Ez egy rövid bejegyzés lesz. Az apropóját az adta, hogy anyutól kaptam hétvégén egy negyed fej karfiolt. Egy éve pedig Babu szemrehányást tett, hogy hiába kereste a karfiolleves receptjét a blogban, nem találta. Nehezményezte, hogy miért nem teszünk fel ilyen egyszerű kajákat is? Ez az észrevétel azóta is fájón él bennem, és igenis, akarok róla beszélni... de majd máshol, máskor. Most jöjjön a recept.
Igaz, már 20 éve nem csináltam, de szép gyerekes betűkkel be van írva a szakácskönyvembe, ahogyan anyu annak idején lediktálta. Így készült: egy negyed fej karfiolt rózsáira szedtem, megmostam, sós-borsos vízben megfőztem. Egy kis olajból és egy evőkanál lisztből, egy csokor petrezselyemből rántást készítettem, megszórtam piros paprikával és beleöntöttem a levesbe (rántásból mindig gyenge voltam). Ezután egy pohár tejfölt kikevertem egy merőkanálnyi forró levessel és ezt is a leveshez adtam. Legvégén 1 tojásból készült nokedlit szaggattam bele.
Amúgy a rántástól megint elment a kedvem, mert a vízzel felhigított rántás felhigítja a levest is, amitől az azonnal elveszíti a már jól beállított fűszeres ízét. Ezt nem tudom megbocsátani neki. Legközelebb habarok. Uff!
8 megjegyzés:
nagyon rendes vagy, hogy beírod ezeket! én három levest (bab, borsó, krumpli)kivéve mindent habarok, vagy még azt sem, már csak azért is, mert utálok mosogatni. főleg rántásos kislábasokat.
Ja igen, a mosogatással is bajom volt!
Én meg szinte mindent rántok. :) Sokkal jobban szeretem, mint a habarást.
Jól néz ki, csak annyit hozzá, hogy Zsófi nem tesz bele pirospaprikát csak borst, sót, tejfölt, petrezselymet.. és van hogy a felét leturmixolja és azzal sűríti a levest. Az ővé kicsit olyan savankás.... az is nagyon finom...
KÉRDÉS: Ti beoltatjátok magatokat és a gyerekeiteket?
NEM!!!!!
Zsófi verziója nagyon tetszik, csak eszembe jusson 20 év múlva, amikor újból karfiollevest főzök.
jaj de jó, hogy Babu egyszer felhívta a figyelmed legyen ilyen recept is:-) holnap kipróbálom, csak teszek beles sárgarépát, és fehérrépát is, majd beszámolok:-)
Hajrá Nati! :-)
Megcsináltam, de nem így:-)
Mint már írtam tettem bele zöldséget, s tejfölös habarást rántás helyett. nagyon finom lett:-)
Megjegyzés küldése