Ám amikor Mazsolino és Zoli múltkor egy krumplis lecsót főzőtt, elhatároztam, hogy ezt mindenképpen bejegyzem harmadik változatként. Nagyon kevés embertől hallottam eddig, hogy krumplival eszi a lecsót. Régen, amikor a vidéki rokonainknál nyaraltunk, elképzelhetetlen volt, hogy a lecsó mellé ne héjában főtt krumplit együnk. Mert ők ezt az egyféle változatot szerették. Szóval számomra nem annyira újdonság a krumpli hozzá, de másnak talán igen.
Igaz, ez a változat egy picit különleges volt nekem is, mert a krumpli nem mellé, köretként készült, hanem benne, a többi zöldséggel együtt főtt. Annyira jól nézett ki, hogy én is megcsináltam és még jó párszor meg is fogom.
Az előkészítés több idő, mint maga az elkészítés.
Hozzávalók:
- 20 dkg húsos szalonna
- 2 nagy fej hagyma
- 30 dkg paradicsom
- 50 dkg paprika
- 40 dkg apró burgonya
- 2 teáskanál pirospaprika
Előkészítés:
A szalonnát apró kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk és vékonyra szeleteljük (én tizenhatodokra szoktam vágni :) ). A paradicsomokat néhány másodpercre lobogó, forró vízbe mártjuk , majd lehűtjük és lehúzzuk a héjukat. Húsukat cikkekre vágjuk. A paprikákat megmossuk, kimagozzuk és felszeleteljük. A krumplikat megtisztítjuk, ha szükséges félbe vagy negyedbe vágjuk.
Elkészítés:
Egy nagy, mélyebb serpenyőben zsírjára pirítjuk a szalonnát, rátesszük a hagymát és üvegesre dinszteljük. Megszórjuk pirospaprikával, 1 dl vizet öntünk rá és gyorsan, alaposan összekeverjük.
Beletesszük a krumplit, sózzuk és 10 percig lefedve pároljuk.
Ezután hozzáadjuk a felszeletelt paprikát, összekeverjük és ha kell, felöntjük még egy kis vízzel. További 5 percig pároljuk, majd levesszük a fedőt és gyakran megkeverve félpuhára főzzük a paprikát. Ekkor hozzákeverjük a paradicsomot, ha szükséges utánsózzuk. Kb. 5-10 percig főzzük még, amíg a paradicsom kissé összeesik és a krumpli is teljesen megpuhul.
Finom sűrű szaftja lesz. Ízlés szerint készíthetjük bogyiszlói paprikával vagy csípős pirospaprikával is, ki hogyan szereti. Vigyázat! Nagyon laktató.
6 megjegyzés:
Én ugyanezt szoktam megcsinálni, csak én lecsós paprikáskrumplinak hívom :) Depláne, ha áldozatkész fehérnép is van a közelben, aki hajlandó egy kis galuskát készíteni hozzá. A csúcs az volt, mikor egy kirándulásból hazatérve még ízletes vargányából is került bele két termetes darab.
- Ez már nem is lecsó! - mondta néhány ortodox :) Pedig a bogyiszlói mellé felvonultattam kápia segédcsapatokat is, hogy a lecsó érdekeit megvédjék.
üdv. Trendo a Gastrodamustól
Én a krumplit is krumplival szeretem, szóval nekem jöhet ez a lecsó is!
Egyébként meg nagyon bírom azokat a bejegyzéseket, ahol mind a hárman ugyanazt a kaját tesszük fel, úgyhogy sose zavartasd magad, ha már volt a blogon!
Nagyon jó ötlet isteni lehet
igen, ez nekem is paprikáskrumpli, sok paprikával és paradicsommal, amit viszont nagyon szeretek, szóval még az is lehet, hogy megcsinálom:) amíg van sok paradicsom és paprika a piacon, és ha összeszedem magam, teszek bele nokedlit is:)
Lecsós paprikáskrumpli, ez jó! :):) Ez a megközelítés még nem jutott eszembe.
Trendo, Csincsilla, igazatok van, a nokedli is nagyon-nagyon finom a lecsóhoz, kifelejtettem a felsorolásból.
Bianka, remélem, neked is annyira fog ízleni mint nekem, ha megcsinálod.
Andi, szerintem még lesz bőven olyan kaja, amit mindhárman felteszünk (tudom, a Guinness tortával még tartozom), de mikor is szeretnél visszatérni közénk?? :)
Hmmm...lecsós krumpli...asszem ezt megcsinálom...na jó...lesz benne egy kis tarhonya is...jó barnára pirítva.
Megjegyzés küldése