2010. szeptember 14., kedd

Semifreddo fehér csokis gyümölcsszósszal


Nyers tojással etettem a családomat, és mindnyájan túléltük. Ebből persze nem lesz rendszer, de gondoltam, kicsit felnyomom az adrenalinszintemet.
Ezzel a recepttel kb. annyi ideje kacérkodom, mint  a konyhairobotgép-beszerzéssel, úgy látszik, sok mindennek most jött el az ideje.
Jamie Oliver receptje, még A pucér szakácsból (szegény Jamie, tisztára hülyét csináltak belőle, a Spektrumon koloratúrszoprán nyökögő szinkront kapott, ez a fordítás meg egyszerűen tragikus, gondolom, lazára akarta venni a fordító a figurát, de elég volt egy-két év, és a kiadásakor még csak vacak fordítás mára olvashatatlan rémséggé vált, pedig a receptek annyira jók lennének, ha odáig el tudna jutni az ember).
Szóval úgy kb. be is tartottam mindent, és finom is lett nagyon.

Hozzávalók:
- 5 dl tejszín (hatot használtam, mert kétdecis poharaim voltak)
- 4 nagy tojás
- vaníliakivonat vagy vaníliáscukor
- csipet só
- porcukor, ízlés szerint
- egy evőkanál finom és erős rum (ez saját fejlesztés:))

Külön fel kell verni habbá a tojásfehérjéket és a tejszínt, egy harmadik edényben pedig nagyon habosra keverni a tojás sárgájákat a cukrokkal, sóval, rummal. Utána gyorsan, de azért gyengéden összeforgatjuk a három masszát, és már kész is van.
Én kis mascarponés dobozkákba töltöttem (ha jól emlékszem, 8-10 darab lett összesen), úgy mentek a fagyasztóba néhány órára. Elég szépen ki lehetett borítani belőlük, késsel kicsit rásegítve. Kicsit nagy adagnak tűnik, de meg lehet vele birkózni:)

Forró, fehér csokis gyümölcszósszal ettük, isteni volt, tényleg.

A gyümölcszószhoz kb. egy kilónyi vegyes piros fagyasztott gyümölcsöt (most éppen eper, meggy és ribizli) felengedés nélkül két dl víz társaságában feltettem főni, amikor felforrt, már le is vettem. Belekevertem egy csipet sót meg kb. 10 dekányi fehér csokit. Úgy emlékszem, cukor már nem is kellett hozzá külön, de ez ízlés kérdése.

3 megjegyzés:

Andi írta...

Uhhh de durva! Ezt a gyümibe beleolvasztott fehércsokit ki kell próbálnom!

Bianka írta...

Ez valami fenséges

Bea írta...

Nagyon szép lett a kép, gratulálok! Annyira illik a gyümikhez az a tányér. Soha nem hallottam még erről az édességről, majd legközelebb amikor napsütéses időjárás lesz, kipróbálom. Így még én is elviselem a nyers tojást. :)