2010. október 18., hétfő

Rakott mákos tészta

Egyszerű, gyors és olcsó. Ráadásul egy közkedvelt étel továbbfejlesztett változata. Anyuék csinálták múlt héten ezt a rakott mákos tésztát. Egy olyan gasztromagazinban találtak a leírására, amit "hétköznapi" emberek receptjeiből állítanak össze, vagyis bárki beküldheti kedvenc receptjét.

Ja, és ráadásul mutatós is, azzal a hullámos narancssárga csíkkal a közepén. :)


Hozzávalók:
- 1/2 kg hosszúmetélt
- kb. 20 dkg darált mák
- porcukor ízlés szerint
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 dl tejföl
- 1 tojás
- (lehetőleg) házi sárgabaracklekvár
- 1 evőkanál zsemlemorzsa
- vaj

A darált mákot elvegyítjük a porcukorral, a tésztát enyhén sós vízben kifőzzük, leszűrjük. Egy nagyobb edényben a tésztát összekeverjük a cukros mákkal.



Egy magasabb falú tepsit vagy sütőedényt vastagon kikenünk vajjal, megszórjuk zsemlemorzsával. 

Beleterítjük a tészta felét. Ezen egyenletesen eloszlatunk egy jó nagy adag baracklekvárt, majd beborítjuk a tészta másik felével.

A tejfölben csomómentesre keverjük a vaníliás cukrot, a tojást és ízlés szerint porcukrot. A keveréket ráöntjük a tészta tetejére és elsímítjuk rajta.

200 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig, pirulásig sütjük.

Szerintem egy óra alatt elkészül. Gyors vacsorának, vagy desszertnek tökéletes. Nekem eddig eszembe nem jutott volna a mákos tésztát lekvárral enni, de nagyon jól illik hozzá ez az íz.


Ahogy Csincsilla írná: fent látható a napi cuki. Vilma a konyhában az asztal melletti széken ülve alszik. :)  Amikor így csinál, mindig attól félek, hogy egyszer orra bukva esik le a székről, de eddig még megúsztuk a balesetet. 

6 megjegyzés:

zsuzso100 írta...

Húú..ez nagyon jól néz ki, a héten be kell ütemeznem! :) Köszi!

Andi írta...

Tényleg nagyon cuki! Le ne essen!

A mákos tésztát egyik barátom mindig baracklekvárral ette, és emlékeim szerint nagyon finom úgy. Én nem is emlékszem, mikor csináltam utoljára mákos tésztát. Jó, hogy eszembe juttattad, köszi!

zsuzso100 írta...

Én is lekvárral (is) szoktam enni a mákos tésztát!

csincsilla írta...

nem hiszem el, hogy ennyire cuki lehet egy állat! tegyetek alá párnát a földre, ha esetleg mégis megbillenne:) annyira édes, és micsoda hasija van! Súlyos Vilma-, Frakk- és Benőhiányom van, nem lehetne sűríteni a megjelenésüket?
a tészta is cuki, én szokok ilyet csinálni (tejfölös izé nélkül), remek maradékhasznosítás, hidegen is finom (míg a mákos tésztát melegíteni kell), ugyanilyen finom a diós szilvalekvárral, van, amikor egy tepsi egyik fele ilyen, másik olyan, sajnos, én is nagyon szeretem:)

Bianka írta...

Csúcs a tészta, viszont a kutya zabálnivaló :))))

Bea írta...

Ezek szerint csak én vagyok ilyen elmaradott, hogy nem ismertem a mákos tészta-lekvár kombinációt. :) De ezentúl gyakrabban fogom alkalmazni.

Na igen, remélem mindenki látja Vilma hasát! Itt a bizonyíték, hogy nem éheztetjük szegény kutyákat :) Sajnos nem túl fotogén egyik négylabú sem, nem szeretik ha fényképezzük őket, sok próbálkozásunk kudarcba fullad, pedig én is szeretném gyakrabban szerepeltetni őket.