2010. szeptember 5., vasárnap

Krumplis lecsó

Eddig nagyon igyekeztem kerülni a lecsó-témát, hiszen kedves blogszerző társaim már bemutattak két félét is. Csincsilláé számomra teljesen újfajta megközelítése a lecsónak, Andié már egy kicsit közelebb áll ahhoz, ahogyan én készítem, de a pirospaprika hiánya miatt még ez is kissé furcsa nekem. Én a paprikát párolós és bármit (rizs, virsli, tarhonya, tojás) belepakolós lecsó híve vagyok, sok paradicsommal, nem kockára, de nem is félkarikára vágott hagymával. :) Igaz, a virsli nálam nagyon ritkán kerül bele, hiszen nem ragaszkodom a húsfélékhez. Ez alapvetően egy zöldségétel. Csincsilla lecsója egy kis vitát eredményezett, ezért nem akartam még én is egyet gerjeszteni.

Ám amikor Mazsolino és Zoli múltkor egy krumplis lecsót főzőtt, elhatároztam, hogy ezt mindenképpen bejegyzem harmadik változatként. Nagyon kevés embertől hallottam eddig, hogy krumplival eszi a lecsót. Régen, amikor a vidéki rokonainknál nyaraltunk, elképzelhetetlen volt, hogy a lecsó mellé ne héjában főtt krumplit együnk. Mert ők ezt az egyféle változatot szerették. Szóval számomra nem annyira újdonság a krumpli hozzá, de másnak talán igen.


Igaz, ez a változat egy picit különleges volt nekem is, mert a krumpli nem mellé, köretként készült, hanem benne, a többi zöldséggel együtt főtt. Annyira jól nézett ki, hogy én is megcsináltam és még jó párszor meg is fogom.

Az előkészítés több idő, mint maga az elkészítés.

Hozzávalók:
- 20 dkg húsos szalonna
- 2 nagy fej hagyma
- 30 dkg paradicsom
- 50 dkg paprika
- 40 dkg apró burgonya
- 2 teáskanál pirospaprika

Előkészítés:
A szalonnát apró kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk és vékonyra szeleteljük (én tizenhatodokra szoktam vágni :) ). A paradicsomokat néhány másodpercre lobogó, forró vízbe mártjuk , majd lehűtjük és lehúzzuk a héjukat. Húsukat cikkekre vágjuk. A paprikákat megmossuk, kimagozzuk és felszeleteljük. A krumplikat megtisztítjuk, ha szükséges félbe vagy negyedbe vágjuk.

Elkészítés:
Egy nagy, mélyebb serpenyőben zsírjára pirítjuk a szalonnát, rátesszük a hagymát és üvegesre dinszteljük. Megszórjuk pirospaprikával, 1 dl vizet öntünk rá és gyorsan, alaposan összekeverjük.
Beletesszük a krumplit, sózzuk és 10 percig lefedve pároljuk.

Ezután hozzáadjuk a felszeletelt paprikát, összekeverjük és ha kell, felöntjük még egy kis vízzel. További 5 percig pároljuk, majd levesszük a fedőt és gyakran megkeverve félpuhára főzzük a paprikát. Ekkor hozzákeverjük a paradicsomot, ha szükséges utánsózzuk. Kb. 5-10 percig főzzük még, amíg a paradicsom kissé összeesik és a krumpli is teljesen megpuhul.


Finom sűrű szaftja lesz. Ízlés szerint készíthetjük bogyiszlói paprikával vagy csípős pirospaprikával is, ki hogyan szereti. Vigyázat! Nagyon laktató.

6 megjegyzés:

trendo írta...

Én ugyanezt szoktam megcsinálni, csak én lecsós paprikáskrumplinak hívom :) Depláne, ha áldozatkész fehérnép is van a közelben, aki hajlandó egy kis galuskát készíteni hozzá. A csúcs az volt, mikor egy kirándulásból hazatérve még ízletes vargányából is került bele két termetes darab.
- Ez már nem is lecsó! - mondta néhány ortodox :) Pedig a bogyiszlói mellé felvonultattam kápia segédcsapatokat is, hogy a lecsó érdekeit megvédjék.

üdv. Trendo a Gastrodamustól

Andi írta...

Én a krumplit is krumplival szeretem, szóval nekem jöhet ez a lecsó is!

Egyébként meg nagyon bírom azokat a bejegyzéseket, ahol mind a hárman ugyanazt a kaját tesszük fel, úgyhogy sose zavartasd magad, ha már volt a blogon!

Bianka írta...

Nagyon jó ötlet isteni lehet

csincsilla írta...

igen, ez nekem is paprikáskrumpli, sok paprikával és paradicsommal, amit viszont nagyon szeretek, szóval még az is lehet, hogy megcsinálom:) amíg van sok paradicsom és paprika a piacon, és ha összeszedem magam, teszek bele nokedlit is:)

Bea írta...

Lecsós paprikáskrumpli, ez jó! :):) Ez a megközelítés még nem jutott eszembe.

Trendo, Csincsilla, igazatok van, a nokedli is nagyon-nagyon finom a lecsóhoz, kifelejtettem a felsorolásból.

Bianka, remélem, neked is annyira fog ízleni mint nekem, ha megcsinálod.

Andi, szerintem még lesz bőven olyan kaja, amit mindhárman felteszünk (tudom, a Guinness tortával még tartozom), de mikor is szeretnél visszatérni közénk?? :)

Unknown írta...

Hmmm...lecsós krumpli...asszem ezt megcsinálom...na jó...lesz benne egy kis tarhonya is...jó barnára pirítva.