is olvasod bejegyzéseinket és hasznosnak találod azokat! A vépi/vasszécsenyi rokonokról pedig biztos lesz még mit írnom!

11 megjegyzés:

Andi írta...

Hát ez tényleg érdekes! Remélem Csincsilla is követni tudja majd, hogy ki kicsoda és kinek a kije? :-)

Nagyon tetszik ez a kaja, egész biztos, hogy én is meg fogom csinálni. Valószínűleg én úgy, hogy szeletekre vágom a csirkemellet és úgy fogom megsütni serpenyőben van az összecsukható sütőmben. Nagyon kívánatos, nyami!

Bea írta...

Ne aggódj, néha én sem tudom ki kicsoda. :) De ez nagyon egyszerű: Ági, Eszti és Imi három különböző család (a három nagyszülő volt testvér) és mindhárman másodunokatestvéri viszonyban vannak egymással. Mármint ha jól értettem...:D

Örülök hogy tetszik és tudom, hogy neked biztos fog ízleni!

Marcsi írta...

Bea, istenien néz ki:) imádom a spenótot- én lehet egy kis füstölt sajttal próbálom ki!!!

Mazsolino írta...

Szegénynek kicsit borzasztó a kinézete (a spenót miatt, ami speciel nem a szívem csücske), de azért egyszer megkóstolom. :)

csincsilla írta...

hát, nem is próbálom követni, csak úgy nagyobb vonalakban. teljesen reménytelen lenne úgyis. a spenótos csirke meg irtó jól néz ki, tényleg ki kéne próbálni...

Ági írta...

Szia Bea! Ági vagyok, és igen olvasom a blogotokat és más gasztroblogokat is. Nagyon kedves vagy, hogy így ismeretlenül is üdvözölsz. Sajnos sokkal kevesebb receptet tudok kipróbálni, mint amennyit szeretnék.Nagyon jók vannak.Pl mennyivel más a spenót sajttal, hússal,(esetleg szalonnával?)Az almatorta versenyetek is nagyon tetszett.
Folytassátok csak, biztosan sokan olvassák úgy mint én, hogy csak olvasnak gyönyörködnek, de nem írnak.Köszi. köszi!

Bea írta...

Szia Ági! Nagyon örülök, hogy bejelentkeztél! :)
Köszönjük a dicsérő szavakat (Csincsilla, ugye olvastad, amit az almatorta versenyről írt?), nagyon jól esett.
Nem is a hozzászólás a lényeg, annak örülünk igazán, ha hasznosnak találjátok az oldalt.
Ha van valamilyen recepted, amit szívesen megosztanál velünk, várom szeretettel! :)

csincsilla írta...

igen, és köszi Ági!!!

Hedvig írta...

Nagyon finom kaja! Kipróbáltuk, bevált, felvettük a repertoárba.

Bea írta...

Jaj de aranyos vagy Hédi! Nagyon szépen köszönöm, nagy dicséret ez nekem. :)
Én is szeretném megcsinálni újra, csak várom, hogy legyen elfogadható árú és minőségű spenót a piacon.

csincsilla írta...

végre én is megcsináltam, majd két évig szerepelt a listámon:) hatalmas adag készült, másfél kiló csirkemellből és egy kiló spenótból. a szeleteket én egyesével elősütöttem, a spenótot megfőztem (muszáj volt, mert izlandi volt), némi paradicsommal, mozzarellával és fetával tuningoltam a rakományt. nagyon finom lett, köszi a receptet:)