2008. szeptember 11., csütörtök

Ilonka néni savanyúléje


Azt sajnos nem tudom, ki az az Ilonka néni, mert a receptet Micikétől kaptam. Tesóm egyszer megkóstolta Micike nagynénjének (Erzsikének) a savanyúságát és azt mondta, legközelebb csináljak ilyen uborkát, annyira ízlett neki. Én nem tudom milyen lesz, nem kóstoltam, de tesóm kívánságára természetesen megcsináltam.

Hozzávalók:
  • 1 l víz
  • 2 dl ecet (de nénikém kevesebbet szokott tenni, ízlés kérdése)
  • 15 dkg cukor (de inkább ízlés szerint)
  • 3 dkg só
  • 1 mk borkénpor
  • bors, mustármag, babérlevél, tormaszelet (koriandermag)

A lét egy nappal előtte kell elkészíteni. A fűszereket az üveg aljára tenni, rá az uborkát (vagy bármi mást, amit akarunk), ráönteni a levet, lezárni és egyszer csak kész. Fa vagy műanyag tárolóban is lehet készíteni. Az érés sorrendjében bármikor utána lehet tölteni a zöltségeket.

10 kg uborkához 12 db kétliteres üveg kellett és 8 liter savanyúlé (plusz az ecet, mint lé). Nagyon kíváncsi vagyok, milyen lesz! (Igazán jó ízű uborka lett belőle, csak kicsit megpuhult. Még meg kell tudnom a titkos receptet, hogy mitől marad kemény, de az is lehet, hogy az uborkám volt már eleve ilyen... Mindig így fogom készíteni! 2008.10.24.)

11 megjegyzés:

csincsilla írta...

mért, eddig milyen levet használtál?

Andi írta...

ugyanazt, amit az almapaprikánál... és majdnem mindig megromlottak az uborkák. nem is értem, mi történhetett. ezért tavaly már nem tettem el ubit, csak paprikát, de most ezt kipróbálom.

Névtelen írta...

mikor lehet megkóstolni?? (hozzákmá!) :)

Andi írta...

Átvitték! Készítsd a helyet a paradicsomjaidnak! És Éva is (meg a többiek :-)))

Andi írta...

Ez tényleg nagyon finom savanyúság, mindig fogok ilyet csinálni! (2008.10.22.)

Kriszta írta...

Szia Andi!

Hadd kérdezzem meg, hogy mennyit teszel bele a bors, mustármag stb.-ből? Szeretnék valami hozzávetőleges mennyiséget tudni, mert találomra nem merek nekiállni. :( Azt sem szeretném, ha nem lenne jó ízű a végeredmény.

És kaprot nem tettél az üveg aljába?

Köszi előre is a választ.

Andi írta...

Szia Kriszta,

hát nagyjából egy evőkanál bors, 2-3 evőkanál mustármag, 1 szál torma. Kaprot nem tettem bele, de csak azért nem, mert a recept nem írta. :-) Szerintem nem rontaná el!

Azt hiszem, lehetetlen elrontani a fűszerekkel, szóval szórhatod bele bátran!

Névtelen írta...

Az ecet 10 vagy 20 százalékos? Éva

Andi írta...

Fú, hát én már nem emlékszem, de 10%-osra tippelek 1 liter vízhez. Ez tényleg lényeges kérdés, nem is értem, miért nem írtam meg! Elnézést!

Jutka írta...

Minden liter vízhez 2,5 dl 10% -os ecetet, 15 dkg cukot, 3 dkg sót, 1 mokkáskanálnyi borkénport keverünk. Füszerei: fekete bors, mustármag, köménymag, babérlevél, tormaszelet, kapor...izlés szerint ki mit szeret. Sem főzni, sem gőzölni nem kell.
Én kecskeszarv paprikához-csípős-höz semmilyen füszert nem teszek.

Andi írta...

Köszönjük, Jutka!