2010. szeptember 9., csütörtök

Tök, sajtos fehérmártásban


Hát, olyan semmi különös, de én egy hétig is elvagyok rajta, ha muszáj, mint például most, mert csináltam egy jó nagy tepsivel, és úgy tűnik, senki sem eszi a családból rajtam kívül. Egyébként nagyjából Horváth Ilona recept. Ha hozzájutok valami jó kis friss tökhöz, akkor mostanában főleg az Andi-féle töltöttet szoktam belőle csinálni, rizs nélkül, de most valami húsmentesre vágytam. A tökfőzeléket ugyan szeretem, de valahogy unalmasnak találom magában, és a feltétgyártáshoz már nem volt sem kedvem, sem energiám, szóval így lett ez a fehérmártásos tök, az meg már csak az extra haszon volt, hogy minden maradék sajtot el tudtam bele használni.

Hozzávalók:
- egy-két tök
- két nagy csokor kapor
- vaj, tej, liszt a besamellmártáshoz
- só, bors, szerecsendió
- tejföl
- sajt

A tököket meghámoztam, kibeleztem, dobókockányira felkockáztam (meditáláshoz kiválóan alkalmas). Forró vízben néhány perc alatt megfőztem, leszűrtem. Közepesen sűrű besamelt készítettem egy kis lábasban, sóztam, borsoztam, belereszeltem némi szerecsendiót. Hozzákevertem egy nagy pohár tejfölt, meg eltüntettem bele a hűtőben árválkodó sajtokat, a krémsajtot csak belenyomtam, a kemény sajtokat meg belereszeltem. Hozzáadtam még az apróra vágott kaprot is.
Egy nagy tepsit kivajaztam, beleöntöttem a tökkockákat, rá a mártást, villával átkevergettem. A tetejére még reszeltem sajtot, és mehetett is a forró sütőbe egy aranybarnárapirulási időre. És azóta is eszem.


3 megjegyzés:

Andi írta...

Kevés paradicsomkarikát még tennék közé, (vagy húst), de így is finomkának tűnik. Meg occsónak!

Bianka írta...

Nagyon izgalmas, finom lehet

Bea írta...

A legfőbb erénye, hogy egyszerűnek tűnik. :) Én is nagyon szeretem a tököt, ezt feltétlenül ki kell próbálnom.