2010. október 17., vasárnap

Meggyes máktorta


Ez az első igazi, azaz többszintes tortám, ami nem a kukában landolt!!! Nagyon örülök, mert anyu szülinapjára sütöttem, és nyilván be fog perelni a kompromittáló képekért, amelyeken látszik az a bizonyos szám a tetején, de ez nem az ő éveinek a száma, hanem mondjuk a szomszédé... A tortát Kiskukta blogjában találtam, és a tésztájába elhasználható 10 db tojásfehérje miatt akartam kipróbálni. Mielőtt nekiálltam volna a sütésnek, Moha meggyes máktortáját is áttanulmányoztam, és ott is fontos információkra bukkantam.

A hozzávalók felsorolása előtt fontos megemlítenem, hogy a legalapvetőbb hozzávaló a meglévőnél kétszer vagy uszkve háromszor több felület a konyhában, mert ez a torta igencsak helyigényes. A lapokat várakoztatni, sütni, majd hűteni kell, miközben a kétféle krémnek is valahol el kell készülnie, hűlnie kell. Tehát bármekkora konyhája van valakinek, biztos hogy még egyszer akkorára lesz szükség. Nagyon nehezen, de megoldottam ezt a feladatot lakáscsere nélkül. Kezdem a leírást.


Hozzávalók a tortalapokhoz:

- 10 tojásfehérje
- 30 dkg cukor
- 30 dkg mák
- 4 db 25 cm átmérőjű kör sütőpapírból kivágva

Kicsit gondolkodnom kellett a 25 cm-es kör előállításán is, mert nekem csak 23 cm-es tortaformám van, de abból legalább van kettő. Most ezeknek nem sok hasznát vettem. Végül 25 cm-es lapokat rajzoltam ki úgy, hogy a kapcsos forma karimáját kikapcsolt állapotban rajzoltam körbe.

Amúgy lehetne a lapokat 4 db tortaformában is sütni, de nem érdemes emiatt a torta miatt ilyen nagy költségbe verni magunkat, teljesen megfelelő a sütőpapírforma, mert a rajtuk elkent tojásfehérjehab, nem folyik le róla, remekül tartja a formáját. A papírt kicsit nagyobbra vágtam, hogy a mozgatáskor könnyebb legyen megfognom és felemelnem vagy áthúznom őket. Nagyon fontos viszont sütőlapokat vagy lapos tepsiket használni, hogy könnyebb legyen felhúzni rá és lehúzni róla a lapokat.

A tojásfehérjét csipet sóval felvertem, több részletben hozzáadtam a cukrot, és ezzel jó kemény habot vertem. Végül amennyire tőlem és a robotgépemtől telt, óvatosan belekevertem a darált mákot is a habba. A négy darab sütőpapíron igazságosan elosztottam és tortalappal szétterítettem a krémet a berajzolt határig, kábé 1 cm magas köröket kaptam. 180 fokos sütőben légkeveréssel kettesével sütöttem őket, míg szép színük nem lett.

Ez idő alatt nem mertem nekiállni még a mosogatásnak sem, mert nem tudtam, hogy nagyjából mennyi idő alatt sülnek meg a lapok. Az első előtt jó sokáig ültem, befelé bámulva az üvegablakon, mert a másodiknál jutott csak eszembe, hogy mérjem az időt. A második adag 15 perc alatt sült meg, az első nekem sokkal hosszabbnak, 20-30 percnek tűnt. Sütés után kihűtöttem a lapokat.


Hozzávalók a meggyes krémhez:

- 80 dkg friss vagy fagyasztott meggy, vagy 2 üveg meggybefőtt
- 60 gramm étkezési keményítő
- 1/2 kiskanál őrölt fahéj
- 1/4 kiskanál őrölt szegfűszeg
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 evőkanál cukor
- 3 dl víz (ha kell)

Szerintem érdemes ezzel a töltelékkel kezdeni, mert ennek a lehűtése tart a legtovább. A két forrásblog gondos áttanulmányozása után leírom mindhárom verziót, legalábbis ahogy én értettem. Nem volt azonban teljesen világos, hogy a meggy magozva, vagy maggal együtt legyen-e 80 dkg, de majd a későbbiekben kiderül mindenki számára, hogy teljesen mindegy.

Friss meggyből:

A kimagozott meggyet szűrőbe téve felfogjuk a levét, ha nincs 3 dl, akkor kiegészítjük vízzel ennyire. Ebbe lébe tesszük a cukrot, a fahéjat, a szegfűszeget és az étkezési keményítőt. Közepes lángon kevergetve besűrítjük, végül hozzáadjuk a meggyet is.

Befőttből:

Az elkészítés ugyanez, csak itt a befőttek levéből mérünk ki 3 decilitert.

Fagyasztott meggyből:

A fagyos meggyet feltesszük főzni, amikor kiolvadt, lemérjük a levét, ha ez nincs 3 dl, akkor annyi vízzel egészítjük ki, hogy annyi legyen. Hozzáadjuk a cukrot, a fűszereket, és együtt főzzük fel.
Mikor felforrt a keményítőt elkeverjük kb. 1,5 dl hideg vízben, majd a meggyes keverékhez adjuk, felforraljuk, lehűtjük.


Nálam ez úgy zajlott, hogy a mélyhűtőből elővett meggy összesen nem volt 80 dkg, csak csomagolással együtt valami 70 dkg. Beleöntöttem a lábosba, ekkor vettem észre, hogy egy része, nincs kimagozva, hát nekiálltam magozni, ezáltal megint csökkent a súlya. Magozás közben jöttem rá, hogy maggal együtt csak a cseresznyét szoktam eltenni... Nem gond, adtam hozzá egy fél citrom levét, hogy a jellegtelen cseresznyének kicsi ízt adjak. Ekkor elég savanyú lett a keverék, édesítettem egy zacskó vaníliáscukorral (mert nekem nincs vaníliakivonatom), és 3 evőkanál cukorral (elég lett volna kettő). Mielőtt cukroztam, lemértem a felolvadt gyümölcs levét, ami több, mint 4 deci volt, ezért ebből vettem el a keményítő kikeveréséhez 1,5 decit. Gyorsan betettem a hűtőbe, hogy ez visszahűljön. Amikor lehűlt, a kimért keményítőt csomómentesre kevertem ebben a lében, és beleöntöttem az addig jól elforralt fűszeres cseresznyés meggybe. Azonnal és igen erősen besűrűsödött; ekkor gondoltam rá először, hogy a kevesebb meggyhez kevesebb keményítő is elég lett volna, de szerencsére ezzel nem tudtam elrontani. Az erkélyre tettem ki hűlni és sokszor megkevertem, hogy gyorsítsam a folyamatot.


Hozzávalók a fehér krémhez:

- 3 dl tej
- 3 evőkanál búzadara
- 10 dkg vaj
- 7 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor

A darát a tejben sűrűre főztem, és amíg hűlt, a szobahőmérsékletű vajat kihabosítottam a cukorral, végül a lehűlt tejbegrízt is hozzáadtam.


Ezt volt a legegyszerűbb elkészíteni, itt csak annyit hibáztam, hogy a vaníliás cukrot már az elején beleszórtam a tejbe, ezért igencsak kellett kevergetnem, hogy oda ne kapjon. Annyira örülök, hogy csak egy pici részen égett oda! Gyorsan hűlt, gyorsan lehetett haladni ezzel a töltelékkel.


Amikor a lapok nem égtek meg és nem törtek apró darabokra, amikor a meggyes krém nem volt cseppfolyós, hanem szépen kenhetőre sűrűsödött, és amikor a grízes töltelék nem vált kőtömbbé, akkor éreztem, nekiállhatok a torta összeállításának.

Összeállítás:

A tortatálra tettem az egyik legkevésbé csinos lapot, rákentem a meggyes krém felét. Ezután kiválasztottam a következő lapot, és ezt ráhelyeztem, majd megkentem a grízes krémmel. Jöhetett a következő lap és erre a meggyes krém másik fele. Az egészet befedtem a negyedik lappal, folpackkal letakartam és betettem éjszakára a hűtőbe.

Itt már tényleg csak annyi történt, hogy bár a lapokról kicsit nehéz volt a sütőpapírt úgy lehúzni, hogy ne sérüljenek meg, de sikerült, és kizárólag csak az utolsó, a legfölső lap repedt el, nyilván azért, mert csak az látszott egyedül a négy közül.

A hűtőből elővéve a tetejét porcukorral meghintjük
(ez legalább kicsit elfedi a repedést), és átnyújtjuk az ünnepeltnek.


Három tojásfehérjém volt a mélyhűtőben, innen indult ez a tortasütési hadművelet, ezeket szerettem volna csupán feldolgozni, mert nem szeretek kidobni semmit. Néhány hozzávaló beszerezése és kétóra munka után összeállt a torta. Nem lett volna egyszerűbb kidobni azt a három tojásfehérjét? De nem ám! Mindenkinek nagyon ízlett a végeredmény (még Tomának is!), bár Mazsi csak a tölteléket ette ki a lapok közül, mert a mákot nem szereti, de legalább Ercsi megehette meghagyott lapokat, mert ő meg a tölteléket nem szereti, viszont a mákot imádja. Viki, miután befalt egy hatalmas szeletet, a maradék fél tortát becsomagoltatta magának. Ilyen tökéletes családom van nekem! :-)


Amikor legközelebb csinálok ilyen tortát, Toma ötlete alapján egy citromos mázzal fogom azt bevonni. Nahát akkor, boldog szülinapot, Mama és Tata!


Ezen a képen látható Új-Cucu, amit (vagy akit) Tomától kaptam szülinapomra. Az egész gépet alkatrészenként rakta össze nekem, és már egy ideje ezzel írom a blogot is. Imádom, mert nemcsak gyönyörű, hanem gyors és halk is!

16 megjegyzés:

Bianka írta...

Sok boldogságot anyukádnak és szerintem nagyon guszta a torta

csincsilla írta...

hát, megint tele vagyok mondandóval! Próbálom sorjában.
1. kaptam belőle egy akkora szeletet, hogy elfedte a fél íróasztalomat, szóval alaposan tudtam tesztelni. pontosan olyan frenetikusan jó volt, mint amit vártam tőle. és még gyönyörű is. szóval tökéletes egyszerűen, nem az a gejr édes/vajas/zselatinos/hánytatós.
2. isteni családod van, tökéletes a felépítésük, gratulálok!
3. remélem, mindenki hallotta, hogy mit kér az Andi legközelebb, mindenesetre gyorsan, mert ezentúl minden héten tortát süt.
4. nem lett volna elég, ha csak rajzolod a kört, és nem vágod ki? vagy akkor kettő nem fért volna el?
5. már gondolkodom, hogy tudnám máktalanítani a tortát, hogy nálunk is mindenki megegye.

csincsilla írta...

ja, és boldog szülinapot az ünnepeltnek:)

Andi írta...

Köszi Bianka, Csincsilla!

Amikor kivágtam a négy kört, akkor jutott eszembe, hogy mi a fenének vágtam ki, elég lett volna körberajzolni. Így se fért el egymás mellett kettő, csak egymás alatt/fölött (ezért kellett a légkeverés).

Bea írta...

Nagyon boldog szülinapot kívánok anyukádnak, és utólag még egyszer nektek is! :)

Gyönyörű lett a torta, én is meg fogom csinálni! Imádom a meggyet is és a mákos sütiket is szeretem. Soha többet nem akarom hallani tőled hogy nem tudsz tortát sütni, mert itt a cáfolat! :)

Andi írta...

Köszi Bea! :-)

Mazsolino írta...

Mondhatja nyugodtan, hogy nem tud, úgyse hiszi el senki! :)
Nagyon boldogat az ünnepelteknek!
Gyönyörű a torta!

Moha írta...

Anyukádnak boldog születésnapot!
Örülök, hogy ilyen sikert arattál a tortával! Mi is azért kedveljük, mert nem túl édes, finom, különleges ízű.
CSINCSILLÁNAK: Máktalanítás: a darált mákot cseréld le dióra, mandulára, mogyoróra, amelyiket szereted! A megyyes-grízes krém ahhoz is passzol, finom lesz!

Andi írta...

Mazsolino, Moha, köszönöm szépen! Moha, neked külön köszi a receptet és a sikerélményt!

Moha írta...

Andi nagyon szívesen! Ráadásul nem is a legegyszerűbb tortámnak álltál neki, de hát egy édesanya kedvéért mindent:)

Andi írta...

Azt mondod? Lehet, hogy felbátorodom és körülnézek jobban a tortáid között! :-)

Bea írta...

Megcsináltam, Andi! :) Ugyanolyan szép lett mint a tiéd. Ez lesz a holnapi karácsonyi menü desszertje. Nagyon kíváncsi vagyok a fogadtatására. Köszönöm a receptet, nagyon egyszerű süti, könnyű volt vele dolgozni.

Vicuska írta...

Ezt a receptet én is elmentem, megsütöm!

Andi írta...

Vicuska, ez a torta álmaim tortája! Nagyon finom, muszáj kipróbálni. Én is most gyűjtögetem a tojásfehérjéket a következő adaghoz.

Vicuska írta...

Szerencsémre :) van a mélyhűtőmben tojás fehérje, be szoktam zacskózni, ha csak a sárgáját használom éppen....

Andi írta...

Igen, én is ezt csinálom, de nagyon lassan gyűlik össze 10. Majd meglátod, ha rákattansz erre a tortára, hogy milyen soká jön össze egy újabb adaghoz.