2010. október 22., péntek

Mézes krémes másként



Habár ennek a sütinek az ihletője Nati anyukájának a repcetje volt, anyu nem pontosan a recept szerint járt el, mert megijedt a 16 dkg zsírtól, amit a tésztába kellett volna tenni. Ezért ehhez inkább a saját receptjét használta, majd a krém készítésekor is változtatott néhány dolgon, többek között a tojás sárgáját kihagyta, mert attól tartott, hogy akkor a krém "nem tart majd annyira" - ahogy ő mondta. Ettől függetlenül én az eredeti receptet fogom most leírni, és ha valaki elkészíti, kérek szépen kóstolót!

Hozzávalók a tésztához:

- 45 dkg liszt
- 5 dkg kakaó
- 2 tojás
- 4 evőkanál tej
- 4 evőkanál olvasztott méz
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 16 dkg porcukor
- 16 dkg zsír

A hozzávalókat összedolgozzuk, és legalább 6 órát pihentetjük. Öt részre osztjuk, kinyújtjuk és a sütőlap hátoldalán egyenként megsütjük. Anyu előbb említett receptjénél részletesen leírtam a tésztasütési hadműveletet

Hozzávalók a krémhez:

- 5 dl tej
- 3 kanál liszt
- 2 tojás sárgája
- 25 dkg porcukor
- 3 dkg Ráma (vagy vaj)

A tejeben a lisztet és a tojások sárgáját folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük. Félretesszük hűlni. A vajat a porcukorral simára keverjük, majd a kihűlt masszát is hozzáadva elkészítjük a krémet. A kihűlt lapokat ezzel a krémmel megtöltjük.



Anyu a vajas porcukorhoz még 3 evőkanál kakaót adott, végül még egy kis csokimázzal is bevonta a süti tetejét. Olyan gyorsan elfogyott, hogy alig tudtam pár képet készíteni róla.

6 megjegyzés:

Bianka írta...

Alapjáraton is szeretem, de ez is isteni lehet

csincsilla írta...

köszi a receptet, meg kéne tanuljam ezeket a klasszikusokat, valahogy félek tőlük, öt lap, olyan macerásnak tűnik, pedig én is nagyon szeretem.

Andi írta...

Három lapot sütött, mert szerinte is mindennek van egy határa.

Nati írta...

öt lappal a tutti:-)
s zsír helyett használható margarin is.
a recept olyan régi, hogy anyu már akkor sütötte amikor én járni tanultam, ráma akkor még nem volt nagyon...
mivel gyorsan elfogyott, akkor gondolom a kóstolóm elmarad:-)

Bea írta...

Na végre, nem csak én írok a szüleim sütési-főzési élményeiről. :)
Én sem állnék neki soha a mézes krémesnek, de annyira szeretem! Ez a változat újdonság számomra, de ahogy elnézem, egy fél tepsivel fel tudnék falni belőle most így hirtelen.

Andi írta...

Nati, szívesen tesztelnénk az ötlapost!