2010. október 14., csütörtök

Kávétorta


Fogalmam sincs, hogy honnan vettem az ötletet, talán Mohától, talán Napmátkától, annyira rég forog már a fejemben. Már a nyáron volt egy szerencsétlen kísérletem, ez tehát a második, de lesz még harmadik is, mert nem tetszik a végeredmény:)
Illetve tetszeni éppenséggel tetszik, mert szép és mutatós, és még ízlik is, de valamiért nehéz, talán a tejszíntől, talán a zselatintól, nem tudom, valamit könnyíteni kell rajta, vagy valami vajmentes főzött krémmel vagy édes joghurttal (köszi!), nem tudom, hát, még próbálkozom.

A kedvcsináló után jöjjön a recept. Háromrétegű torta, alul egy nem túl vékony csokis tortalap, nevezetesen a Guinness-torta tésztája, rajta egy cseppet kesernyésebb kávéhab, azon meg a kicsit édesebb tejszínhab.

A tésztához a féladag kétharmadát használtam, tehát az eredeti adag harmadát:) Remélem, tudtok követni:).
Azaz:
- 0,85 dl Guinness sör helyett Soproni Démon
- 1 dl tejföl
- 1 (kicsi) tojás
- 84 g puha vaj
- 25 g kakaópor
- 84 g cukor
- 94 g liszt
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- csipet só

Az elkészítését az Andi már annyira szépen leírta, nem ismétlem meg. Megsütöttem, most nem repedezett halálra, de nem is akcióztam a recepttel, rácson kihűtöttem.
Visszatettem a kapcsos tortaformába, és jöhettek a krémek.

Kávés krém
10 gramm zselatint beáztattam egy dl langyos vízbe. 2,5 dl hideg tejszínt némi porcukorral kemény habbá vertem. A zselatint kis lábaskában felforrósítottam, hogy majdnem forrjon, levettem a tűzről, és belekevertem néhány kávéskanálnyi neszkávét. Aztán ezt összekevertem a tejszínhabbal (hőkiegyenlítéssel, azaz először a lábasba megy egy kicsi a hideg habból, alaposan összekeverem, megint egy kis hab, aztán ezt a már nem forró, fellazított keveréket öntöm bele a tejszínhabba). A tésztalapot nagyon vékonyan megkentem baracklekvárral, ráöntöttem a krémet, és mehetett néhány órára a hűtőbe, hogy jól megkössön.

Tejszínes krém
Ugyanaz, mint a fenti, csak kávé nélkül, picit édesebben, és csak 2 dl tejszínből. Ezt ráöntöttem a már megszilárdult kávéhabra, és mehetett ez is néhány órára hűlni.

Ilyen lett:



A tetejére kávézselét csináltam:
10 g zselatint felforrósítottam majdnem 1,7 dl vízzel, hozzákevertem annyi neszkávét, hogy szép színe legyen, meg egy kicsi cukrot, hogy ne legyen ütősen keserű. Egy tepsibe fóliát terítettem, és erre ráöntöttem a kihűlt (de persze még folyós) kávézselét.


A fóliával szépen ki tudtam emelni, amikor megkötött:

Éles késsel kockákra vágtam:


Aztán rádobáltam a torta tetejére.
A torta nem túl szép oldalát ecsettel lekentem tejszínnel, és beszórtam pirítottdió-morzsákkal.
Sajnos, nem sikerült éles képet csinálni a felvágott tortáról, de azért beteszek egy homályost, mert bennem mindig nagy igény van a tortabensőkre, gondolom, másokban is:)


És a napi cuki, csináltam egy kis krémsajtos Guinnesst is, az, azt hiszem, jól sikerült most is:) A nagy tortatálamnak ilyen édes pici testvére is van (köszi, Gyöngyi:))

12 megjegyzés:

tata írta...

ez nagyon finom volt, és egyáltalán nem nehéz. megpróbáltál elijeszteni tőle, miiii?????

Andi írta...

Végre elérkezett az ebéd utáni desszert ideje és megkóstolhattam ezt a csuda gyönyörűséget és nekem nagyon-nagyon ízlett, egyáltalán nem éreztem ütősnek, pedig képes vagy rosszul lenni a cukrászati sütik bármelyikétől, akár egy joghurtostól is! Ettől nincs semmmi bajom, esetleg csak annyi, hogy szomorú vagyok, amiért nem jut még egy szelet.

Az mit jelent, hogy a zselatint beáztatod? a port? vagy a lapot?

A Guiness-torta jól illett a kávéhoz és nagyon is kellett az a kis édes tejszín a tetejére. A díszítés meg egyenesen mestermű!

Köszönjük az életlen képet is, jól eltaláltad, hogy igényeljük a tortabelső képét.

Andi írta...

És a fotók is gyönyörűek!

Bianka írta...

Gyönyörű

Gál Edith írta...

FANNNNNTASZTIKUSSSS!!!
GYÖNYÖRŰŰŰ!!!
Valami fenséges lehet az ize is!
És az a kávézselé a tetején...:)
Le minden kalappal!

Főz és fecseg írta...

Gratulálok! Fantasztikusan néz ki és kár hogy én nem kóstolhattam meg! Mindenesetre elmentem a receptet.:)

Mazsolino írta...

Hogy a rézfán fütyülő rézangyalának a teremburáját nekijje, de jól néz ki!

Mazsolino írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Bea írta...

Ez a torta elvette az eszemet. Azt hittem, már írtam hozzá kommentet, de most néztem, hogy mégsem. :)

Csincsilla, te szoktad mondani, hogy a macerás dolgokat nem neked találták ki, de ahogy végigolvastam a receptet, ez a torta sem 5 perc alatt készülhetett el. :) Mindenesetre megérte a fáradságot, mert gyönyörű lett és már a képek alapján el tudom képzelni az ízét.

Azt a házhozszállítós cukrászatot te is megcsinálhatnád. A XV. kerületbe kérem szépen az adagomat. Munkaidőben pedig a XI.-be. Köszi! :)

Dia írta...

Szia
A zseleben ugye 10g es nem 10dkg a zselatin???

csincsilla írta...

Bocs, Dia, természetesen gramm, és nem dkg.

csincsilla írta...

javítom is rögtön.