2010. szeptember 17., péntek

Vaníliás-körtés papucsok

Ahogy elnézem, a hónap sztárja a körte lett a blogunkon, hiszen ez már zsinórban a harmadik körtés süti bejegyzés. Az előző kettőhöz képest, ez egy picit más, hiszen nem kevert, hanem leveles tésztával készül.

Múlt hét végén véletlenül Benke Laci bácsi műsorára kapcsoltam és pont ennek a sütinek az elkészítését kaptam el. Laci bácsi akkor már félig kész volt vele, kb. 3 perc múlva pedig már a pirosra sült körtés papucsokat láthattuk a tévében. És ez a 3 perc nem nagy túlzás! Az egész sütemény kb. 40 perc alatt készül el onnantól számítva, hogy kibontom a leveles tészta zacskóját...


Hozzávalók:
- 50 dkg leveles tészta
- 2 körte
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 3 dl tej
- 2 evőkanál cukor
- mazsola
- szegfűszeg
- tojás a sütemény lekenéséhez

Mivel nemrégiben volt egy jó kis akció a Lidl-ben, jó pár csomag leveles tészta várakozott a mélyhűtőmben további felhasználásra. :) Így tehát előző nap kivettem a fagyasztóból és szobahőmérsékleten szép lassan felengedett.


A tésztát gyúródeszkára fektettem és szabályos, nagy téglalappá nyújtottam. 12 részre felvágtam, figyelve hogy nagyjából egyenlő oldalhosszúságúak legyenek. A lehulló szélből összeállítottam még egy tizenharmadikat is.

3 dl tejből, 1 csomag vaníliás pudingporból és a cukorból sűrű vaníliapudingot főztem és kissé kihűtöttem. Amíg hűlt, megpucoltam a körtéket és nyolcadokra vágtam.

Mindegyik négyzet közepébe pudingot kanalaztam, ezekbe belenyomtam egy-egy nyolcad körtét, úgy hogy a szélesebbik oldaluk nézzen felfelé. Megszórtam néhány szem mazsolával.


A négyzetek egyik sarkát ráhajtottam a körte tetejére, majd a vele szemben lévő sarkot ráhúztam erre. Egy-egy szem szegfűszeggel tűztem meg.

Sütőpapírral borított sütőlapra emeltem a batyukat, majd felvert tojással lekentem mindegyiknek a tetejét. 200 fokos sütőben kb. 10 percig sütöttem, amíg szépen megpirultak.

Tálra rendeztem, langyosra hűtöttem és csak ekkor szórtam meg fahéjas porcukorral.


Pontosan olyan finom lett mint amilyennek vártam. Holnap készíthetem a következő adagot, mert 13 darab hat emberre nagyon kevésnek bizonyult. :)

Egy hétközapon, munka után sem nagy fáradság megsütni, úgyhogy bátran ajánlom mindenkinek, aki rossz hangulatban van a főnöke vagy csak egyszerűen az őszi időjárás miatt. Ez a süti garantáltan jobb kedvre derít mindenkit. És még mosogatni sem kell sokat utána. :)

9 megjegyzés:

Bianka írta...

ÁÁÁÁ igen én is szertenék enni belőle :)))

Nagoyn guszta

Mézigörl írta...

Jujj, de jól néznek ki!

Andi írta...

Hát ez egyszerűen fantasztikus! És az a tányér telitalálat! Szuper az egész! Biztosan jól működne a körtebefőttemmel is.

Ildy írta...

Mazsolát kidobni, aztán jöhet!:) Klassz!

Bea írta...

Köszi mindenkinek! :)

Ma megcsináltam a következő adagot. Mivel már csak 1 db körtém maradt és a vaníliapudingom is elfogyott, ezért körtés-karamelles és barackos-puncsos változatok születtek. Mindenhogyan nagyon finom. Andi, bátran próbálkozz a befőttel is, csak jól csöpögtesd le előtte.

csincsilla írta...

Bea, lassan pékséget kell nyissál, ez már annyira profi, a végeredmény is, meg a sorozatgyártás is, nagyon-nagyon csinosak! ez a szegfűszeggel való tűzködés meg teljesen elbűvölt, zseniális, ez rá a pontos kifejezés. a gyerekeim imádják az ilyesmit, egyszer, ha nagyon jók lesznek, csinálok nekik:)

Mazsolino írta...

Nagyon szép és nagyon finom volt! Várom a többi változatát is! Almásat pl.! :)
A szegfűszeges "patent" nekem is nagyon bejött!

Mézigörl írta...

Tegnap elkészítettem! Imádtuk! :) Köszi a receptet!!!!

Bea írta...

Engem is a szegfűszeges megoldás hozott lázba :) Igazad van tesókám, almásat is kellene csinálni.

Csincsilla, szerintem nem kell, hogy túl jók legyenek a gyerekek ahhoz, hogy ezt elkészítsd. Olyan gyors és egyszerű, hogy megcsinálhatnád nekik csak úgy. :)

Mézigörl, nagyon szívesen! Örülök, hogy ízlett. :)