2010. október 18., hétfő

Epres-banános-rózsavizes lassi


Ha azt szeretném, hogy a fiam több tejterméket fogyasszon, ki kell találnom valami finomat, valami különlegeset. Gyakran készítek neki banánturmixot, de mostanában, mivel sokszor van itthon finom házi joghurt, ezért a már régebben megismert lassival szoktam kísérletezni.

"A lassi egy olyan tejjel vagy vízzel hígított joghurtos ital, amiből sós és édes verzió is készül. A sós lassit általában egy kevés pörkölt köménnyel szokták ízesíteni, az édes lassikat pedig a cukor mellett valamilyen gyümölcslével vagy gyümölcsvelővel gazdagítják ..., de készítenek rózsavízzel, eperrel ízesített lassit is." Én ezt az epres, rózsavizes lassit próbáltam ki, nem először ... mert annyira finom!

Így készült: Egy kis doboz, a mélyhűtőbe pépesítve eltett epret felolvasztottam, beleöntöttem a nagyobbik aprítógépembe, hozzádaraboltam két jó érett banánt, és ezeket jól összepépesítettem. Ezután két evőkanál mézet tettem bele, és kábé 2,5 deci házi joghurttal, valamit 1 deci tejjel hígítottam, na és ekkor került bele az illatos rózsavíz is. Ez nem kötelező hozzávaló, de egzotikussá teszi a lassit. Még egyszer megkevertem a géppel, poharakba töltöttem és kész! Lehet megint mosogatni :-( és mint oly sokszor, most is ez tart a legtovább.

(A kis doboz eper pontosan annyi volt, amennyi egy Philadelphia krémsajtos dobozban elfért. Tesómtól vettem az ötletet, hogy így tegyem a mélyhűtőbe, szerintem zseniális! Jóval több epret tudok így elraktározni télire, mint az eperszemeket egyben hagyva, és mivel a legtöbbször úgyis aprítógépben/turmixgépben végzik az epreim, tök mindegy a formátum. Jövőre lemérem, pontosan mennyi eper fér el így egy dobozkában.)

7 megjegyzés:

csincsilla írta...

ma én is kipróbálom a gyereken, minden van hozzá, a házi joghurtot kivéve, de majd kap boltit, én is vágyom némi vitaminbevitelre:)
egyébként megitta???
jó, hogy eszembe juttattad:)
és ezt szintén én is szokom, az epret így eltenni, hasonló okokból, szóval akkor én is zseni vagyok ugye, nem csak a testvéred?

Bea írta...

Rajtam nem akarja kipróbálni valaki? :)

tata írta...

nem, hanem csak a tesvére! :)

Andi írta...

Igen, megitta! Sőt, ízlett neki.
Te is zseni vagy!

Mazsolino írta...

Tesókám, ha képes lennék ilyenre, én kipróbálnám rajtad! :)

csincsilla írta...

megcsináltam, a rózsavizet azért nem mertem beletenni, aztán elaludtam, szóval valószínűleg ott áll a hűtőben azóta is:)

Andi írta...

Ezek szerint nálatok is úgy mennek a dolgok, mint nálunk: te megveszed a kaját, hazacipeled, megfőzöd, majd ha véleglenül nem elalszol és nem kínálgatod, akkor az icipici nem találja meg és nem eszi meg senki.