2008. július 26., szombat

Gyros


A gyros receptjét a Főzőiskola című szakácskönyvben találtam, és már évek óta gyakran készítem. A recept sertéscombot ír, én általában filézett csirkecombból szoktam csinálni, habár sokszor készítettem filézett pulykacombból is, de volt már olyan, hogy csirkemellet pácoltam, mert nem volt más itthon ... nem lehet megállítani, ha gyrosra vágyom!

A recept: 750 g sertéshús, 1/8 l olaj, 1 ek. szárított kakukkfű, 1 ek. szárított oregáno, 3 fokhagymagerezd, só, bors. Van egy egyszerűbb pác is, méghozzá az, amelyiket Mazsi hozta Görögországból: gyros fűszerkeverék. Én most nem ezt használtam, mert tudom, hogy nem lehet mindenkinek ilyen kincse, hát tanuljátok meg a pácot!

Elkészítem a páclét, a fokhagymákat ezzel a speciális reszelővel lereszelem. Nekem eddig nem jött be semelyik fokhagymanyomó se: volt amelyiket órákig kellett utána mosogatni, fogpiszkálóval kiszedni a lyukakból a fokhagymát, volt olyan, ahol orrán-száján jött a fokhagyma hatalmas, kilapított darabokban és a legutóbbi, az ikeás, egyszerűen eltört. Úgyhogy most ilyet használok ha egynél több gerezd fokhagymát kell pépesítenem:




Ezt csak érdekességként raktam fel. Szóval elkészítem a pácot, általában dupla adag gyrost szoktam csinálni és egy kisebb adagot azonnal beteszek a mélyhűtőbe ... sokszor mentette meg már az életünket ínséges időkben.




A húst vékony csíkokra vágom és kis adagonként belekeverem a páclébe. Igyekszem úgy kevergetni, hogy minden négyzetmillimétert bevonjon a finom páclé. Pár órától akár pár napig is állhat a hűtőben. Ha kis adagokban sütöm, akkor a serpenyőbe maximum annyit teszek, hogy pont befedje a sperpenyő alját, ha egyszerre sokat akarok sütni, akkor sütőben, sütőzacskóban készítem.


A számomra ehetetlennek ítélt részeket Zokni szokta megkapni és úgy tudom, mindig nagyon örül neki :-).


Zokni itt is épp éhezik egy kerti sütögetés alkalmával!

11 megjegyzés:

Névtelen írta...

Mindig csak "szegény" Zokni, az anyukájára nem gondolsz az ehető részekkel?

Névtelen írta...

Drága Andi néni! Ha tudnád milyen fimon az amit Te nem nevezel ehetőnek. hmmmmmmmmmm kéz nyal-nyal és köszönöm!!

Névtelen írta...

ezt a képek ééén csináltaaaam!!! vihi
ÉS Zokni anyukája ne aggódjon, ide sem jut el semmi ehető.......:D

Andi írta...

De bizony szoktam gondolni anyukára is, de közben jóízűen felfalok mindent! :-)
Zokni, lécci ne nénizzél, tegezzél nyugodtan és nagyon szívesen!
Mazsi, kicsit túlzol, hogy semmi nem jut el, néha szoktam küldeni, valld csak be nyugodtan!

Névtelen írta...

néha igen! (hangsúly a néhán!!!! :D)

Andi írta...

De bolond vagy teeeee!

Névtelen írta...

Büntessük meg eme hanyagsága miatt, hogy nem juttat el hozzánk semmit. Kötözzük meg és zabáljunk fel előtte mindent, neki meg csak hagy csorogjon a nyála :)

Névtelen írta...

Andi vazze! Agggyá anyának enni, me megharaplak!!

Andi írta...

:-))

Névtelen írta...

poczak sose beszélne ilyen csúnyán!

Névtelen írta...

Tatám! Majd ha Poczak ovis lesz ott majd ráragad a sok csúnyaság, de még az is lehet, hogy a játszótéren is. Sajnos nem lehet kikerülni csak egy dologgal.Nem szabad felbosszantani őket, AZ ANYUKÁJUKNAK MINDIG KELL ADNI A SOK-SOK FINOMSÁGBÓL :)