Addig-addig gondolkodtam, hogy bejegyezzem-e ezt a sütit, hogy ma rájöttem; napra pontosan egy hónapja készült. Akkor ünnepeltük ugyanis anyukám névnapját és apu ezt a finom pitét sütötte arra az alkalomra.
A gondolkodásom oka igazából az volt, hogy a süti nem lett tökéletes. Apa ugyanis elfelejtett egy mozzanatot: az alsó pitelap oldalát felhúzni a sütőformában, hogy egy mélyedést képezzen a gyümölcsöknek, így a leve szépen kifolyt az oldalán.
Ez a tény egyébként egy cseppet sem változtatott a süti élvezeti értékén, mindössze nem volt túl szép látvány. :)
De ahogy visszaemlékszem az ízére....! Gondolkodás nélkül meg tudnék enni belőle újra egy nagy szeletet, akár kifolyt belőle a gyümölcs leve, akár nem. Szóval ez az oka, hogy mégis megosztom veletek a receptet. :)
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 1 csipetnyi sütőpor
- 4 tojássárgája
- 20 dkg porcukor
- 75 dkg vegyes bogyós gyümölcs
- 3-4 evőkanál porcukor
- 2 evőkanál étkezési keményítő
Apu sütijébe ezek a gyümölcsök kerültek:
A gyümölcsöket megmossuk, megtisztítjuk, megszárítjuk.
A lisztet a vajjal, a sütőporral, a 4 tojás sárgájával és a 20 dkg porcukorral egy mély tálban összegyúrjuk. Ne ijedjünk meg, egy kissé nehéz lesz vele dolgozni (bár akinek van, hiper-szuper bizonyos márkájú mindent tudó robotgépe, annak nagyon könnyű lesz :) ).
Az összegyúrt tésztát két részre osztjuk, az egyik kissé nagyobb legyen, mert ez kerül majd alulra. Cipót formázunk belőlük és gyúródeszkán mindkettőt kerekre nyújtjuk. A nagyobbik lapot egy kivajazott-lisztezett 26 cm-es kapcsos tortaformába emeljük, úgy hogy a tészta széle a tortaforma oldalára kerüljön, ne csak az alját takarja be. - Ezt rontotta el apu, ő csak akkorára nyújtotta a lapot, hogy a forma alját fedje, nem tudom milyen meggondolásból.
A tészta alját megszurkáljuk villával és 180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt elősütjük.
A gyümölcsöt megszórjuk a 3-4 evőkanál porcukorral. Az étkezési keményítőt felengedjük 1 dl vízzel, ráöntjük a gyümölcsre és jól összekeverjük, vigyázva, hogy ne törjük össze.
Az elősütött pitére ráborítjuk a gyümölcsös keveréket, majd betakarjuk a másik lappal. Kissé rá is nyomkodjuk, főleg a szélénél. Villával megszurkáljuk a tetejét is, felvert tojássárgájával megkenjük. A közepére egy kis lyukat vágunk, hogy sütés közben a gőz távozhasson belőle. 180 fokon 30-40 percig, pirulásig sütjük.
Vaníliafagyival az igazi - mivel mással? :)
Anyu nem csak ezt a pitét kapta névnapjára. Én az Andi-féle vakondtúrás tortával készültem. :)
Bár az én tortám tökéletes állagúra és kinézetűre sikerült, mégis apu sütijének volt nagyobb sikere. Talán azért, mert elég hűvös volt aznap és a grillezés után jól esett a kertben a még langyos pitével melengetni magunkat.
3 megjegyzés:
Boldog névnapot. Mindkét süti nagyon guszta
Pedig milyen gyönyörű lett a vakondtúrás! :-)
boldog névnapot, igen:) és micsoda apukád van, nekiáll ilyen pitesütésnek, fantasztikus, szerintem úgy tökéletes ez a torta, ahogy van:)
Megjegyzés küldése