2010. október 31., vasárnap

Sörös marharagu krumpligombóccal


Ezt az ételt egy kirándulós napra terveztem ezen a hétvégén, de a kirándulás még nem jött össze, az étel viszont elkészült. Nem tudom hány napos hétvége kéne, hogy minden beleférjen, amit elterveztem. Azt hittem, amikor Marcsitól plusz egy szabadnapot kaptunk, hogy most aztán biztosan nem lesz időhiányom. Csak képzeltem! Pedig ma még nyertünk is egy egész órát, amit kirándulás helyett a kiskertem rendbetételére fordítottam. Simán ki tudnék békülni a 25 órás nappal, és a négynapos hétvégékkel! :-)


A receptet megint Piszkénél találtam, és mint már említettem, egy kirándulásos napra akartam időzíteni, mert hosszan és lassan sül-fő a sütőben, nem kell vele sokat törődni. Leírom hogyan készült, mert bár szinte ugyanúgy csináltam, mint ahogy nála olvasható, azért volt egy-két apró eltérés.

Hozzávalók:

- 1,5 kiló marhanyak felkockázva
- 4 ek olaj
- egy nagy marék szárított trombitagomba (vagy 25 dkg gomba)
- 2 fej vörös és 1 fej lilahagyma
- másfél darab nagyobb sárgarépa
- 2,5 dl sör (én ennyit tudtam szerezni!)
- 1. tk. bors,
- só
- 2 babérlevél
- 1 ág rozmaring
- én még tettem bele plusz: egy kis maradék zöldpaprikát, egy paradicsomot negyedelve, egy kis zellergumó felét egydarabban, egy gerezd fokhagymát felaprítva és két evőkanál paprikakrémet

Egy nagyobb teflon serpenyőben megsütöttem a húst az olívaolajon, s amikor már szép piros volt a nagy része, rászórtam a durvára darabolt hagymát, megsóztam, és lefede hagytam, hogy levet engedjen. Amikor ez meglett, felöntöttem az egészet a sörrel, egy kis vízzel, és beleszórtam a fűszereket (sót, borsot, babérlevelet, rozmaringot, szárított erdei gombát, zöldpaprikát, paradicsomot, zellert, fokhagymát, nagyobb darabokra vágott répát, paprikakrémet). Mivel minden edényem műanyag nyelű, átöntöttem az egészet egy jénai tálba, lefedtem, és betoltam a 170 fokos sütőbe 3 órára. Közben néha ránéztem, ha kellett, öntöttem még egy kis vizet rá. Amikor a harmadik óra is megkezdődött, nekiálltam a krumpligombócoknak.

Hozzávalók a krumpligombóchoz:

- 40 dkg főtt áttört krumpli
- 10 dkg liszt (réteslisztet használtam)
- 1 csokor petrezselyem (vagy szárított, nekem most ez volt csak)

A krumplit felkockáztam, sós vízben megfőztem. Még forrón krumplinyomóval áttörtem, és hagytam hűlni. Amikor már jó langyos lett, összegyúrtam a liszttel és a petrezselyemmel, kicsike gombócokat formáztam és beletettem a ragu szaftjába, majd a krumpligombócokkal együtt még 15 percig sütöttem 200 fokon.



Nagyon tartalmas, különleges vacsora lett, a hús olyan puhára főtt, hogy szálaira omlott szét. Különösen jól esett volna egy jó nagy kirándulás után... (Ha nem sürget annyira az éhező gyermek, a fotó kedvéért áttehettem volna egy szép tiszta edénybe, biztos jobban nézne úgy ki. De elhihetitek, hogy élőben gyönyörű volt!)

11 megjegyzés:

Bianka írta...

Hű micsoda finomság, isteni lehet

tata írta...

ez elég jól néz ki! elég ütős! :)

Bea írta...

Elhisszük Andi, de így is nagyon jól néz ki, a jénaiban. :) Szeretem az ilyen lassan készülő, tartalmas ételeket. A lassan készülő alat azt értem, hogy békében hagyhatom, nem kell ott állni mellette.

Úgy látszik, megint egy rugóra jár az agyunk, mert én is sörös kaját csináltam hétvégén és természetesen nekem sem elég a három nap és a plusz egy óra semmire. :)

Hol vettél marhát? :)

Andi írta...

Ez is teszkós vagy ósanos volt, de már a mélyhűtőben várt egy ideje. Gondoltam, nagy baj nem lehet ha ennyire be van fűszerezve és ilyen sokáig sül/fő. És úgy is lett! :-)

csincsilla írta...

hű, marha jól néz ki:) hányan ettetek, hogy ekkora adagot csináltál???? és a gyerek megette?

mazsolla írta...

szerintem is akkor eshet a legjobban amikor nagyon ki van merülve az ember fizikailag és/vagy lelkileg. aztán pokrócba bebugyolálva, tv előtt, törökülésben benyomsz egy tányérral belőle, egy jó nagy szelet friss kenyérrel, majd elégedetten lefekszel ejtőzni. (amiből persze alvás lesz ;) ) mindezt úgy, hogy kint szakad a hó vagy az eső. húúúú:)

Andi írta...

milyen romantikus állapotban vagy...

mazsolla írta...

blőőeee

Andi írta...

elmúlt...

mazsolla írta...

ha felhívják rá figyelmem, mindig, nem tehetek róla :D

Hedvig írta...

Marha kívánatos! Megmutatom Janinak!