Hozzávalók a tésztához:
- 15 dkg hideg vaj
- 35 dkg liszt
- kevés só
- 1 tojás
A töltelékhez:
- 5 dkg vaj
- 1 fej hagyma apróra vágva
- 20 dkg zöldborsó
- 10 dkg sonka kockára vágva
- 25 dkg ricotta
- só, bors
A hideg vajat morzsoljuk el a liszttel, kevés sóval. Adjunk hozzá kb. 4-5 evőkanál vizet és gyúrjuk tésztává. (Vigyázat! A tojást ne gyúrjuk hozzá, apukám véletlenül megtette.) Formázzunk belőle cipót, csomagoljuk folpackba és tegyük a hűtőbe amíg elkészítjük a tölteléket.
Egy serpenyőben olvasszuk fel az 5 dkg vajat, adjuk hozzá a hagymát és pároljuk üvegesre. Ezután keverjük bele a borsót. Néhány percig fedő alatt pároljuk-puhítjuk, majd hozzáadjuk a sonkát is pár perc alatt összefőzzük. Végül a ricottát is hozzákavarjuk, ízlés szerint sózzuk-borsozzuk és levesszük a tűzről. A tölteléket langyosra hűtjük.
A tésztát kb. fél centi vastagságúra nyújtjuk. Egy pohár segítségével köröket szúrunk ki belőle, a töltelékből a közepükre halmozunk. A felvert tojással bekenjük a körök széleit és félbehajtjuk, batyukat formázunk belőle. Ujjunkkal jól összenyomjuk a széleket, nehogy sütés közben kifolyjon a töltelék.
Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk a batyukat és a tetejüket is megkenjük felvert tojással. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük.
Az apró batyuk mellé apu sütött nekünk egy nagyobbacskát is, amit Imivel megfeleztünk. A sütés utáni napon ettük, ekkor a tésztája már egy picit száraznak tűnt. Valószínűleg a tojás nélkül omlósabb, puhább lett volna. Az íze azonban még ekkor is nagyon finom volt!
5 megjegyzés:
Csókoltatom az aput!:)
nagyon csinos lett! a ricottát különösen szeretem, bírom, hogy ilyen kísérletező a család:)
Nagyon guszta, isteni
Nagyon csinosak, imádom az ilyen töltött tésztácskákat!
Köszi, Ildy, tesóm vagy én feltétlenül átadjuk. :)
Na és persze a többieknek is köszi, apu örülni fog.
Megjegyzés küldése