2010. szeptember 20., hétfő

Joghurtos szőlőtorta

Már megint a tesóm. :) Az új szereplő viszont a szőlő, aki a szilvát és a körtét váltja a szereposztásban.

A süti eredeti neve joghurtos kalács szőlővel. Azért kereszteltem másnak, mert engem nem egy kalácsra emlékeztetett, hanem a hagyományos kevert joghurtos pitére. Vagy a szőlős muffinra.


Hozzávalók:
- 20 dkg liszt
- 10 dkg étkezési keményítő
- 2 csapott teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 csomag vaníliás cukor
- 17,5 dkg cukor
- 5 tojás
- 2,5 dl natúr joghurt
- 2 evőnaknál étolaj
- kb. 50 dkg szőlő

A szőlőt megmossuk, leszemezzük, lecsepegtetjük.

A lisztet a sűtőporral, a fahéjjal és a keményítővel egy tálba szitáljuk. Hozzadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot és alaposan összevegyítjük.

A joghurtot habosra keverjük a tojással és közben apránként hozzáadjuk az olajat, majd kanalanként a lisztes keveréket is.

Egy kapcsos tortaformát kivajazunk, - lisztezünk vagy sütőpapírral kibélelünk, majd belesimítjuk a tésztát és belenyomkodjuk a szőlőszemeket.

175 fokra előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt készre sütjük. Rácson kihűtjük és további szőlőszemekkel, porcukorral díszíthetjük.


Nagyon laktató, finom sütemény, egyszerre nem lehet sokat enni belőle, úgyhogy kiadós is. Igazán mutatós a sok szőlőszemmel a tésztájában.

Kíváncsian várom, vajon mit süt Mazsolino legközelebb...

3 megjegyzés:

Andi írta...

Hú de gyönyörű!

csincsilla írta...

most már aztán elég! megtiltom Mazsolinonak a reggeli emberkínzást ezekkel a gyümölcsös sütikkel! majd meghalok egy kis házisütiért. egyébként nagyon szép, ez a kedvenc tésztám mostanában, kb., csak étolaj helyett mostanában vajjal csinálom, én is tervezek valami hasonlót mostanában.

Bianka írta...

Nagyon szépséges